| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

 

 

Радно време:
Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење: понедељак, среда и петак од 10:00 - 13:00 часова

Адреса:
Gesr street 6A
AZ 1095
Баку
Aзербејџан

Телефон:   + 994 12 492 50 80
                    + 994 12 492 51 25
Факс:          + 994 12 492 51 72

Телефон САМО за хитне случајеве (доступан сваким даном 00-24):

+ 994 50 444 66 31 (Viber, WhatsApp)

E-mail: serbianembassy.baku@azeurotel.com

Интернет сајт: http://www.baku.mfa.gov.rs

 

 


 
 
 
20. јул 2022.

Састанак амбасадора Владисављевића са министром културе Републике Азербејџан


Амбасадор Драган Владисављевић састао се са министром културе Републике Азербејџан Анаром Каримовим и разговарао о питањима од обостраног интереса у домену развоја клтурне сарадње између Републике Србије и Републике Азербејџан.

Током састанка, амбасадор је изразио уверење да ће, поред институционалне сарадње на нивоу министарстава, бити унапређена и сарадња институција културе две стране, попут библиотека, музеја, позоришта, филхармонија и сл. У том смислу, наша страна је изнела неколико предлога за сарадњу и организовање заједничких културних догађаја, али и узајамних посета културних радника обе земље. Двојица саговорника су се сагласили да је од огромног значаја и размена искустава у области археологије и етнографије, те да треба подржати реализацију заједничких пројеката и на тим пољима. Констатовано је да би било драгоцено и повезивање и других видова културно-уметничког стваралаштва, као и њихово представљање кроз организовање изложби. Нове могућности за сарадњу би, такође, могло да представља заједничко учешће у рестаурацији културно-историјских споменика, као и сарадња на мултулатераном плану у домену доприноса миру на темељима културе, у чему обе земље имају искуства.

Саговорници су закључили да би реализација заједничких пројеката у сфери културе допринела зближавању две земље и бољем упознавању идентитета два народа, и изразили обострану намеру да се одмах отпочне са конкретизацијом предложених активности.

 


17. јун 2022. године

Представљање Републике Србије на „Међународном фестивалу“ у Бакуу

Амбасада Републике Србије у Бакуу учествовала је на традиционалном, 10. по реду „Међународном фестивалу“ у организацији АДА Универзитета, чији је главни циљ промоција мултикултурализмa и међуетничког дијалога.

Тиме се Република Србија нашла међу 35 земаља, које су имале своје изложбене штандове, на којима су представљени промотивни материјали, сувенири, национална храна, обичаји и културне различитости сваке од земаља учесница.

„Међународни фестивал“ је пружио могућност да Амбасада Републике Србије у Бакуу представи, између осталог, туристичке потенцијале наше земље и нашег главног града, културно-историјско наслеђе, могућности за студирање на српским универзитетима, традиционалну музику и храну, што је наишло на велико интересовање азербејџанских и страних студената АДА Универзитета, као и представника дипломатског кора земаља које су учествовале.


 


07. јун 2022. године

Амбасада Републике Србије приредила фото-изложбу српских средњевековних манастира


У оквиру пројеката посвећених обележавању 25. годишњице од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Републике Азербејџан, амбасада Републике Србије у Бакуу је, у сарадњи са руководством државног историјско-архитектонског комплекса ''Ичеришехер'' (''Стари град''), приредила фото-изложбу под називом ''Манастири – културно, историјско и духовно наслеђе српског народа''.

Изложба је свечано отворена 06. јуна, у присуству председавајућег музејског комплекса ''Ичеришехер'', као и других представника државе пријема и чланова дипломатског кора.

Поздрављајући присутне, амбасадор Драган Владисављевић је истакао да, у години у којој обележавамо овако значајан јубилеј билатералних односа и пријатељства две земље, ова изложба има за циљ да боље упозна и додатно зближи два народа, представљајући азербејџанској публици свет српских средњевековних манастира и фреско сликарства, као деo српске културне и историјске баштине. Амбасадор је навео да су многа од ових прелепих грађевина под заштитом су УНЕСКО и сврставају се у врхунска уметничка дела светског значаја.

 

 

Српски дипломата је, такође, искористио прилику да захвали фотографима Републичког завода за заштиту споменика културе, Туристичке организације Србије и Српске православне цркве, без чијих фотографија ова изложба не би била могућа.

Гостима се обратио и председавајући државног историјско-архитектонског комплекса ''Ичеришехер'' Шахин Сејидзаде, који је говорио о значају изложбе за наставак и унапређење културне сарадње између две земље и изразио наду да ће сарадња музејског комплекса ''Ичеришехер'' и Амбасаде Републике Србије у Бакуу додатно ојачати традиционално пријатељство и односе наше две државе.

На изложби, која ће трајати недељу дана, приказано је преко педесет фотографија најзначајнијих српских манастира, груписаних према три познате средњевековне школе архитектуре, као и неке од многобројних фрески које красе ове грађевине и које се могу сврстати међу најлепша уметничка дела тог доба.

 

 

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова