| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme:
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje: ponedeljak, sreda i petak od 10:00 - 13:00 časova

Adresa:
Gesr street, 6A
AZ 1095
Baku
Azerbejdžan

Telefon:   + 994 12 492 50 80
                 + 994 12 492 51 25
Faks:        + 994 12 492 51 72

Telefon SAMO za hitne slučajeve (dostupan svakim danom 00-24):

+ 994 50 444 66 31 (Viber, WhatsApp)

E-mail: serbianembassy.baku@azeurotel.com

Internet sajt: http://www.baku.mfa.gov.rs

 


 
 
 
20. jul 2022.

Sastanak ambasadora Vladisavljevića sa ministrom kulture Republike Azerbejdžan

Ambasador Dragan Vladisavljević sastao se sa ministrom kulture Republike Azerbejdžan Anarom Кarimovim i razgovarao o pitanjima od obostranog interesa u domenu razvoja klturne saradnje između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan.

Tokom sastanka, ambasador je izrazio uverenje da će, pored institucionalne saradnje na nivou ministarstava, biti unapređena i saradnja institucija kulture dve strane, poput biblioteka, muzeja, pozorišta, filharmonija i sl. U tom smislu, naša strana je iznela nekoliko predloga za saradnju i organizovanje zajedničkih kulturnih događaja, ali i uzajamnih poseta kulturnih radnika obe zemlje. Dvojica sagovornika su se saglasili da je od ogromnog značaja i razmena iskustava u oblasti arheologije i etnografije, te da treba podržati realizaciju zajedničkih projekata i na tim poljima. Кonstatovano je da bi bilo dragoceno i povezivanje i drugih vidova kulturno-umetničkog stvaralaštva, kao i njihovo predstavljanje kroz organizovanje izložbi. Nove mogućnosti za saradnju bi, takođe, moglo da predstavlja zajedničko učešće u restauraciji kulturno-istorijskih spomenika, kao i saradnja na multulateranom planu u domenu doprinosa miru na temeljima kulture, u čemu obe zemlje imaju iskustva.

Sagovornici su zaključili da bi realizacija zajedničkih projekata u sferi kulture doprinela zbližavanju dve zemlje i boljem upoznavanju identiteta dva naroda, i izrazili obostranu nameru da se odmah otpočne sa konkretizacijom predloženih aktivnosti.


17.06.2022.

Predstavljanje Republike Srbije na „Međunarodnom festivalu“ u Bakuu

Ambasada Republike Srbije u Bakuu učestvovala je na tradicionalnom, 10. po redu „Međunarodnom festivalu“ u organizaciji ADA Univerziteta, čiji je glavni cilj promocija multikulturalizma i međuetničkog dijaloga.

Time se Republika Srbija našla među 35 zemalja, koje su imale svoje izložbene štandove, na kojima su predstavljeni promotivni materijali, suveniri, nacionalna hrana, običaji i kulturne različitosti svake od zemalja učesnica.

„Međunarodni festival“ je pružio mogućnost da Ambasada Republike Srbije u Bakuu predstavi, između ostalog, turističke potencijale naše zemlje i našeg glavnog grada, kulturno-istorijsko nasleđe, mogućnosti za studiranje na srpskim univerzitetima, tradicionalnu muziku i hranu, što je naišlo na veliko interesovanje azerbejdžanskih i stranih studenata ADA Univerziteta, kao i predstavnika diplomatskog kora zemalja koje su učestvovale.


07. jun 2022. godine

Ambasada Republike Srbije priredila foto-izložbu srpskih srednjevekovnih manastira

U okviru projekata posvećenih obeležavanju 25. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan, ambasada Republike Srbije u Bakuu je, u saradnji sa rukovodstvom državnog istorijsko-arhitektonskog kompleksa ''Ičerišeher'' (''Stari grad''), priredila foto-izložbu pod nazivom ''Manastiri – kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe srpskog naroda''.

Izložba je svečano otvorena 06. juna, u prisustvu predsedavajućeg muzejskog kompleksa ''Ičerišeher'', kao i drugih predstavnika države prijema i članova diplomatskog kora.

Pozdravljajući prisutne, ambasador Dragan Vladisavljević je istakao da, u godini u kojoj obeležavamo ovako značajan jubilej bilateralnih odnosa i prijateljstva dve zemlje, ova izložba ima za cilj da bolje upozna i dodatno zbliži dva naroda, predstavljajući azerbejdžanskoj publici svet srpskih srednjevekovnih manastira i fresko slikarstva, kao deo srpske kulturne i istorijske baštine. Ambasador je naveo da su mnoga od ovih prelepih građevina pod zaštitom su UNESKO i svrstavaju se u vrhunska umetnička dela svetskog značaja.

 

 

Srpski diplomata je, takođe, iskoristio priliku da zahvali fotografima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Turističke organizacije Srbije i Srpske pravoslavne crkve, bez čijih fotografija ova izložba ne bi bila moguća.

Gostima se obratio i predsedavajući državnog istorijsko-arhitektonskog kompleksa ''Ičerišeher'' Šahin Sejidzade, koji je govorio o značaju izložbe za nastavak i unapređenje kulturne saradnje između dve zemlje i izrazio nadu da će saradnja muzejskog kompleksa ''Ičerišeher'' i Ambasade Republike Srbije u Bakuu dodatno ojačati tradicionalno prijateljstvo i odnose naše dve države.

Na izložbi, koja će trajati nedelju dana, prikazano je preko pedeset fotografija najznačajnijih srpskih manastira, grupisanih prema tri poznate srednjevekovne škole arhitekture, kao i neke od mnogobrojnih freski koje krase ove građevine i koje se mogu svrstati među najlepša umetnička dela tog doba.

 

 

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova