| |     latinica | english  
Насловна
Конзуларни послови, петак, 22.05.2020.

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ - ПОНОВНИ ПОЧЕТАК РАДА СА СТРАНКАМА

 

Обавештавамо да ће Амбасада Р. Србије у Бакуу од 22.05.2020. примати захтеве за конзуларне радње, у складу са мерама које се предузимају у циљу спречавања ширења вируса COVID 19.

Приликом доласка потребно је да сва лица имају заштитну маску и рукавице, своју хемијску оловку, уз обавезно држање прописаног одсојања од 2 метра. У Амбасаду ће моћи да уђе само лице које треба да обави конзуларну радњу, изузетно и малолетна деца, лица лишена пословне способности, као и инвалиди који се не могу кретати без пратње.Уторак, 19.05.2020.

Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, расписује поновљене Конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на следећем линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 понедељак, 11.05.2020.г.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! 

 

Избори на народне посланике Народне скупштине Републике Србије - обавештење

 

Председник Републике Србије је, 10. маја 2020.године, донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, којој је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

Амбасада Републике Србије у Бакуу обавештава држављане Р. Србије, који желе да остваре своје бирачко право на предстојећим изборима за народне посланике, расписаним за 21. јун 2020.године, да најкасније до 30. маја 2020.г. могу поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећм изборима гласати у иностранству.

Захтев за упис у ЈБС података да ће бирач гласати у иностранству може се преузети Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству

Захтев за упис у ЈБС у Р. Србији (за лица која нису уписана у бирачки списак), може се преузети Захтев за упис у Јединствени бирачки списак

 

Читко попуњен и својеручно потписан форумулар захтева, заједно са копијом идентификационог документа издатог од надлежног органа Р. Србије (пасош и/или лична карта), грађани Р. Србије у Бакуу, могу поднети лично у просторијама Амбасаде или послати на мејл: serbianembassy.baku@azeurotel.com

Захтеви се могу поднети сваког дана (укључујући и викенд), најкасније до 30. маја 2020.године (до поноћи, локално време у Р. Србији(.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електрониским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на интернет страници : http://upit.birackispisak.gov.rs/

 
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
 
Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштава да ниједан државни орган Републике Србије не стоји иза сајта http://www.hocudaglasam.com , на ком се наводи да грађани Р. Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.
 
Званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана је Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку и подразумева искључиво подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Р. Србије.
 
Овим путем упозоравамо све грађане на опрез због појаве незваничних начина пријављивања и остављања личних података будући да постоји могућност злоупотребе истих.


четвртак, 07.05.2020.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо грађане да ће током следеће седмице AIR SERBIA организовати специјалне летове, за које важе посебни услови превоза, у циљу враћања наших држављана у Р. Србију.

За разлику од евакуационих летова које је до сада организовала Влада Р. Србије, ови летови ће бити уз плаћање надокнаде. Air Serbia је на свом сајту отворила посебну страницу РЕПАТРИЈАЦИЈЕ на којој заинтересовани путници могу добити више информација о датумима летова, ценама и условима путовања (www.airserbia.com/informacije/letovi/repatrijacije) .

Заинтересовани путници могу да се пријаве слањем попуњеног формулара и скениране прве странице пасоша на адресу: repatriation@airserbia.com

Наглашавамо да није реч о летовима у оквиру редовног саобраћаја компаније, већ о специјалним летовима за које важе посебни услови превоза.

Грађани се о свим детаљима специјалних летова, потребно процедури и цени карата могу информисати овде

 петак, 10 април 2020. године

Обавештење о конкурсима за суфинансирање

 

Имајући у виду ситуацију са епидемијом корона вируса Covid 19, те утицај на редовне процедуре у вези спровођења конкурсних активности,обавештавамо да у датим околностима неће бити могуће спровести раније одлуке о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању веза матичне државе и Срба у региону.

Информације у вези расписивања нових конкурса за суфинансирање пројеката биће доступне и упућене благовремено.среда, 25. март 2020. године

Дигитални садржаји у области културе

 

Имајући у виду актуелну ситуацију са пандемијом заразне болести COVID-19, а у намери да нашим држављанима у земљи и иностранству учини доступним културне садржаје, Министарство културе и информисања Републике Србије омогућило је приступ дигиталним садржајима из области културе путем своје званичне интернет странице http://www.kultura.gov.rs/

Списак установа са виртуелним турама кроз културне садржаје можете пронаћи на адреси: http://kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje као и приступом на сајт Дигитална солидарност http://www.digitalnasolidarnost.gov.rs 

Такође, Министарство културе и информисања Републике Србије је током 2019. године установило " Претраживач културног наслеђа" са информацијама о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести о значају културног наслеђа.

Претраживач је доступан на српском и енглеском језику на следећој адреси: http://kultura.rs

 субота, 21. март 2020. године

 

КОРОНА ВИРУС - ПРОПИСИ И АКТИ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

-  Одлука Владе Р. Србије о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију од 19.03.2020. Затварају се сви гранични прелази за улазак путника у Р. Србију - у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама.

- Уредба о мерама за време ванредног стања, допуњена 19.03.2020. где се чланом 4а прописује забрана слетања и полетања са аеродрома у Р. Србији;

- Одлука о изменама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-Cov-2 заразном болешћу од 19.03.2020. Наведеном Одлуком измењен члан 4а гласи: " Држављанима Републике Србије и страним држављаним који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који у Републику Србију долазе из држава, односно подручја са интензивном трнсмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке - одређује се мера карантина и, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, упућују се на спровођење те мере у трајању од 28 дана - у објекат војне установе "Моровић", Шид и Миратовачко поље.

Одлука о важењу личних докумената држављана Републике Србије од 16.03.2020.

- Закључак Владе Р. Србије од 16. марта којим се у органима државне управе обуставља рад са странкама путем непосредног контакта током периода ванредног стања.

 

Указујемо да се на посебној страници Правно-информационог система објављују прописи и акти које доноси Влада Р. Србије, као и други државни органи, у условима ванредног стања због епидемије корона вируса. Исти се могу преузети у следећем линку:

http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/fp/covid19 

 уторак, 17. март 2020. године

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом КОВИД-19, Амбасада Републике Србије у Бакуу обавештава све држављане Републике Србије који бораве на територији Републике Азербејџан, да ће се почев од 17.03.2020. године рад са странкама у наредном периоду ограничити само на хитне и неодложне случајеве.

Моле се грађани, да нас у хитним случајевима, пре доласка у Амбасаду Р. Србије у Бакуу, контактирају путем мејла serbianembassy.baku@azeurotel.com или на број телефона Амбасаде Р. Србије 012 492 5080.

Хвала на разумевању! уторак, 17. март 2020. године

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ !

 

Влада Републике Србије је 17. марта 2020. године донела одлуку о прекиду свих изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписаних за 26. април 2020.г., укључујући и пријављивање грађана за гласање у иностранству.

Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборне радње, наставиће се у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

 понедељак, 16. март 2020. године

 

КОРОНА ВИРУС - ИЗМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 14. марта о.г. донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-Cov-2 заразном болешћу, тачка 4. Одлуке а у циљу спречавања ширења ове заразне болести, да се, ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID1-19 односно жаришта епидемије, и то:провинције Хубеј (Hubei) у НР Кини, града Дегу (Daegu) и провинције Северни Гјонгсанг (North Geyeonsang) у Републици Кореји, Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, надлежни органи привремено ће забранити, односно ограничити улазак и кретање.

Ове мере неће се примењивати за:

1. посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије;

2. посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р. Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају низводне пловидбе;

3. возопратно особље жечезничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4. посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р. Србије;

5. лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6. хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Држављанима Р. Србије који долазе из држава, односно, подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије утврђених у горенаведеној тачки 4. став 1. ове одлуке одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 14 дана

Напомињемо да се мере забране односе на све стране држављане (и из трећих земаља) који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19 односно жаришта епидемије наведених у тексту Одлуке.

Одлука је ступила на снагу данас, 14. марта 2020. године и остаје на снази до даљег.

 

 Субота, 14. март 2020. године

КОРОНА ВИРУС - ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 

 

 Четвртак, 12. март 2020. године

ПРЕПОРУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ВЕЗИ СА ЗАШТИТОМ ОД ВИРУСА COVID-19

 

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да одложе сва путовања у Републику Србију, која нису неопходна, посебно уколико планирају долазак са подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

Поводом пандемије изазване корона-вирусом, обавештавмо да се на посебној интернет страници Министарства здравља може преузети информација о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију:

http://covid19.rs/algoritam1/

http://covid19.rs/algoritam2

 Четвртак, 05. март 2020. године

ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - 26. АПРИЛ 2020.Г.

 

Обавештавамо да је председник Р. Србије А. Вучић донео Одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине и да су исти заказани за 26. април 2020. године.

Министарство државне управе и локалне самоуправе издало је Обавештење за бираче које имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине.

Избори ће се одржати у недељу, 26. априла 2020. године.

Обавештавамо вас да сви пунолетни грађани, држављани Републике Србије, који се налазе у Републици Азербејџан, могу да гласају само уколико се до суботе, 4. априла 2020. године пријаве за гласање у иностранству у Амбасади Р. Србије у Бакуу.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати и потпис подносиоца захтева.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на интернет страници  - http://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак, онда се дипломатско-конзуларном представништву осноси само Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству.

Уколико лице није у писано у Јединствени бирачки списак, онда подноси два захтева:

- Захтев за упис у Јединствени бирачки списак

- Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству

 

Министарство спољних послова позива држављане Р. Србије у Р. Азербејџан који желе да искористе своје бирачко право да се обрате Амбасади Републике Србије у Бакуу сваког радног дана од 09:00 часова до 15:30 часова.

 петак, 07. фебруар 2020. године

РАСПИСИВАЊЕ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ И КУЛТУРНЕ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2020. ГОДИНИ

 

Обавештавамо заинтересоване да је Министарство културе и информисања 31. јануара 2020 расписало:

- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години http://www.kultura.gov.rs./cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-prevoda-dela-srpske-knjizevnosti-na-strane-jezike

- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-srba-u-inostranstvu

Рок за подношење конкурсних пријава 16. март 2020. године.

 

За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или на телефон +381 11 3398026.уторак, 21. јануар 2020. године

КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године. Све детаље о Конкурсу, кaо и неопходне обрасце за достављање конкурсне документације можете видети и преузети на следећем линку:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

 понедељак, 16. децембар 2019. године

 

Финансијски водич за почетнике - информација Народне банке Србије

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике, којим настоји да унапреди информисаност наших грађана, који желе да се врате у Р. Србију, са аспекта девизних прописа, уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагањем њиховим новцем. Циљ ових активности је да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези са већином питања из девизног пословања, у складу са законом о девизном пословању.

Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије путем следећег линка:

http://www.nbs.rs./internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfсубота, 02. новембар 2019. године

Представници Фондације Темпус заједно са представницима Факултета за организационе науке и Медицинског факултета Универзитета у Београду учествовали су на сајму образовања у Бакуу од 1. до 3. новембра 2019. године са циљем упознавања будућих и активних студената са могућностима студирања на високошколским установама у Р. Србији.

 Четвртак, 31. октобар 2019. године

Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша

 

Влада Р. Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана. Одлука ступа на снагу 02. новембра 2019. године.Од 23. до 26. октобра 2019. године

У главном граду Азербејџана одржан је Самит Покрета несврстаних земаља. На Самиту су усвојена четири документа: Завршни документ из Бакуа, Баку-политичка декларација, Декларација о Палестини и Изјава захвалности и солидарности са Владом и народом Азербејџана. Самиту је претходио припремни Министарски састанак од 23. до 24. октобра.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, предводио је делегацију Републике Србије на оба догађаја. Министар Дачић на маргинама Самита имао је бројне билатералне сусрете са шефовима делегација држава чланица и посматрача у Покрету.

 

 

 

 Четвртак, 26.септембар 2019.

Дан европских језика обележен на Азербејџанском Универзитету језика

 

 

На Азербејџанском Универзитету језика (АДУ) одржана је манифестација посвећена Дану европских језика, са циљем да се допринесе проучавању језика у Европи, шири знање о важности језика, промовише вишејезичност и међукултурално разумевање и богата језичка и културна разноликост Европе.

"Центар за српски језик и културу" на Азербејџанском Универзитету језика, заједно са Амбасадом Републике Србије у Бакуу, имао је штанд са симболима и брошурама, представљени су обичаји и традиција као и национална кухиња наше земље.

Поред запослених у Амбасади Р. Србије у Азербејџану, манифестацији су присуствовали представници делегације ЕУ, амбасаде Мађарске, Турске, Румуније, Грчке, Шпаније и Хрватске.

 

 

 Среда, 25. септембар 2019. године

Споразум о ослобађању обавеза прибављања виза између Владе Р. Србије и Владе Р. Суринам

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Суринам о ослобађању од обавезе прибављања виза за носиоце обичних, дипломатских, службених и специјалних пасоша, који је сачињен у Парамарибу, 10. фебруара 2018. године, ступио је на снагу 16. септембра 2019. године.

У складу са чланом 1. Споразума, држављанину било које уговорне стране, носиоцу неког од наведених врста пасоша, дозвољава се боравак на територији друге уговорне стране, без виза, у трајању од 30 дана.Кандидатура РС за реизбор у Извршни савет Унеска

 

За више информација погледајте овде

 Петак, 21. јун 2019. године

Обавештење о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе Србије у региону. Одлуке можете преузети на следежим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uplloads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf

 субота, 16. март 2019.године

Представници српске културе не долазе често у Баку. Наступ водећег солисте Народне опере Србије, лауреата међународних вокалних такмичења Јасмине Трумбеташ први је догађај од како је Азербејџан стекао независност. Јасмина Трумбеташ гостовала је као шпанска војвоткиња Леонора из опере "Трубадур" Г. Вердија, која је 18. марта под диригентском управом Ејуба Гулијева изведена на сцени Азербејџанског Народног позоришта Опере и Балета. Чињеница да је Јасмина Трумбеташ уједно и директор Српске Опере, додала је пикантност овом догађају у коме су грађани Бакуа уживали.

 

 


Oпширније...
понедељак, 06. мај 2019. године

На Азербејџанском универзитету за језике од 6. до 7. маја 2019. године, одржана је 2 Међународна научна конференција "Хејдар Алијев: Идеологија мултикултурализма и толеранције " посвећена 96. годишњици рођења националног вође.

Теме конференције су биле: Идеологија Азербејџана Хејдара Алијева и мултикултурализам, Дијалог религија и култура у ери глобализације, Савремени међународни односи и мултикултурализам и Улога образовања у изградњи мултикултуралних вредности.

На конференцији је учествовала и проф. др Ема Миљковић Петровић, редовни професор оријенталиста, Универзитета у Београду.четвртак, 18 април 2019. године

На АДА Универзитету у Бакуу, 18. априла 2019. године, одржан је 8 Међународни студентски фестивал. На фестивалу су учествовале амбасаде из 40 земаља, представници међународних организација, азербејџански и страни студенти новинари. Амбасаде, учесници фестивала, показале су националну кухињу, музику, културу и туризам својих земаља. На фестивалу је учествовала и Амбасада Републике Србије.петак, 15. mart 2019. godine

Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању матичне државе и дијаспоре и матичне државе Срба и региону

 

МСП и УСДСР је расписала конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе  и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта о.г. до 01. априла о.г.

Све информације о конкурсу и процедури пријављивања могу се пронаћи на http:/www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Обавештење, 14.02.2019. године

Обавештавамо да Амбасада неће радити дана 15.02.2019. године, због прославе Дана државности Републике Србије.четвртак, 30. јануар 2019. године

Десета конференција српске медицинске дијаспоре, Београд 20-22 јуни 2019. године

 

У Београду ће се под покровитељством Њ.К.В. Принца Александра и Катарине Карађорђевић од 20 до 22. јуна 2019. године одржати Десета конференција медицинске дијаспоре. Циљ Конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни стручњаци окупе у мисији подршке српском здравственом систему, промовишући солидарност, пријатељство и размену знања.петак, 25. јануар 2019. године

Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Републике Палау

 

Влада Р. Србије је на седници одржаној 18. јануара 2019. године, донела одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве  на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана.петак, 18. јануар 2019. године

Конкурс Министарства културе и информисања Репулике Србије

 

Обавештавамо да је Министарство кулутуре и информисања Репблике Србије распило Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевноти у иностранству  2019. години, који је отворен до 1. марта 2019. године. Текст конкурса и пријавни формулар могу се преузети на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије http://www.kultura.gov.rs

 

Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије

 

Обавештавамо да је министарство културе и информисања Републике Србије расписало Конурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године, а текст конкурса и услове за пријављивање могу се преузети на интернет страници на интернет страници Минстарства културе и информисања Р. Србије http://www.kultura.gov.rsпонедељак, 24. децембар 2018. године

           Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, са којим је разговарао о унапређењу укупних и политичких и економских односа две земље.

           Председник Алијев том приликом изразио је задовољство степеном политичке сарадње Србије и Азербејџана која је на нивоу стратешког партнерства, додајући да би у економској сфери односи две земље у скоријој будућности требало да достигну тај ниво.

           Током боравка у Бакуу, Љајић је са министром економије Азербејџана Шахином Мустафајевим отворио привредни форум на коме су представници туристичких дестинација Палић, Сокобања и Бања Русанда, потенцијалним азербејџанским инвеститорима представили своје развојне пројекте.четвртак, 15. новембар 2018. године

Амбасаду Републике Србије у Бакуу посетили су представник компаније Big Blue Слободан Жакула, представник компаније Kontiki Travel Сузана Томић, директор Азербејџанско-Црногорског културно-економског центра Сејран Мирзазада, почасни конзул Црне Горе у Републици Азербејџан Вугар Алијев и представник компаније Millennium Tourism Анар Рахимов.

Информисали су представника амбасаде о активностима на унапређењу и развоју туристичког потенијала и пробоја Србије на тржиште Азербејџана. Планирано је да се туристима и једне и друге земље приближе природне и антропогене туристичке вредности које обе земље поседују, и тиме повећа туристички промет између Србије и Азербејџана. 

 петак, 16. новембар 2018. године

ИЗДАВАЊЕ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

        Обавештавамо држављане Републике Србије који су рођени на територији бивших СФРЈ, а који у претходном периоду нису покренули поступак за упис у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у МКР у Р. Србији.

         Приликом пријема захтева за издавање пасоша Републике Србије, до сада су прихватани изводи из матичних књига рођених (ИМКР, родне листове) који су издавани у бившим републикама СФРЈ, за лица која нису извршила упис у матичне књиге рођених Републике Србије.

          Имајући у виду да се у наредном периоду 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за замену пасоша Републике Србије, обавештавамо вас да, уколико у претходном периоду нисте извршили упис у матичну књигу рођених Републике Србије, учините то без одлагања, будући да ће полицијске управе, које буду решавале по захтевима за пасоше, захтевати податке о извршеном упису у матичне књиге које се воде на територији Републике Србије.четвртак, 15. новембар 2018.године

Центар за српски језик и културу - БЕСПЛАТАН КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА

 

Особе заинтересоване за учење српског језика за комуникацију у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској и Македонији могу се пријавити за бесплатан курс.

Часове ће држати руководилац центра доц. Лала Маџидова и филолог Бранка Јоксић-Малобабић, понедељком и петком у 14 часова, од 16. новембра.

Адреса : Rəşid Bəhbudov küç. 134, Азербејџански универзитет језика, 3. спрат 301. соба

Телефон : 441-22-79 (1-26)

Е-маил: serbiancentre@adu.edu.az

Фејсбук страница : Centre for Sebian Language and CultureПонедељак, 05. новембар 2018. године

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго, носиоца свих пасоша. Према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет дана (90) од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана.

Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 81/2018 од 26. октобра 2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго, Одлука је ступила на снагу 03. новембра 2018. године.

Држављани наведних држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 90 дана, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Републике Србије.среда, 24. октобар 2018. године

 

      Амбасаду Србије у Бакуу посетила је група ученика из школе Baku European Lyceum, који су на Фестивалу међународне дечије дипломатије 12. јуна 2018. године, представили Србију. Ученици четвртог разреда ове школе су поред учествовања у програму Фестивала имали и свој штанд на ком су изложили своје радове којим су представили културу, историју и знаменитости Србије.

     Током посете ученици су постављали питања особљу амбасаде о Србији и донели на поклон амбасади своје радове. Са ученицима у посети је била и директор школе Зулфија Вејсова која је исказала жељу школе  и ученикаа да остваре сарадњу са неком од школа у Србији.Понедељак, 22. октобар 2018. године

Одлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша

Амбасада ИР Иран у Београду, нотом од 17. октобра 2018. године, информисала је, да је Влада ИР Ирана, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуку о безвизном режиму за држављање Р. Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. годинесреда, 10. октобар 2018. године

Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Р.  Србије је, на седници одржаној  08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 17.10.2018. године.уторак, 25. септембар 2018. године

 

     Делегација Министарства одбране, предвођена в.д. помоћником министра одбране за материјалне ресурсе Ненадом Милорадовићем, присустовала је сајму наоружања "ADEX 2018" који се по трећи пут одржава у Бакуу. Предузећа одбрамбене индустрије Србије, који су учесници од првог сајма и ове године су забележила успешан заједнички наступ у оквиру штанда ЈП "Југоимпорт СДПР".

    Након свечаног отварања манифестације, председник Републике Азербејџан Илхам Алијев у пратњи министра одбране Закира Хасанова, заменика министра одбрамбене индустрије Јахја Мусајева и великог броја медија, обишао је поједине штандове, укључујући и српски, где је разговарао са в.д. помоћником министра Ненадом Милорадовићем. Том приликом је истакнуто изузетно задовољство сарадњом у сфери трансфера технологија који су извршиле српске одбрамбене компаније у претходном периоду.

  Милорадовић је упознао председника Алијева са пројектима развоја софистицираних средстава наоружања и војне опреме за потребе Министарства одбране Републике Србије, који би могли да буду следећа фаза у сарадњи између наших министарстава и две одбрамбене индустрије. Тим поводом, одржан је састанак са помоћником министра одбрамбене индустрије Азербејџана, где су сумирани резултати досадашње сарадње и закључено да постоји и потреба и намера обе стране да се досадашње успешне релације у будућности унапређују, првенствено успостављањем заједничких пројеката на нивоу два министарства. Закључење протокола о намерама за сарадњу очекује се у наредних неколико дана.петак, 21. септембар 2018.године

 

         Aмбасаду Републике Србије у Бакуу посетила је делегација Друштва српско-азербејџанског пријатељства која је боравила у службеној посети Азербејџан Републици од 18. до 25. септембра о.г.

        Председник Друштва Зоран Сам и заменик председника Друштва Владан Шкорић информисали су представника амбасаде о активностима на унапређењу и развоју свеукупних односа између две пријатељске земље.петак, 21. септембар 2018.године

 

             У Бакуу је одржана свечана седница поводом 100 година азербејџанског парламента (Мили Меџилис). Седници је присуствовао и говорио председник Азербејџана Илхам Алијев и бројни гости из иностранства.

             Након председника државе и председника праламента на свечаној седници је говорило и преко 40 представника различитих држава. Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић обратио се скупу нагласивши да су искрени и пријатељски односи две земље потврђени Декларацијом о пријатељским односима и стратешком партнерству из 2013. године и да потврђују спремност за још успешнијим и садржајнијим наставком политичког дијалога на свим нивоима. Демократски начин уређења свакодневног живота остала је најважнија улога  парламента и до данас, рекао је Арсић. Истакавши да је јачање парламентаризма, јачање демократије и институција, редовна размена искустава, усаглашавање ставова, важни аспекти у решавању бројних актуелних изазова савременог доба. Среда, 30. мај 2018. године

           Влада Р. Србије на седници одржаној 24. маја 2018. године, донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, која ступа на снагу 02. јуна 2018. године, носиоце обичних пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од стоосамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл.11. Закона о странцима.Уторак 22. мај, 2018. године

 

       Председник Републике Србије, Александар Вучић боравио је у званичној псоети 21. и 22. маја у Азербејџан Републици на позив председника Илхама Алијева.

Током посете два председника потписала су Акциони план за спровођење Декларације о стратешком партнерству, поред тога потписана су још три споразума и два меморандума.

У циљу унапређења економске сарадње, председник Вучић, упознао је председника Алијева и најважније функционере Азербејџан Републике, да ће Република Србија укинути визе за грађане Азербејџана.

На Азербејџанском унуверзитету, отворен је Центар за српски језик и културу. Разговор са привредницима Азербејџана отворио је перспективу даљег унапређења привредне сарадње.Среда, 09. мај 2018. године

 

        Дан Победе, сада 73. пут, свечано је обележен и у Азербејџан Републици. У главном граду, у Бакуу, одржана је централна манифестација на спомен гробљу, у Наримановском Реону. Уз учеснике породица чији претци су извојевали победу над фашизмом, био је пристуан велики број грађана и представника Руске Православне Цркве.Поред цвећа, положен је и Венац на споменик борцима Црвене Армије. Венац је положен заједно са амбасадорима Заједнице Независних Држава. Уторак 01. мај, 2018. године

             Обавештавамо грађане да су донети Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закон о јединственом матичном броју грађана (објављени у Службеном гласнику Републике Србије, број 24/2018 од 26.3.2018. године), ступили на снагу дана 3.4.2018. године.

             Допунама Закона о држављанству, чланом 3. прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављланин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31. децембра 2016. године и на дан подношења захтева, има пријављено пребивалиште у Републици Србији. Захтев за подношење може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу наведеног закона, односно 3.4.2019. године.

 

За подношење захтева по члану 3. Закона о допунама закона о држављанству Републике Србије, потребна су следећа документа:

1. Извод из матичне књиге рођених по месту рођења, не старији од годину дана и копија извода (добија се искључиво у матичној канцеларији у месту рођења, не признају се изводи из посебних књига).

2. Извод из матичне књиге венчаних, не старији од годину дана и копија извода (добија се у матичној канцеларији у месту закључења брака). За брачне другове потребно је доставити два оргинала и две фотокопије извода)

3. Уверење о држављанству неке од држава насталих на територији СФРЈ, не старије од годину дана и копија уверења

4. Две копије личног документа са фотографијом (копије документа се не оверавају)

За пријем захтева по овом правном основу, потребно је да подносилац, захтева попуни образац број 6. захтева за пријем у држављанство Републике Србије и потпише изјаву да Републику Србију сматра својом државом (формулари се добијају у амбасади).Петак, 20. април 2018. године

  

               У централном атријуму Универзитета Азербејџанска Дипломатска Академија, одржана је манифестација на којој су земље које имају дипломатска представништва у Бакуу представиле своје Земље. Поставка Републике Србије била је извесно најатрактивнија за студенте, али и за све посетиоце. Томе је допринела и понуда наших угоститељскох производа које су припремили најбољи наши гастрономи који живње и раде у Бакуу. Истовремено то је била прилика да се подсетимо да на овом Универзитету нема већ две године ни једног студента из наше Домовине.Четвртак, 19 април 2018. године

 

              Током службене посете Азербејџан Републици, на позив својих пословних партнера, директор Агенција за управљње лукама Вук Перовић и директор Дирекције за имовину Јован Воркапић посетили су и нашу амбасаду и том приликом је обишли, интересујући се за стање објекта и начин и квалитет њеног одржавања. Затечено стање, њен изглед, функционалност, те положај амбасаде у делу града Бакуаа који је под заштитом UNESCA, чине овај објекат посебним и репрезентативним за Републику Србију.Среда, 18. април 2018. године

 

 

 

Билатералне политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова Републике Азербејџан одржане су 17 и 18. априла у Бакуу.

Нашу делегацију предводио је политички директор у МСП, амбасадор Зоран Вујић, и у њенон саставу била је Милица Томић први саветник, амбасадор у Азербејџану Небојша Родић, и Даница Веиновић, други секретар.

Саговорници су били овлашћени представници Министарства одбрамбене индустрије, Министарства одбране, Министарства енергетике и министарства спољних послова Азербејџан Републике.

Разматрана су актуелна билатерална питања у односима две земље. Констатовано је да су односи у духу Декларације о пријатељским односима и стратешком партнерству између две Државе. Недвосмислено је констатовано да постоји евидентан простор за даљи напредак у сфери економије, трговине, инвестиција, што захтева закључење Акционог плана за стратешко партнерство. Овај документ треба усагласити и припремити да буде потписан током посете Председника Србије Александра Вучића Азербејџан Републици, која се очекује у наредном периоду.29. март, 2018. године

       

       Амбасаду Руске Федерације у Азербејџан Републици, посетио је амбасадор Р. Србије и уписао се у књигу жалости, поводом трагичног губитка живота у граду Кемерово. У тржном центру "Зимска Вишња" у другом граду по величини у Кемеровској области, у пожару који се догодио у недељу 25. марта у простору за игру и одмор, страдао је пре свега највећи број младих - деце. У име грађана Републике Србије који живе у Азербејџан Републици, запослених у амбасади Републике Србије у Бакуу, и у своје име амбасадор је изразио најдубље саучешће породицама и пријатељима страдалих, као и целом Руском народу.Субота, 24. март 2018. године

          Обавештавамо грађање Републике Србије у Азербејџан Републици да је Влада Ст. Винсента и Гренадина донела Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.Петак 23. март 2018. године

         Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати у времену од 12. до 30. марта 2018. године.

        С тим у вези, овим путем вас обавештавамо да су објављени Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону, Министарства спољних послова - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

        Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то :

                За дијаспору :

http://dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

                За Србе у региону:

http://dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/.Понедељак, 12. март 2018. године

                 Обавештавамо грађане Републике Србије у Азербејџан Републици да је Влада Р. Колумбије донела Одлуку којом је укунула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.Понедељак, 12. март 2018. године

                     Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 08. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр 18./2018 од 9 марта 2018. године и ступила је на снагу даном објављивања, односно 9 марта 2018. године.Субота, 03. март 2018. године

            Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 06. фебруара 2018. године, донела Одлука о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај, и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 10/2018 од 7. фебруара 2018. године и ступа на снагу 15. фебруара 2018. године.

               Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Четвртак, 14. фебруар 2018.године

 

       Традиционално окупљање наших држављања и пријатеља Србије одржано је  и ове године у просторијама амбасаде, чиме је обележен Дан Државности. Била је то прилика да се они који нису видели прошле године одржане изложбе "Тесла и савремени Београд", и "Голгота и Васкрс Србије 1914 - 1918. године" упознају са делом експоната, који су сада стално изложени у амбасади. Послужење, пића и укусне посластице направљене по рецептима из домовине допринели су да зграда наше амбасаде до дубоко у ноћ буде осветљена и пуна гостију од којих су неки дошли са својом децом. Примерено, скромно и достојанстено овогодишње обележавање Дана Државности остаје у сећањима свих гостију. На првим странама дневних информативно политичких гласила објављена је 15. фебруара ( у петак) честитка коју је поводом празника упутио нашем председнику Александру Вучићу, председник Азербејџан Републике Илхам Алијев. Носиоци дипломатских и службених пасоша без виза могу да путују у Републику Гватемалу

На основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, новембра 2016. године, а ступио на снагу 17. јануара 2018. године, од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до деведесет (90) дана од датума уласка.Петак 05. јануар 2018. године

               Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 199/2017 од 29. децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018. године. Држављани Р. Суринам, носиоци сбих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили дуже од 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу. Петак 15. децембар 2017. године

               Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 8. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлка је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 111/2017 од 11. 12. 2017 и ступа на снагу 19. 12. 2017. године.среда, 30. новембар 2017. године

                       Обавештавамо да је Амбасада ИР Ирана у Београду информисала, нотом од 24.11.2017. године, да је Влада ИР Ирана донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је стуила на снагу 1. новембра 2017. године.среда, 01. новембар 2017. године

 

 

 

 У Бакуу је свечано отворена изложба "Голгота и васкрс Србије 1914-1918. године" припремљена са најрепрезентативнијим експонатима музеја у Београду у сарадњи са нашом амбасадоом у Азербејџан Републици. У име Азербејџан Републике изложбу је поздравио заменик министра туризма и културе. Поред великог броја гостију, чланова дипломатског кора и представника средстава јавног информисања отварању изложбе је присуствовао амбасадор Народне Републике Кине, амбасадор Азербејџан Републике у Београду, заменик министра унутрашњих послова Азербејџан Републике, представници министарства одбране Азербејџан Републике и представници међународних органиизација који раде у Азербејџан Републици. Изложба ће бити отворена до 8. новембра и након тога договорено је њено представљање у другим градовима Азербејџана.

 Понедељак, 16. октобар 2017. године

 

            Aмбасадор  Золтан Хернјес представник Савета Европе у Азербејџан Републици, посетио је нашу амбасаду и задржао се у отвореном и пријатељском разговору.среда, 11. октобар 2017. године

             Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 6. октобра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 090/2017 од 06.10.2017. године и ступа на снагу и почиње да се примењује 14.10.2017. године.понедељак,2. октобар 2017. године

<img alt="" ""="" height:="" img="" data-cke-saved-src="" src="" style="" width:"="">

           У Бакуу током октобра месеца када се обележава ослобођење Београда отворена је изложба фотографија Оливере Јанковић под називом "Тесла у савременом Београду". Концепцију изложбе одредио је истраживачки дух Николе Тесле коме је у Бакуу подигнут велики споменик. Ово је једини споменик у Азербејџан Републици који је посвећен једном научнику који је странац. Изложба је отворена у простору најпознатије улице у Бакуу у Галерији Хотела Лендмарк. Отварању изложбе присуствовао је и представник азербејџанског Националног Музеја Културе, заменик директора Гамар Меликова. Присуство уважавајућег броја дипломата потврдило је потврду представљања, кроз ауторски рад Оливере Јанковић, живота и рада Николе Тесле али и савременог Београда.недеља,1. октобар 2017 године

                

 

           Женска одбојкашка репрезентација Србије освојила је на Европском првенству у одбојци за жене 2017, које је одржано у Грузији и Азербејџан Републици, прво место победивши у финалној утакмици у Бакуу репрезентацију Холандије. Представници амбасаде од тренутка доласка репрезентације пратили су наш тим како на играма у граду Ганџа тако и у Бакуу. Истовремено дијаспора у Бакуу током свих утакмица давала је подршку нашем тиму.субота,30. септембар 2017. године

             Председник Олимпијског Комитета Србије, Божидар Маљковић са сарадницима Жарком Зечевићем и Ђорђем Вишацким, присуствовао је у Бакуу обележавању 25 година Националног Олимпијског Комитета Азербејџан Републике. Том приликом делегација се сусрела и са амбасадором Републике Србије и у упознала га са пројкетом изградње Олимпијског Центра у Београду. За реализацију овога пројекта затражиће се помоћ Националног Олимпијског Комитета Азеребејџан Републике. Среда, 13. септембар 2017. године

          

          Делегација Савеза самосталних синдиката Србије, коју чине Томислав Бановић, потпредседник и Биљана Пејовић, сарадник у Међународном одељењу Савеза, који присуствују у Азербејџан Републици на конференцији коју одржава Међународна организација рада. Чланови делегације посетили су нашу амбасаду и задржали се у пријатном разговору.Посета Националном архиву

 

На молбу амбасадора 13. септембра, остварена је посета и разговор са директором Националне архиве Азербејџан Републике Атахан Пашајевим и његовим сарадницима. Тражећи историјске податке о посета или боравку грађана Србије граду Бакуу односно Азербејџану, у прошлости остварен је увид у оригиналне записнике из 1947. године, када је у Бакуу, боравио наш нобеловац Иво Андрић.Споразум између Владе Републике Србије и Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша- ступање на снагу

             Обавештавамо да је споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступио на снагу 02. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге стране безе, у трајању до 30 дана од датума уласка.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша- ступање на снагу

           Обавештавамо да је Споразум између Владе Р. Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 4. децембра 2015. године, ступио на снагу 08. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

             Обавештавамо вас да је Влада Р. Србије, на седници одржаној, 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 79/2017 од 25. 08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017. године. Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

      Обавештавамо вас да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл.11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 79/2017 од 25. 08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017. године.Понедељак, 7. август 2017. године

 

Током августа месеца па до краја 2017. године обележиће се 20 година о успостављању дипломатских односа са Азербеjџан Републиком. Потписивање Декларације о пријатељским односима и стратешком партнерству између Републике Србије и Азербејџан Републике, односи између наших земаља добили су снажну потврду међусобног пријатељства и сарадње.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 2. децембра 2015.године, ступио на снагу 13.јула 2017. године.Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.четвртак, 6.јул 2017.године

Делегација Министарства одбране Републике Србије борави у Азербејџан Републици, у функцији припреме изложбе „Голгота и Васкрс Србије у Првом светском рату“, и данас је посетила нашу амбасаду. Том приликом, потпуковник Драган Нушић и госпођа Анђелија Радовић, пренели су своје импресије о галеријском простору где ће изложба бити постављена током јесени, а у договору са министром одбране Републике Србије. 25. мај 2017. године

Након посете делаегације Уставног суда Азербејџана, на челу са председником суда Ферхадом Абдулајевим , након посете Уставном суду Србије, била је гост наше амбасаде. Председник Аабдулајев захвалио се на организацији посете и гостопримству којим су били окружени током боравка у Београду. Посебно се захвалио на ангажовању председника Уставног суда Весне Илић Прелић да посета протекне у духу пријатељских односа наше две земље. Следеће године, Уставни суд Азербејџана обележиће 20. година свог рада међународним скупом на коме се очекује присуство и судија из нашег Уставно суда .

 Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 11. маја 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.  Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 46/2017 од  12. 05. 2017. године и ступа на снагу 20. 05. 2017. године.13. април 2017.године

Од свог отварања амбасада Србије налази се у једном од најлепших делова града Бакуу, у IcheriSheheru ( затворени град), који је под заштитом UNESCA, И  у припреми овогодишњих изложби које су планиране да се реализују, одржан  је састанак са председником ове Градске целине. Господин Асгар Алакбаров исказао је спремност да IcheriSheher помогне сваку активност амбасаде које доприноси упознавању култура Србије и Азербејџана. Ценећи специфичност IcheriSheherа као туристичког и културног средишта иницирана је и сарадња са простором Скадарлије , као препознатљивим туристичким средиштем Београда.

 6. април. 2017. Године

 

 

Министар културе и  туризма у Азербејџану Абуфаз Гарајев  свечано је отворио у Бакуу  XVI Међународни сајам туризма . Сајам је првог дана посетио и  Председник Илхам Алијев са супругом.На овогодишњем  Сајму нису присутни туристички радници из наше  Домовине, а од земаља из окружења предсетавила се регије Рогашке Слатине из Словеније.6. април. 2017. године

Поводом велике трагедије настале покретањем великог клизишта  која је однела више од 250. живота, од чега више од четрдесеторо деце у граду Мокоа у провинцији Путумајо у Колумбији, амабасадор Родић уписао се у књигу жалости која је отворена у амбасади Колумбије у Азербејџан Републици.

 4. април 2017. године

Председнику Азербејџан Републике господину Илхаму Алијеву, амбасадор Родић свечано је уручио Оредн Републике Србије на ленти, којим га је одликовао председник  Републике Србије Томислав Николић. Председник Илхам Алијев захвалио се на добијеном високом одличију, и честитао Александру Вучићу, председнику Владе Р. Србије на избору за Председника Р. Србије, и позвао га да посети Азербејуџан у току ове године.3.април 2017. године

Шесту редовну конференцију за новинаре Републичка изборна комисија одржала  је 3. априла 2017. године, у 10 часова.

Председник Републичке комисије Владимир Димитријевић изнео је прелиминарне резултат избора за председника Републике на до сада обрађених 92 одсто бирачких места или 91,23 одсто бирачког тела. Необрађених бирачких места је 672 или 8 одсто бирачког тела.

На основу процената обрађеног бирачког тела гласало је  3.349.756 бирача, односно, излазност  износи 54,60 одсто. Проценат важећих гласачких листића је 98,33 одсто , а неважећих 1,67 одсто. Проценат  гласова  је 98,33 одсто, су освојили кандидати, према редоследу пријављивања су следећи:

1. Саша Јанковић  - 545,039 гласова или 16,27 одсто
2. Вук Јеремић  - 189,052 гласа или 5,64 одсто
3. Миросав Паровић -10,651 глас или 0,32 одсто
4.Саша Радуловић  -47,325 гласова или 1,41 одто
5. Лука Максимовић -316,068 гласова или 9,44 одсто
6. Александар Вучић  -1,845,736 гласова или 55,10 одсто
7. Бошко Обрадовић  -76,918 гласова или 2,30 одсто
8. др Војислав Шешељ -149,578 гласова или 2,30 одсто
9. др. Александар Поповић  - 34,987 гласова или 1,04 одсто
10. Милан Стаматовић  -40,345 гласова  или 1,20 одсто
11. Ненад Чанак  - 38,244 гласова или 1,14 одстоЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНСТКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен- обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду. Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године. Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, a у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ. За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године. Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.Избори за председника Републике Србије, гласање у иностранству – обавештење о начину пријављивања

Избори за председника Републике Србије расписани су за 2. април 2017. године. Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе, на адреси http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Захтев за упис у бирачки списак о томе да ће бирач гласати у иностранству и захтев за упис у јединствени бирачкин списак у Републици Србији (ако је потребно) грађани Републике Србије са боравиштем у Азербејџанској Републици, који желе да остваре  бирачко право на изборима за председника Републике, у Амбасади у Бакуу, могу поднети лично у просторијама Амбасаде  (Gesr street House No. 6a Isheri Sheher -old town, Baku), послати на мејл Амбасаде заједно са скенираном копијом пасоша или послати на факс +99412 492 5172. Захтеви се могу поднети сваког дана (укљујући викенд) од 8 до 22 часа, а последњег дана рока (11.март 2017) до 24 часа 

За сва обавештења у вези са подношењем захтева молимо да се обратите на телефон +99450 275 0412 (други  секретар Даница Веиновић ) или на мејл :  serbianembassy.baku@azeurotel.com


Oпширније...
ЗАКОН О РЕГУЛИСАЊУ ЈАВНОГ ДУГА Р. СРБИЈЕ ПО ОСНОВУ НЕИСПЛАЋЕНЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ ГРАЂАНА ПОЛОЖЕНЕ КОД БАНАКА ЧИЈЕ ЈЕ СЕДИШТЕ НА ТЕРИТОРИЈИ Р. СРБИЈЕ И ЊИХОВИМ ФИЛИЈАЛАМА НА ТЕРИТОРИЈАМА БИВХИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ

У вези са применом Закона о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ („Службени гласник РСˮ, брoj108/16), указујемо да се овим законом обезбеђује правни основ за исплату старе девизне штедње положене код банака са седиштем на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ. Поменути Закон можете преузети овде. Позив се односи на:
1) држављане бивших република СФРЈ, осим Републике Србије, који су до 27. априла 1992. године положили девизну штедњу у свим српским банкама, без обзира на место у ком се филијала налазила;
2) српске држављане, који су до 27. априла 1992. године положили девизну штедњу у филијалама српских банака које су се налазиле на територијама бивших република СФРЈ.


Донетим подзаконским актом, Уредбом о поступку за утврђивање права на исплату девизне штедње грађана („Службени гласник РСˮ, брoj 8/17) ближе се уређује поступак за утврђивање права на исплату девизне штедње грађана. Поменуту Уредбу можете преузети овде.
Обрасце који су прописани Уредбом и који чине њен саставни део, можете преузети овде: Образац 1, Образац 2, Образац 3
У складу са Законом и Уредбом све информације о начину пријављивања потраживања, документацији коју је потребно доставити уз пријаву потраживања, дефинисане су јавним позивом. Поменути јавни позив можете преузети овде.
Обавештавамо све заинтересоване да је  позив за пријављивање потраживања објављен у четвртак дана 23.02.2017. године у следећим медијима  на територији Републике Србије и на територијама бивших република СФРЈ:

у Републици Србији - у дневном листу «Политика»;
у Републици Српској - у дневном листу «Глас Српске»;
у Републици Црној Гори - у дневном листу «Дан»;
у Републици Македонији - у дневном листу «Дневник»;
у Републици Словенији - у дневном листу «Финанце»;
у Републици Хрватској- у дневном листу «Јутарњи лист»;
у Федерацији Босна и Херцеговина- у дневном листу «Аваз».

Обрасце можете преузети са сајта  Управе за јавни дуг  - http://www.javnidug.gov.rsфебруар 20. 2017. године

Амбасадор Р.Србије имао је данас састанак  са министром одбране Азербејџан Републике генерал –пуковником Закиром Гасановим и са њим разговарао о даљем унапређењу сарадње у војној области.Фебруар 14. 2017 године

Поводом  дана Државности Републике Србије 15. фебруар председник Републике Србије господин Томислав Николић, одликовао је директора и власника компаније, Азвирт господина Ћамила Алијева за изузетне заслуге, постигнуте резултате у привредним делатностима сарадњу Србије и  Азербејџан Републике и Фикрат Наџафова за изузетне заслуге, постигнуте резултате у привредним делатностима сарадњу Србије и Азербејџан Републике. По истом основу одликован је и Тамсел Пекдемир. Додела заслужених признања обавиће се у среду 15 фебруара 2017 године у Београду у згради председника Републике. Амбасадор  Р.Србије у Азербејџану посетио је данас компанију  Азвирт и пренео честитке господину Ћамалу Алијеву који због обавеза неће моћи да присуствује свечаној додели. Фебруар 12. 2017.године

Међу нашом дијаспором у Азербејџан Р.ове године је свечаним скупом обележен Дан државности -15. Фебруар. У новој згради наше Амбасаде било је весело,  са нашим грађанима који уживају гостопримство Азербејџан Р., и који се одужују врло професионалним и стручним радом. То је и разлог да су наши у овој Држави изузетно цењени и посебно уважени.Уз  јела и пића из Домовине сећања су навирала и будила жељу да се предстојећи празници , Ускрс или Први мај, проведу  код куће.Фебруар 11. 2017.године

Пожелећи добро и крепко здрвље Зулфали Алијеву борцу Црвене Армије који је учествовоа у ослобађању Београда 1944. године, као члан чувене 223. Београдске бригаде, данас га је у његовој кући  у граду Сабирабаду посетио амбасадор.Том приликом уручени су пригодни поклони, а сам Алијев евоцирао је врло детаљно  своја сећања на ослобађање нашег главног града. Изванредног менталног и физичког здравља Зулфали Алијев упутио је свим грађанима и грађанкама наше Домовине честитику за Дан државности -15. фебруарФебруар , 10.2017. године

Заједно са једним бројем акредитованих амбасадора у Азербејџан Р у  амбасади Руске Федерације у Бакуу на овогодишњој прослави Дана диоломатских радника био је и амбасадор Р.Србије. Након престављања садржаја писма које је упутио запосленима у МИД,  министар спољних послаова Руске Федерације господин Лавров, изведен је изванредан музички програм од стране азербејџанскох уметника.Увођење лица рођених 1999.године у евиденцију војних обавезника и Јавни оглас за пријаву кандидата за служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре

 У току јануара почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упуђен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет.

Увођење у војну евиденцију могуће је у свим центрима Министарства одбране за локалну самоуправу, сваког радног дана у времену од 9 до 15 часова. Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до краја фебруара, после чега ће бити упућивани  појединачни позиви свима који се нису одазвали.

Младићи који живе у иностранству своје право и законску обавезу испуњавају у најближем дипломатско-конзуларном представништву у земљи боравка.

Они који се  не одазову позиву за упис у војну евиденцију подлежу прекршајној одговорности по члану 126. Закона о војној, радној и материјалној обавези. Истовремено, ако војни обвезници на извше своју законску обавезу, а то је да буду уведени увојну евиденцију, територијални органи Министарства одбране не могу им издати потврду -уверење о регулисаној војној обавези, потребу за одобрења боравка у иностранству или отпуст из држављанства.

За све  оне који то желе , после евидентирања, омогућено је добровољно служење војног  рока, а касније  и напредовање у професионалном саставу Војске Србије. Тиме стичу бројне предности, међу којима је и могућност заснивања сталног радног односа.

У вези пријаве за добровољно служење војног рока са оружјем, обсвештавамо и да је Министарство одбране  07.11.2016. објавило следећи јавни оглас за пријаву кандидата за добровољно лужење војног рока са оружјем и кандидата зан слусаоце курса за резервне официре:

На основу Одлуке о обустави обавезе служења војног рока (Службени гласник РС,  број 95/10), члана 135. ст. 4. 5.  Закона о војној, радној и материјалној обавези (Службени гласник РС, бр 88/09 и 95/10) и члана  3. Уредбе о начину и поступку добровољног служења војног рока (Службени гласник РС, број 7/11), Министарство одбране објављује

                                                          Ј А В Н И О Г Л А С
    за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем
        и кандидата за слушаоце курса за резервне официре Војске Србије

1. Право пријављивања кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре

На добровољно служење војног рока са оружјем у Војсци Србије могу се пријавити кандидати мушког и женског пола који у 2017. години навршавају од 19 до 30 година живота.

Општи услови :
- да је држављанин Републике Србије
-Да није осуђен на казну малолетничког затвора или безусловно на казну затвора због кривичног дела (док казну на издржи или не буде пуштен на условни отпуст):
-да се не води кривични поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности
-да је здраствено способан за војну обавезу
-да није одслужио војни рок са оружјем и да има место пребивалишта на територији  Републике Србије.

Поред општих, кандидат за слусаоца курса за резервне официре мора испуњавати и следеће услове:
-да има завршене основне академске студије односно основне струковне студије од значаја за Војску Србије;
-да испуњава услове прописане за регруте који се упућују  у посебне јединице Војске Србије  и да има позитивну безбедносну проверу.

2. Подношење пријава и потребна документација за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре Војске Србије

Пријаву кандидат подноси центру Министарства одбране за локалну самоуправу, према месту пребивалишта.

Кандидат који има боравиштеу иностранству пријаву може поднети надлежном дипломатско-конзуларном  представништу  Републике Србијен у иностранству. Образац пријаве кандидат добија у центру Министарства одбране за локалну самоуправу.

Кандидат који се пријавио за добровољно служење војног рока са оружјем, дужан је да испуни образац пријаве и приложи: фотокопију дипломе о завршеној школи ( оргинал докумената на увид) и биографију.
Кандидат за слушаоца курса за резервне официре уз пријаву прилаже и следеће доказе: уговор са Министарством одбране о стипендирању, ако је био војни стипендиста и писану сагласност за безбедносну проверу за упућивање у посебне јединице Војске Србије.Састанак министра Дачића са амбасадором Азербејџана

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састаo се данас са амбасадором Републике Азербејџан у Србији Елдаром Хасановом.

Током сусрета размотрена су актуелна питања билатералне сарадње и могућности за њихово унапређење. Посебна пажња је посвећена наставку редовног дијалога на високом и највишем нивоу, као и унапређењу економских односа. Позитивно је оцењена свеукупна сарадња која је остварена у 2016. години.

Са наше стране је истакнута захвалност Азербејџану за принципијелну позицију поштовања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије. Указано је на потребу и заједнички интерес да се у предстојећем периоду максимално ангажујемо на даљој либерализацији визног режима, што ће дати подстицај унапређењу трговинско-економске размене и развоју туризма.Јануар 11.2017.године

Адвокат Мајил Ахмед  из Бакуаа, посетио је нашу амбасаду и потврдио спремност да професионалним и стручним ангажовањем помогне у пружању правне помоћи свим правним и физичким лицима из Р.Србије који за тим имају потребе. Својим досадашњим радом у Апелационом суду, Нафтним компанијама као у адвокатури створене су претпоставке да се треба очекивати адекватна помоћ.

Mayil A.Ahmad

Adress 2A Ashyg Aly str. AZ 1072 Azerbaijan

Phone +994 12 5414747

Fax      +994 12 4934161

Mobile +994 50 3830908 

E -Mail mail.a@bescomp.net

a.mayil@mail.ru

Web: http://www.bestcomp.netСпоразум између Владе Републике Србије и Владе народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да Споразум између Владе Р.Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан у Риги 5.новембра 2016. године , ступа на снагу 15.јануара 2017.године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању 30 (тридесет) дана од датума уласка.децембар 23

Амбасадор Родић уписао се данас у Књигу жалости која је отворена у Амбасади Републике Немачке  у Бакуу, поводом терористичког напада који се догодио у Берлину 19. децембра ове године.Децембар 22.

Амбасадор Р.Србије у Бакуу уписао се данас у Књигу жалости која је отворена у Амбасади Руске Федерације поводом трагичне смрти амбасадора Андреја Карлова.Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић у званичној посети Азербејџану

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић боравио је у Републици Азербејџан од 4. до 6. децембра 2016. године током које се састао са највишим државним званичницима, председником државе Илхамом Алијевим, председником парламента Огтајом Асадовим, министром унутрашњих послова Рамиљом Усубовим, министром спољних послова Елмаром Мамадајевим и министром за ванредне ситуације Камаладином Хајдаровим.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић посетио је споменик националног вође Азербејџана Хајдара Алијева где је положио венац, а обишао је и споменик Вечни пламен и Алеју Шехида као и споменик Николи Тесли где је, такође, положио цвеће.Грађевинска индустрија носилац привредног развоја

Београд, 7. новембар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је за време мандата ове владе изграђено више од 100 километара путева, уз очекивање да ће до краја мандата бити отворено још приближно 200 километара саобраћајница.

Вучић је у интервјуу за Радио-телевизију Србије (РТС) поручио да морамо да развијамо грађевинску индустрију како бисмо остварили најбоље могуће резултате.

Он је, када је реч о аутопуту од Љига до Прељине, објаснио да је тај пут урађен по светским стандардима и да је у прва три часа од када је пуштен у саобраћај више од 2.000 возила прошло у оба смера.

Остају да се ураде још три деонице, од којих су две већ уговорене са кинеском компанијом "Шандонг", објаснио је премијер и навео да су у питању деонице Обреновац–Уб, Лајковац–Љиг и Обреновац–Сурчин.
    
Вучић је најавио да ће за десет дана бити отворена деоница Коридора 10 од Просека до Банцарева, у дужини од 12 километара, као и деоница Пирот–Димитровград.

Он је изнео очекивање да ће остатак пута бити завршен за мање од годину дана, и додао да зато инсистира и на изградњи аутопута Ниш–Приштина, јер би тиме Ниш постао центар региона.

Наредне године, како је додао, биће приведен крају пројекат аутопута Нови Сад–Рума–Шабац, након чега ће почети изградња ове саобраћајнице.

Истовремено, премијер је прецизирао да у овом тренутку имамо суфицит у висини од 34,3 милиона евра, а било је планирано да имамо дефицит.

Скупштина Србије је изгласала да ове године имамо 122 милијарде динара, односно милијарду евра дефицита. То је оно са чим је и ММФ био задовољан. Тренутно имамо суфицит од 34,3 милиона евра, а све камате, оне најтеже, платили смо у марту, јулу и октобру, навео је он.

Према његовим речима, без дана кашњења су измирена сва дуговања, укључујући и 100 милиона евра Лондонском клубу, као и 20 милиона евра нашим банкама.
 

Јавни дуг је у номиналном износу за 240 милиона мањи у поређењу са 2012. годином, указао је премијер и напоменуо да и ММФ и Светска банка оцењују да је јавни дуг под контролом.

Такође, како је додао, од јануара наредне године за 74 одсто пензионера пензије ће бити веће него што су их икада имали.

Повећање плата у јавном сектору неким категоријама ће донети 36.000 до 40.000 динара већа примања годишње, што је оно што држава реално може да издвоји, док је све остало у домену обећања која се реално не могу остварити.

Вучић је истакао да је повећање пензија од 1,5 до 1,7 одсто, плата у јавном сектору за 5,2 одсто у просеку, једнократна давања од пет до шест хиљада динара пензионерима, као и повећање минималца омогућено искључиво чињеницом да имамо здраве јавне финансије.Азербејџан се доказао као поуздан партнер Србије

Београд, 7. новембар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарали су данас са министром економског развоја Азербејџана Сахином Мустафајевим о сарадњи двеју земаља на реализацији инфраструктурних пројеката.

Премијер Вучић је у разговору са Мустафајевим, који је и копредседавајући Међувладиној комисији за трговинску и економску сарадњу Азербејџана и Србије, истакао да су се Азербејџан и компанија “Азвирт” у изградњи аутопута Љиг–Прељина показали као поуздан партнер, на чему им је Србија захвална.

Отворени смо за сарадњу са Азербејџаном на новим пројектима у Србији и региону. Овај пројекат ће бити важна референца јер је “Азвирт” тешку деоницу, каква је Љиг–Прељина, урадио веома квалитетно и поред проблема са домаћим подизвођачима, рекао је Вучић.

Михајловић је изразила захвалност азербејџанском министру на доброј сарадњи током изградње 40 километара аутопута на Коридору 11, нагласивши да је успешна реализација овог пројекта гарант да ће и сви будући пројекти које Србија буде радила са партнерима из Азербејџана бити урађени једнако ефикасно и квалитетно.

Током разговора је истакнуто да су добри политички односи били предуслов за успешну сарадњу у области економије, уз уверење да ће се сарадња с “Азвиртом” наставити, с обзиром на то да Србију у наредном периоду очекује реализација нових великих инфраструктурних пројеката.

Мустафајев ће данас предводити делегацију Владе Азербејџана на свечаности поводом отварања овог аутопута, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатнеинформације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71stSt. Corp,бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, KitashinagawaShinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижниуложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5,површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540m², површина баште/дворишта 1,220 m², годинаизградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:
- Услуга посредовања у циљу отуђивањацелокупне горе наведене непокретне имовине биће додељенасамо једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесоризакључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана оддана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивањапредметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понудуукључити следеће:
а) Документа која потврђују да је понуђач регистрованопривредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан;Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу одUSD 50.000,00(гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д)Гаранција за ваљано извршење посла у износуод USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење дапонуђач/правнолице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањењаодговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање,изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштомследећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималнутражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.


 


Oпширније...
11. октобар

Нови амбасадор Румуније у Азербејџан Републици Дан Јанцу посетио је нашу амбасаду у фази упознавања са дипломатским Кором. Овом посетом амбасадор Јанцу , како сам каже, желео је да искаже уважавање Републике Србије као суседне и пријатељске земље.октобар 7.

У музеју тепиха у Бакуу, отворена је изложба Пиротских ћилима. По први пут у својој историји Бакијскии музеј отворио је свој простор за једну страну културну установу. Та част припала је нама- Етнографском музеју у Београду.Гостима је представљено 26. експоната , од којих су неки из деветнаестог века. Изложба је изазвала примерено интересовање, те је уз велики број грађана и културних посленика Азербејџана, као и наших грађана који живе у Бакуу, присуствовао је  и  неуобичајено велики број амбасадоара  и чланова дипломатског кора. Изложба ће бити отворена и доступна за посетиоце до 6. новембра.Октобар 6.

Пред сутрашње отварање Изложбе пиротских ћилима у музеју тепиха Азербејџана које је припремио Етнографски музеј из Београда, директор музеја са сарадницима посетила је амбасаду. Том приликом истакнут је значај изложбе, којим се пиротски ћилими представљају у земљи која је симбол уметности израде тепиха. По први пут од свог постојања музеј тепиха у Азербејџану отвара свој простор за страну институцију културе. И управо ова привилегија је припала нашј Земљи, односно Етнографском музеју из Београда.септембар 29.

Петом Бакијском Међународном хуманитарном Форуму који је данас почео свој дводневни рад, присуствују и учесници из Домовине, и то из“ РРС Србије“ и „Студија Б“. Око две хиљаде учесника поздравио је на почетку рада Председник Азербејџана Илхам Алијев, а овом еминетном међунардном скупу присиствује и тринаест носилаца Нобелове награде. септембар 28.

Министар одбране Зоран Ђорђевић, са сарадницима , борави у посети Азербејџан Републици, где је посетио Међународну изложбу војне опреме и наоружања „ ADEX-2016.“. Приликом обиласка  изложбе министар Ђорђевић посетио је штанд српских произвођача који су заједно наступили, под покровитељством „Yugoipmprt SDPR-a J.P.“.Својим садржајем и својом величином  овај штанд је био незобилазан за скоро сваког посетиоца.Сусрети које је имао министар , пре свега са  Председником Илхамом Алијевим , као и са министром одбране и министром војног  наоружања Азербејџана говоре о великом угледу који наша  Домовина  има и ужива на овом простору. Заједно са сарадницима министар Ђорђевић посетио је амбасаду, која се налази у новом простору кои је већи и знатно функционалнији од онога који је до сада коришћен.Била је ово посета која је знатно посдспешила  односе и сарадњу у овој области. Септембар 25.

Нову зграду амбасаде у Бакуу, први су, након уселења,  посетили наши народни посланици, који као гости Паламента АзербејџанР. прате референдум који се одржава у понедељак 26.септембра.Грађани Азербејџана на референдуму се изјашњавају о променама  Устава, који је донет 1995. године, које треба да допринесу „ побољшању управљања у Земљи, јачању државне власти , обезбеђењу људских права и слобода“

Народни посланици Александра Томић, Дубравка Филиповски, Александар Марковић и Марко Благојевић након обиласка нове зграде амбасаде истакли су уверење да ће нов простор допринети да наша Домовина буде још квалитетније и боље престављена у пријатељском Азербејџану.септембар 23.

Амбасадор  Краљевине Белгије Берт Шуф, након предаје акретивних писама , посетио је нашу амбасаду. Том приликом  амбасадор Шуф, подсетио се  почетка своје дипломатске каријере која је започела у Београду, и одакле носи најлепше успомене   на свој професионални рад, али и на гостопримство грађана  и лепоту  Србије.42 Шаховска Олимпијада

Тим шахиста Шаховског Савеза Србије, који ће учествовати на 42 Шаховској Олимпијади која ће се од 01. до 14. септембра 2016. године одржати у Бакуу, на аеродрому "Гајдар Алијев" дочекао је амбасадор Републике Србије.

Наши шахисти бориће се за најбољи пласман између 2500 шахиста који представљају 180 земаља.30. А в г у с т

Амбасадор  Р. Србије  уписао се  у књигу жалости, која је отворена у амбасади Р. Италије у Бакуу, а поводом трагичне смрти  скоро четири стотине становника  града Аматриче и сусуедних градова који су изгубили живот у катастрофалном земљотресу који се догодио прошле среде (24. августа) .Уторак 21. Јун

Сарадња Републике  Србије и Азербејџан Републике  богатија је и за интензивнију сарадњу у области одбране, наиме  потпуковник Ненад Пејин предао је данас своја документа Министарству одбране Азербејџана и тиме постао члан војног дипломатског Кора, обављајући своју дужност на нерезиденцијалној основи. Потпуковник Пејин током разговора у Амбасади  упознат је са досадашњим активностима које предузима Амбасада у припреми овогодишњег Међународног   Сајма  војног наоружања , који ће се одржати од 27-30 септембра. Бакуу, 9. јун

Амбасаду у Бакуу посетили су директор и регионални менаџер  „ Turkish Airlines“ Елнур Хусеинов и Сејфулах Илјас и са амбасадором  разговарали о могућностима  већег броја  путовања  српских држављана из Азербејџана  у Домовину,  под  условима  који ће бити  прихватљивији и по цени и конекцијама  на аеродромима.  Компанија  „ Turkish Airlines“ има интерес да задржи  клијенте који путују  ка  Београду, с обзиром да он постао  регионални  ваздухопловни центар одакле ће  овог месеца  бити отворена стална авио линија ка Сједињеним Америчким Државама, за сада ка Њујорку.

 ОБАВЕШТЕЊЕ

Примена Закона о општем управном поступку ("Сл. гласник РС", бр. 18/2016 - даље: ЗОУП) почеће од 1. јуна 2017. године, осим одредаба чланова 9., 103. и 207, са чијом применом ће се почети од 8. јуна 2016. године. Наведене одредбе Закона предвиђају да је орган, који врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, дужан да их по службеној дужности прибавља и обрађује. Од странке ће се, убудуће, захтевати достављање података неопходних ради њене идентификације и достава докумената, која потврђују чињенице о којима се не води службена евиденција у Р. Србији.СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ЛИБАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ,СПЕЦИЈАЛНИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША-СТУПАЊЕ НА СНАГУ-28 МАЈА 2016.

Споразум између Владе Србије и Владе Либана о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша, потписан у Бејруту 22. јула 2015, ће ступити на снагу 28. маја 2016. Од тог датума, држављани обе земље, носиоци поменутих врста пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге стране без визе, у трајању до 90 дана.Избори за народне посланике Републике Србије 2016 године

Обавештавамо да је председник Републике Србије г. Томислав Николић потписао Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и 4. марта о.г. донео Одлуку о расписивању ванредних парламетарних избора, који ће бити одржани 24. априла 2016. године.
Право гласа имају сви пунолетни грађани Републике Србије. Грађани који се налазе у иностранству могу гласати у дипломатско-конзуларном представништву (ДКП) коме су претходно поднели пријаву за упис у списак за гласање у иностранству.
Рок за достављање пријава за гласање у иностранству је до 2. априла 2016. године.
Пре подношења пријаве неопходно је проверити да ли је лице уписано у Јединствен бирачки списак. Увид је могуће извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе РС – www.mduls.gov.rs, уношењем података о јединственом матичном броју грађана.
а) уколико je лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда дипломатско-конзуларном представништву подноси само Захтев за упис у списак за гласање у иностранству;
б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда истовремено подноси: Захтев за упис у Јединствен бирачки списак и Захтев за упис у списак за гласање у иностранству.
Попуњене захтеве, заједно са фотокопијом пасоша или личне карте потребно je доставити факсом (492-5172) или електронским путем (serbianembassy.baku@azeurotel.com) или поштом на адресу: First Gesr side stret House 70 Isheri Sheher-old town AZ 1004 Baku
Попуњене захтеве заједно са фотокопијом пасоша или личне карте могуће je предати и лично у просторијама Амбасаде  Републике Србије у Баку, сваког радног дана од 09.00-17.00 часова.
Бирачи, који имају боравиште у иностранству, могу преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије поднети општинској, одн. градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи, захтев за давањем обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.


- Обавештење за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству
- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

-Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији 

 Осми март –Међународни Дан жена

У амбасади , организован је скуп , пре свега припадница наше дијаспоре које живе у Азербејџан Р. којим је обележен Међународни Дан жена – осми март. У примереној атмосфери још једном је указано на незаменљив  допринос  жена просперитету породице и друштва у целини, али и обавези да се ангажовањем апсолутно свих сваки  дан побољшава положај жена у нашем друштву.Посета амбасадора Израела -2. март

Амбасадор  Израела Дан Став   посетио је нашу  амбасаду и задржао се у пријатељском разговору подсећајући на искрено и дуговременско пријатељство између  наших народа и држава. Сусрет са министром одбране Генерал –пуковником Закиром Хасановим

Амбасадор Р.Србије сусрео се 24. фебруара  са генерал –пуковником Закиром Хасановим министром одбране  Азербејџан  Републике и задржао се у пријатељском разговору.

Изражено је обострано интересовање за даљи  развој сарадње измећу Србије и Азербејџана.23. фебруар

Поводом трагичне погибије, у петак 19. фебруара,  колегинице Слаћане Станковић и  колеге Јовице Степића, који су страдали прилком америчког ваздушног напада на базу терориста у Либијском граду Сабрати,у амбасади је отворена  књига жалости.

Колеге су страдале  након тромесечног киднаповања које се догодило током новембра 2015. године и за којима се од тада ангажовањем надлежних органа  трагало.
Нотом је , непосредно по пријему акта из Министарства спољних послова Р. Србије  обевешено Министарстви иностраних послова Азербејџабн Р, и све  дипломатске мисије  које раде на билатералној и мултилатералној основи.
У књигу жалости уписало је више десетина амбасадора и отправника послова , као и представник  Министарства иностраних послова Азербејџан Републике.17.фебруар

Руководилац Канцеларије –мисије Међународне организације за Миграције Серхан Актопрак, посетио је амбасаду  Републике Србије у Бакуу и интересовао се за тренутно стање проласка кроз земље јужне Европе, посебо Р.Србије , избеглица  које се крећу ка западној Европи. Итакао је да су му познати успеси и организованост коју исказују државни органи Р.Србије, јер је о томе слушао на састанцима које је имао у Европи. Похвалио је рад  Министарства унутрашњих послова  и исказао интерес да се и лично упозна  са ефектима рада који се постижу на терену.Велика ангажованост коју имају у Азербејџан Р. усказује се и кроз велики број едукативних семинара намењених државним службеницима и волонтерима, као и свакодневном решавању  проблема избеглица које долазе са простора централне Азије и врло често задржавају се у Азербејџан Р.14.фебруар

Обележавајући Дан Државности Домовине, а поступајући по препоруци недлежних државних органа Р.Србије , и ове године уприличен је традиционални скуп наших грађана који  раде и живе у Азербејџан Републици.Ценећи да сви раде на дан Празника , скуп је реализован у недељу. И то на начин да су врата амбасаде била отворена од десет  сати пре подне до шест увече.Оваква сатница омогућила је да се тог дана нађе око четрдесетак  наших , што малих што одраслих грађана. Весело,али и едукативно говорећи о Сретењском Уставу из 1835. године, уз адекватну нашу и азербејџанску кухиљу, био је то по њиховом казивању најлепши дан у години.

Велику захвалност да се обележи Дан Државности дугујемо, и исказујемо Колективу „Hemofarm AD“  из Вршца,  члану „Штада“ групе, који су помогли да се скромни трошкови уредно измире.Семинар у организацији Савета Европе - 1.фебруар

У организацији  канцеларије Савета Европе , Делегације Европске Уније у Бакуу, и Међународне организације за миграције, одржан је првог фебруара семинара коме је као гост присутвовао по позиву и амбасадор Р.Србије у  Бакуу.Намењен младим људима, пре свега из простора Јужног Кавказа и Каспија, окупио је око две стотине слушалаца који су били у прилици да чују најодговорније  представнике организација које су овај семинар припремиле и финансирале.Посета амбасадора Републике Кореје нашој амбасади 6. јануар 2016. године

Амбасадор Републике Кореје у Азербејџан Републици Ким Шанггиу посетио је амбасаду Републике Србије у Бакуу и задржао се у пријатељском разговору са нашим амабасадором.

Амбасадор Републике Кореје Ким Шанггиу ступио  је на дужност у Азербејџан  Р.у октобру прошле године и у оквиру  обиласка дипломатског кора истако је да са разлогом даје приоритет разговору у нашој амбасади.Ово посебно истиче јер је упознат са радом новог Представништва за економску сарадњу Србије и Кореје –КОТРА у Београду, које је почело са радом крајем прошле године.Указао је да постоји озбиљан и врло дефинисан интерес за инвестирање у Р.Србију компанија и државе Кореје. Инвестиције из Кореје у Европи су највеће у Словачкој , али он сматра да у Р.Србији могу бити такође врло амбицизне.
Амбасадор Р. Србије захвалио се на помоћи коју Р. Кореја пружа нашој Земљи у покрићу трошкова који настају избегличком кризом, и у оквиру тога дате хуманитарне помоћи од један милон америчкох долара.Узржаност  Р. Кореје при гласању у УНЕСКУ када се одлучивало о ,,пријему“ АП  Косова и Метохије у ову организацију је за уважавање, али са аспекта међународног права оно треба убудуће да буде тако да се у интерсу свих Држава правни поредак не нарушава. Пријатељи Р.Србије треба увек да ускрате добијање било кавог атрибута државности тзв Р.Косово чланства  у међународним организацијама и институцијама.
 Посета Војно историском музеју Р.Азербејџана

У Склопу активности на обележавању Дана примирја у првом светском рату, реализована је посета амбасадора Војном историјском музеју. Том приликом, поред уписивања у књигу утисака посетилаца, истакнут је значај овог Дана у историји Српског народа.Обраћање амбасадора пратио је скоро цео професионални састав Војно историјског музеја (око тридесет људи). Предочене су чињенице које указују на огромне жртве становника Србије у Првом светском рату, и ненадокнадив губитак становништва, превасходно мушке популације.(18.11.2015.)Амбасадор Р.Србије у амбасади Француске, 16.новембар

Амбасадор Р.Србије у Азербејџан Р. Уписао се данас у књигу жалости у Амбасади Француске у Бакуу, која је отворена поводом терористичких напада, 13 новембра, у Паризу.Акција прикупљања хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Републику Србију

 Поводом повећаног доласка избеглица на територију Републике Србије, имајући у виду изражено  интересовање појединих страних влада, невладиних организација и привредних организација из иностранства да донирају финансијску и материјалну помоћ Републици Србији,  неопходну  за обезбеђење бољих услова за привремени прихват и смештај избеглица и миграната.Обавештавамо вас о актуелној ситуацији:

На путу ка Европској Унији из угрожених подручја у Србију је до сада ушло око 170.000 избеглица. Република Србија  због тога трпи велики миграторни притисак, јер највећи број илегалних миграната у Србију улази преко територије земаља чланица Европске Уније. Србија према мигрантима поступа у складу са међународним правом на хуман и достојанствен начин обезбеђујући им храну, воду, смештај, као и медицинску помоћ.

Влада Републике Србије предузела је низ конкретних мера у циљу решавања настале ситуације. Оформљена је Радна група за решавање мешовитих миграторних токова на нивоу министара, усвојен је План реаговања у случају прилива већег броја миграната, који је ЕУ увела као обавезу Р. Србији. Отворени су Прихватни центри у Прешеву и Кањижи. Из буџетра су издвојена средства локалним самоуправама на територијама оних општина где је највећи број и најдуже задржавање миграната. Врши се регистрација миграната који уђу на територију Р. Србије узимањем личних података и отисака прстију.
Како предстоји зимски период, а Република Србија у овом тренутку нема довољне капацитете за прихват и смештај већег броја миграната,  планирано је обезбеђење неопходне опреме и добара, како би се обезбедио хуманији смештај избеглицама у наредном периоду.
У том смислу Влада Републике Србије упутила је апел преко својих дипломатско-конзуларних представништава у иностранству свим  заинтересованим институцијама и људима добре воље  да помогну у прикупљању хуманитерне помоћи.

Доннаторска средства се могу уплатити на следеће рачуне:

Динарски наменски подрачун код Управе за Трезор за помоћ мигрантима: 840-0000003961721-84-Генерални секретаријат Владе-Донаторска средства за мигранте.

Девизни наменски мултивалутни рачун код Народне банке Србије Министарство финансија-Управа за трезор-наменски мултивалутни девизни рачун за уплату средстава за прикупљање донаторске и хуманитарне  помоћи за мигранте:

01-504642-100193230-000000-0000

ИБАН КОД: RS35908504642019323074

 


 Бакуу 2-4. октобар

Међународна конференција „Заштита људских права и слобода пред Уставним судом путем  појединачних притужби“

Поводом и у част обележавања двадесет година Уставa Азербејџан Републике у Бакуу  је одржана Међународна конференција на тему  „Заштита људских права и слобода пред Уставним судом путем  појединачних притужби“ , који је организован од стране Уставног суда Азербејџан Републике у сарадњи са Венцијанском комисијом Савета Европе и Немачком друштвом за међународну сарадњу.
Из Уставног суда, из  Републке Србије, учествовоали су судије Сабахудин Тахировић  и Драгиша Б.Слијепчевић, који је у пленаром делу рада конференције поднео свој рад „Уставносудска заштитита по уставној жалби у Репубици Србији“
На позив организатора,  председника Уставног суда Азербејџан Републике Ферхад Абдуллајева Конференцији је присуствовао и амбасадор Р. Србије
Током трајања Конференције судије Уставног суда Сабахудин Тахировић и Драгиша Б.Слијепчевић посетиле су амбасаду и уручили пригодне поклоне којима се обележило педсет година постојања и рада Уставног суда у Републици Србији.Четврто заседање Међувладине Комисије Р.Србије и Азербејџан Р.

Баку, 28. септембар 2015. године

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарао је у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевим о унапређењу укупних билатералних односа двеју земаља.

Саговорници су том приликом констатовали да су односи између две државе на нивоу стратешког партнерства, као и да је потребно додатно унапредити сарадњу на привредном плану како би и она пратила одличне резултате на политичком пољу.

Први кораци у том правцу, како су указали, могли би бити успостављање авио-линије Београд–Баку, као и наставак визне либерализације.

Саговорници су оценили да би то значајно допринело успостављању чвршћих и редовнијих контаката међу пословним људима и компанијама Србије и Азербејџана.

У разговору је било речи и о пројектима у области енергетике, инфраструктуре, пољопривреде и телекомуникација, у којима, како је оцењено, постоји велики простор за даље унапређење сарадње и нове азербејџанске инвестиције.

Председник  Алијев је с тим у вези истакао да су поједине азербејџанске компаније заинтересоване за приватизацију српских фирми из области прехрамбене индустрије, уз напомену да важни инфраструктурни пројекти у Србији могу бити финансирани из веома повољних кредита Нафтног фонда Азербејџана.

Потпреседник Владе  Расим Љајић је током дана, заједно са министром економије и индустрије Азербејџана Шахином Мустафајевим, председавао састанку Међувладине комисије за  трговину и економску сарадњу двеју земаља.У раду Комисије учествовала су и  четри државна секретара, те представник Привредне коморе Србије, Агенције за приватизацију, док је са Азербејџанске стране учествовало девет заменика министара  ресорних министастава.
Истовремено одржан је и састанак привредника из Р.Србије, из осам државних и приватних Компанија са  представницима  преко тридсет Компанија из Азербејџан Р.

Поред тога, он се састао и са премијером Артуром Расизадеом, министром комуникација и високих технологија Алијем Абасовим и министром културе и туризма Абулфазом Гарајевим.Међународни сајам књига

Делегација Народне библиотеке Србије у саставу Ласло Блашковић, управник и Драган Пурешић, начелник одељења за издаваштво и пласман књиге, присуствовала је свечаном отварању IV међународног сајма књига у Бакуу, који се одржава од16. до 18. септембра, у органиацији Министарства културе и туризма Републике Азербејџана и Националне библиотеке Азербејџана, као и свим манифеставијама које су тим поводом организоване. Своје књиге на Сајму представило је око сто издавача из Републике Азербејџан и преко тридесет из страних земаља.

Штанд издавача из Р.Србије, био је позициониран на централном  месту  Баку спортске дворане и изазвао је примерено интересовање  бројних посетиоца.


Поред издања на српском и енглеском језику, пажњу је привукла и књига на азербејџанском језику  « На обали Хазарског мора»,  аутора  Јасмине Михајловић, која је изложена на штанду последњег дана Сајма.


Управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, и Драган Пурешић, начелник Одељења за издаваштво и пласман књиге посетила је и амбасаду Р.Србије у Бакуу, и између осталог упознала се са библиотечким фондом који постоји у амбасади.Бакуу, 15. септембар 2015

Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Летоније (Латвије), Јурис Маклаковс, који је прошле недеље предао Акредитивна писма Председнику Азербејџан Републике, посетио је данас амбасаду Републике Србије у Бакуу. Одајући на тај начин посебно признање нашој Држави и овом дипломатском представништу амбасадор Маклаковс задржао се  у пријатељском и срдачном разговору са нашим амабасадором.Квалификације "Чукаричког"

Пред други сусрет фудбалских клубова "Чукарички" и "Габала, 23.јула 2015. године у Бакуу, а у оквиру квалификационог такмичења за Лигу Европе, отправник послова a.i. Амбасаде Р.Србије у Бакуу Милорад Цревар, посетио је стручни штаб "Чукаричког" у хотелу у коме су одсели и задржао се у дужем и пријатељском разговору. Играчима и стручном штабу" Чукаричког " пожелео је успех у квалификацијама.Међународни фестивал традиционалних дезерта у Шекиу

У једном од древних градова Азербејџана, 380 км северозападно од Бакуа,-Шеки, 20. о.м. завршен је други међународни фестивал традиционалних дезерта. Према саопштењу Министарства културе и туризма АР на фестивалу су представљени радови кондитера из 12 земаља света, као и 21 града и региона Азербејџана. Фестивал су зједнички организовали извршна власт Шекиа и Асоцијација азербејџанског национлног кулинарства. На фестивалу су представљени радови кондитера из Турске, Русије, Француске, Грчке, Румуније, Молдавије, Северног Кипра, Казахстана, Киргистана, Србије, Кореје и Индонезије. Фестивал је завршен свечаном вечером уз концертни програм. Србију су, уз подршку асоцијације кулинара Србије, представљали Марко Петровић, Данило Ћуровић, из дијаспоре Србије запослени у елитним кулинарским установама Бакуа, и супруга М.Петровића Елена Бићкова.У јакој међунродној конкуренцији кондитери из дијаспоре Србије освојили су друго место (деле га са Русијом), што је велики успех.

 

Штанд Србије, обележен и нашом заставом, изазвао је велику пажњу посетиоца фестивала и све изложено је конзумирано, уз похвале и честитања. Фестивалу је присуствовао и отправник послова a.i. Амбасаде Републике Србије у Бакуу Милорад Цревар са супругом Славицом Цревар.

 ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ АЗЕРБЕЈЏАНА

Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је у Бакуу са председником Азербејџан Републике, Илхамом Алијевим.11.06.2015.године. Пре разговора председник Томислав Николић уручио је супрузи Илхама Алијева Мехрибан Алијев, председнику Фонда Гејдар Алијев Сретењски одред другог степена за нарочите заслуге за републику Србију и њене грађане у областима јавних, културних и хуманитарних делатности.

Два председника изразила су задовољство развојем сарадње између Србије и Азербејџана у разним областима, политике, економије, енергетике и др.. Заједнички је констатовано да две земље заједно могу да остваре значајне резултате. Такође, председници Николић и Алијев разговарали су о више заједничких пројеката који се тренутно реализују.Председник Р.Србије Томислав Николић позвао је председника Азербејџанске Републике да посети Србију.
Након састанка са председником Алијевим, председник Николић састао се, 12.06.2015 године,  и са азербејџанским министром трговине и индустријске сарадње Шахином Мустафајевим. Разговарано је вођен о изградњи обилазнице око Београда, приватизацији Пољопривредног комбината Београд и других предузећа, као и о улагању Азербејџана у бањски туризам у Србији. Председник Николић је министру Мустафајеву уручио документацију о тим пројектима, како би се све реализовало у што скоријем року.
Председник Републике Србије искористио је свој боравак у Бакуу и да посети наше спортисте који се такмиче на Првим европским играма.Информација о предности уплате новца преко Јавног предузећа "Пошта Србије"

Поштовани,
Са задовољством Вас обвештавам да је Пошта Србије увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије, користећи софтер Светског поштанског савеза.
Услуга је намењена свим грађанима који живе или су на привременом раду у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Србију.
У намери да олакшамо пренос дознака из иностранства које су намењене физичким лицима, у наставку вас информишемо о предностима наведене услуге:
-максимална доступност, у више од 1.200 пошта., чиме је покривена цела територија државе,
-ценовна приступачност при чему накнаду приликом слања плаћа искључиво пошиљалац,
-једноставност слања и пријема новца-без додатне документације само уз важећи лични идентификациони документ и без обавезе отварања рачуна у банци,
-ефикасност-новац је доступан за исплату по правилу истог дана, а најкасније у року од 2 радна дана у зависности од земље и
-сигуран пренос путем заштићене мреже Светског поштанског савеза (www.upu.int)
Пошта Србије ће на овај начин ускоро омогућити повезивање и са другим државама, и то најпре са: Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском и Португалијом.
Разлози који су навели Пошту Србије да развије савремену услугу међународног преноса новца су:
-као јавно и друштено одговорно Предузеће, обавезно је да развија савремене услуге сходно потребама грађана и да допинос развоју државе,
-сваке године око пет милијарди долара стиже у Србију, управо по основу дознаке из дијаспоре, што чини око 14 одсто бруто друштвеног производа државе.
Република Србија се налази међу првих 15 земаља по обиму дознака,
-један од циљева Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону је побољшање услова за трансфер новца и стварање амбијента који ће бити погодан за привлачење девизних дознака у финансијски систем матичне државе, на начин да се олакша трансфер девизних дознака из иностранства кроз подстицање јефтинијег, бржег и сигурнијег начина достављања девизних дознака.
-да се већина дознака из дијаспоре преноси нелегалним/неформалним каналима и да је неопходно увести их у легалне финансијске токове. Ову чињеницу поткрепљује студија експерта Европске Уније Теренса Донована о формалним  и алтернативним начинима за пренос новца (рађена  у оквиру  Moly пројекта), која је показала да се око 83% свих међународних  трансфера врши неформалним  каналима.
С обзиром на наведено, Пошта се потрудила да развојем својих услуга допинесе јачању веза матичне државе и дијаспоре, те уколико сте сагласни предлажемо да о наведеном информишете Скупштину дијаспоре, удружења, организације, сајтове дијаспоре, амбасаде, културна и друга представништва страних земаља и домаће компаније чији радници привремено раде у иностранству, о новом начину слања/пријема новца за Француску, Русију, Украјну и Белорусију.
У циљу детаљнијег информисања и евентуалне сарадње можете нас контактирати на телефон 3644-745 или на е-маил: novcano@ptt.rs
С поштовањем,
                                                                                           ДИРЕКТОР ЈАВНОГ
                                                                                         ПРЕДУЗЕЋА „ПОШТА СРБИЈЕ“
                                                                                          Милан Кркобабић,дипл.ек.Посета Амбасадора Мексика

Амбасадор Сједињених Мексичких  Држава у Републици  Азербејџан  господин Хуан Родрио Флорес Лабардини, пошто је 4.јуна, предао своје акредитиве председнику Илхаму Алијеву, посетио је дан након тога амбасаду Р.Србије у Бакуу.

У пријатељском и искреном разговору амбасадор Лабардини истакао је традиционално пријатељске односе између наших држава и своју спремност да и током рада у Азербејџан Републици помогне њиховом унапређењу.22 Међународни сајам " Каспијска нафта и гас"

Амбасадор Р.Србије у Азербејџану, присуствовао је, 2. Јуна, свечаном отварању 22. Међународног сајма "Каспијска нафта и гас" а након тога и почетку рада дводневне Међународне конференције на исту тему. Сајам је отворио Председник Азербејџан Републике Илхам Алијев, а на конференцији учествују представници државних органа држава из Европе као и највећих нафтних компанија из целог света.Председавајући ОЕБС-у Дачић у посети Азербејџану

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић,1 јуна 2015, посетио је Азербејџану функцији председавајућег ОЕБС-у, чиме је  започео тродневну посету мисијама ОЕБС-а на Јужном Кавказу, током које је 2. јуна боравио у Грузији и 3. јуна у Јерменији. ППВ и МСП И.Дачића примио је председник Азербејџанске Републике И.Алијев  ипредседник Парламента Азербејџанске Републике О.Асадов, а посебан разговор имао је са МИП-ом Азербејџанске РепубликеЕ.Мамадјаровом. Разговарао је и са представницима политичких партија и азербејџанском заједницом са Нагорно-Карабаха.

Током разговора у Бакуу ППВ и МСП И.Дачић је изјавио да као председавајући ОЕБС-а жели да напомене да је овај регион од великог значаја за стабилност читаве Европе, и уобичајено је да председавајући посети регион, односно Азербејџан, Грузију и Јерменију. Указао је да жели да осим посете и помогне, а то значи да видимо како и на који начин да допринесемо да се конфликт реши. Ми смо из свог искуства, искуства Србије, уверени да је дијалог једини начин за решавање проблема и да је неопходна политичка воља свих страна да би се до решења дошло.Изразио је добру вољу Србије, односно председавајућег, да пружи добре услуге, преко рада личних и специјалних представника и преко копредседавајућих Минск групе, како бисе дошло до решења прихватљивих за све стране. При томе неопходна је посвећеност и других, већих држава том питању, и важно је да се поштује споразум о прекиду ватре, о примирју које је одавно постигнуто, а нажалост има и жртава и рањених, истакао је ППВ и МСП.
Такође, обећао је азербејџанском министру иностраних послова Е.Мамадјарову да ће разговарати са јерменским МИП-ом Налбандијаном о питањима која се тичу ухапшених и несталих лица, те иницијативама које се тичу могуће либералније концепције слободе кретања у том региону.
Изразиоје своје уверење, као председавајући ОЕБС-у, да ОЕБС треба да буде партнер свим земљама у којима је присутан, да помогне у решавању конфликата и подржи реформе, и самим тим буде користан фактор у свим земљама где се налази. У Србији је ОЕБС присутан већ 20 година и ми смо имали различита искуства на ту тему. Србија је једна од земаља која је на својој кожи осетила питање двоструких стандарда и једна је од земаља која је неко време чак и била удаљена из активности ОЕБС-а, а сада је земља председавајућа. Зато треба тражити најбољи могући начин како да се принципи ОЕБС-а, садржани у Хелсиншкој повељи, примене и у пракси на један искрен начин, без двоструких стандарда."
Говорећи о искуствима Србије, Дачић је рекао да је она свакако посебно осетљива на питање територијалног интегритета и суверенитета, како је Косово било пример за много двојних стандарда.
Посебно је подвукао да је најважније да постоји политичка воља за решавање свих ових питања на свим странама, а уколико она постоји. Организација, којом тренутно Србија председава, учиниће све да помогне у операционализацији свих тих различитих идеја и покушаће да изради једно трајно решење овог конфликта, које би било у интересу свих.
Министар Дачић је у Бакуу истакао да су Србија и Азербејџан пријатељске земље које су стратешки партнери, као и то да постоји обострана спремност за развијање билатералних односа, од политичких до економских, спортских и културних. Нагласио је чињеницу да ће Азербејџан бити домаћин првих Европских игара, на којима ће Србија имати 132 учесника, те да се очекује долазак председника Николића на отварање ових игара.Посета Амбасади Јасмине Михајловић, писацa и књижевног критичара

Амбасаду у Бакуу посетила је, у суботу 30.маја, Јасмина Михајловић, познати српски писац и књижевни критичар, ауторка више књига путописне прозе, есеја, романа. Долазак у Азербејџан уследио је након посете главном граду Грузије-Тбилисију, где је наша књижевница отворила Међународни сајам књига и била гост на више књижевних скупова, где је представљала своја дела и дела академика Милорада Павића, јер је истовремено и старатељ Легата овог познатог и на десетине светских језика превођеног писца.

Књижевно дело "На Обали Хазарског мора"-љубавна прича два писца, ауторке Михајловић штампано је на азербејџанском језику почетком ове године.Почео међнародни сајам прехрамбене индустрије (21.05.)

Председник Азербејџана господин Илхам Алијев отворио је данас 21. Међународни сајам прехрамбене индустрије. Поред представника 151 компаније које се баве храном из скоро целог света, после више година присутни су и предствници из Србије. Привредно друштво „Златиборац“ из Мачката поново се појављује на овом тржишту, са жељом да настави своју експанзију и настави тамо где је била пре пар година. Присуство у земљама окружења (Казахстан, Туркменистан), потврђује исправност овакве одлуке менаџмента. У припреми свог наступа на Сајму, Душан Кнежевић, генерални директор и Танасковић Ђорђе, директор извоза за Југоисточну Европу, посетили су амбасаду и у разговору утврдили потребу реализације састанка са носиоцима државних овлашћења у Азербејџану који су задужени за снадбевање храном и истакнутим привредницима. Реализован је и заједнички обилазак Сајамских учесника.Министар Иван Тасовац у посети Азербејџан Републици

Министар културе и информисања Иван Тасовац учествовао је на Трећем светском форуму о интеркултурном дијалогу, који се 18. и 19. маја одржао у Бакуу, у циљу ширења толеранције, изградње поверења и отклањања несугласица између различитих цивилизација, култура и вера.

Форуму је присуствовала и Мира Николић в.д. помоћника министра -за мултилетарну сарадњу, Министарства за Спољне послове, као и помоћник, за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Министарства културе и информисања Асја Драча Мунтеан и Јелена Маринковић шеф кабинета Министра Културе и информисања.
Министар Тасовац и учесници форума из Р.Србије посетили су амбасаду и том приликом задржали се у дужем и подстицајном разговору.Декан Стоматолошког Факултета у Београду у посети Азербејџанском Медицинском универзитету

Декан Стоматолошког Факултета Универзитета у Београду професор др Мирослав Вукадиновић током боравка у Азербејџан Републици посетио је Азербејџански Медицински универзитет и том приликом разговарао са проректором за међународну сарадњу и професорима из департмана за стоматологију.Обишао је клинике, опремљене најсавременијом опремом, и упознао се са наставним планом и процесом извођења наставе.Припрема посете председавајућег ОЕБС

Амбасадор Дејан Шаховић боравио је 6.маја, у Бакуу, у циљу припреме посете региону Јужног Кавказа Првог Потпредседника Владе и министра спољних послова Р.Србије Ивице Дачића као председавајућег ОЕБС.

Амбасадор Шаховић обавио је разговор са помоћником министра иностраних послова Араз Азимовим, а примио га је министар иностраних послова Ељмар Мамадјаров.Посета подпредседника Скупштине Србије Игора Бечића

Подпредседник Скупштине Србије мр Игор Бечић боравио је 5-6 маја у Азербејџан Републици, где је у својству Шефа сталне делегације Народне Скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње присуствовао четрдесет петом састанку Одбора за правна и политичка питања.

Приликом боравка у Бакуу, Потпредседник Скупштине Србије мр Игор Бечић, посетио је и амбасаду Републике Србије где се сусрео са амбасадором и запосленима.Трећи Светски Бакуу форум

У организацији Међународног центра Низами Ганџави, у Бакуу, отворен је данас међународни скуп "Враћање поверења у новом светском поретку", обраћењем Председника Азербејџан Републике Илхама Алијева.

Скупу, из Р.Србије, присуствује бивши председник Владе Цветковић Мирко, посланици Народне Скупштине Дубравка Филиповски и Марија Обрадовић, као и један број стручњака и утицајних појединаца, по избору и позиву организатора скупа.

Амбасаду Р.Србије, посетили су посланици Народне Скупштине Дубравка Филиповски и Марија Обрадовић, Ковачић Јован председник Трилатералне Комисије у Србији.Међународна Конференција „ Ислам и модерно доба“

На дводневној  Међународној  Конференцији  „ Ислам и модерно доба“ , која се, од данас 16. априла,  одржава у  организацијији  Управе  Кавкаских  муслимана  и Азербејџанске Академије наука присуствовао је и амбасадор Р.Србије у Р. Азербејџан Небојша Родић.

Конференцији присуствују научници и исламисти из земаља окружења  као и из Еврпе, Африке и Азије.Успостављање вишег нивоа сарадње са Азербејџаном

 Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, 15 априла, да је веома задовољан искреним и пријатељским односом са Азербејџаном, и истакао да је посета тој земљи отворила прилике за још бољу сарадњу, нове инвестиције и инфраструктурне пројекте.

Вучић је у обраћању новинарима на крају дводневне посете Бакуу, где је разговарао са државним врхом Азербејџана и представницима великих компанија из те земље, оценио да је делегација Србије оставила добар утисак.

Он је нагласио да наша земља има велику прилику да направи добар посао и да развије још бољу сарадњу са том земљом, али и напоменуо да то пре свега зависи од нас и наше одговорности и посвећености.

У Бакуу су покренута конкретна питања, с обзиром на то да је делегација Србије дошла са списком компанија за приватизацију како би озбиљне азербејџанске компаније показале интерес за неку од њих, навео је премијер.

Део представника Азербејџана допутоваће следеће недеље у Београд, најавио је он и истакао да би за Србију било од велике важности да се било који од пројеката о којима је разговарано реализује.

Према његовим речима, решавање питања хемијских комбината покренуто је са мртве тачке, а разговарано је и о учешћу Азербејџана у приватизацији српских пољопривредних комбината.

Вучић је указао на то да су фирме из те земље веома успешне у изградњи путева, и истакао да је једина деоница у Србији чија изградња не касни управо деоница Љиг–Прељина, коју гради фирма "Азвирт", а која може бити завршена и пре планираног рока.

Премијер је саопштио да је током дводневне посете разговарано и о будућим инфраструктурним пројектима, и изразио уверење да ће председник Азербејџана Илхам Алијев до краја године посетити Београд, и да ће заједно моћи да обиђу завршне радове на деоници аутопута Љиг–Чачак.

Србија улагањем у капиталне инвестиције подиже бруто домаћи производ, а решавање проблема инфраструктуре један је од предуслова за здраву економију, поновио је он.

Вучић се раније данас састао и са руководством компаније "Азвирт", која у Србији ради на изградњи Коридора 11.
 Посета највећој компанији за производњу метанола средње Азије

Амбасадор Небојша Родић посетио је Азербејџанско метанолошку  компанију која је највећи произвођач метанола на простору Јужног Кавказа и средње Азије. Производња метанола реализује се коришћењем најмодернијих технолошких процеса који постоје данас у овој области.Посета Амбасади руководства и фудбалера Омладинске репрезентације

Амбасадор Н.Родић примио је у Амбасади Р.Србије руководство и фудбалере омладинске репрезентације Р.Србије, који су учествовали у квалификацијама за шампионат Европа 2015. У пријатном разговору амбасадор је пожелео руководству и фудбалерима много успеха у будућем раду. Руководство се захвалило на срдачном пријему.Посета ДСАП Aмбасади РС у Баку

Делегација Друштва српско-азербејџанског пријатељства посетила је Амбасаду Републике Србије 18.марта 2015. године. Делегацију је примио амбасадор Н.Родић и задржао се са делегацијом у дужем разговору. Делегација ДСАП је информисала амбасадора Н.Родића о својим активностима у Бакуу, захвалила на пријему и изразила задовољство интересом Амбасаде за активност ДСАП.Сусрет амбасадора Небојше Родића са амбасадором Републике Словеније (13.03.2015)

Амбасадор  Небојша Родић срео се са амбасадором , на нерезиденцијалној основи, Републике Словеније у Републици Азербејџан  Миланом Јазбецом приликом одржавања „ Гала концерта „ Словеначке Филхармоније у сали „ Центар Гајдар Алијев  у  Бакуу.

Концерту су присуствовали поред чланова Владе и скоро сви представници дипломатског  Кора. Пре концерта отворена је изложба слика академског сликара Јоже Цијуха и сина.
Амбасадори су истакли значај  одржавање заједничке седнице Влада Р.Србије и Р. Словеније, 20 фебруара,   и потврдили могућност и заједничког наступа на просторима Земаља  где постоји велики углед у до сада оствареном привредном деловању.Честитка ОЛИМПИЈСКОМ КОМИТЕТУ СРБИЈЕ

Господин Дивац Владе

Свим спортистима, спортским друштвима, клубовима, спортским асоцијацијама, свим спортистима-рекреативцима, руководтву Олимписког Комитета Србије, Председнику Влади Дивцу, Секретару Шоштару, честитам 105.година постојања и рада.

Има симболике у томе да се оснивање Олимпијског комитета Србије, 23.фебруара 1910. године, под именом Српски олимпијски Клуб,у  хотелу Москва у Београду, неотклоњиво, историјски, везује за иницијативу младих официра Краљевине Србије школованих баш у Француској, одакле и почиње буђење Олимпијског покрета.

За само две године, Клуб је добио име које је и данас препознатљиво у целом свету - Олимпијски комитет Србије.

Од те, 1912. године наши спортисти учествују у Олимпијским играма.

Ове године, наши спортисти учествоваће и на Првим Европским  спортским Играма које ће се одржати од 12-28 јуна у Бакуу, у пријатељском Азербејџану.

Ту смо да вас све подржимо, да се тих дана радујемо учешћу сваког спортисте у такмичењу и да се неизрециво радујемо свакој медаљи.

Сретна велика и лепа годишњица, сретан пут за Бакуу.

Чекамо Вас.

Небојша Родић
АмбасадорПосета Уставном суду Р.Азербејџана

Амбасадор Небојша Родић посетио је Уставни суд Р.Азербејџан и разговарао са председником суда др Фаридом Абдуллаиевим, који га је упазнао са Уставним положајем Суда и искуством који су стекли у свом досадашњем раду. Истакао је присутност Уставног суда Азербејџана у међународним асоцијацијама уставних судова Европе и Азије где већ постоји сарадња са Судом из Србије по појединим питањима.

Исказана је жеља да се успостави сарадња са Уставним судом у Р.Србији, која је и иницирана током разговора са амбасадором и у вези са тим упућен је позив да посети Уставни суд у Р.Србији.Посета Азербејџанском преводилачком Центру

Aмбасадор Небојша Родић, са саветником Милорадом Цреваром, посетио је на позив директора Афак Масуд, Азербејџански преводилачки Центар, који ради у оквиру Кабинета министра. Центар је основан пре три године одлуком председника Илхама Алијева као орган извршне власти, са задатком да пружа централизоване услуге најстручнијих превода и шири културу учења азербејџанског језика.

Центар је припремио и ове године (2015.године) објавио Српско-Азербејџански речник са седам хиљада речи, чији је аутор Ајнур М. Гарајева, а редактори Јасмина Михајловић кљижевница и књижевни критичар из Србије и академик Камал Абдулајев из Азербејџана.
Ове године Центар је припремио и објавио дело Јасмине Михајловић,” На обали Касписког мора”.
Појављивање ових радова на самом почетку године говори о интересовању за дела наших аутора и учење азербејџанског језика.
Руководилац Центра са сарадницима исказала је посебан интрес за искуства у вршењу преводилачких услуга у Србији као посебне врсте интелектуалних ауторских дела.Семинар на Универзитету АДА Бакуу

На Универзитету АДА одржан је "Округли сто" на тему "Дипломатски односи између Азербејџана и Туркменистана" на који су били позвани шефови дипломатско конзуларних представништава који раде у Бакуу.Одазвало се више од двадесет акредитованих амбасадора. Скупу је присуствовао и Небојша Родић амбасадор Р. Србије.

Добри пријатељски односи и добри односи Азербејџана и Туркменистана као суседа јесу залог за развој односа и у будућности, који се морају развијати још интезивније.Важност које имају ове земље у Каспијском региону обавезује их на развој мултилатералних односа. Заједнички  пројекти у области енергетике, енергетске безбедности, саобраћаја, туризма јесу пројекти на којима раде све институције ових држава, на челу са својим Председницима.Посета AZvirt LLC

Амбасадор Н.Родић 17. о. месеца разговарао са К.Алијевим директорм AZvirt LLC (азербејџанско-немачко партнерство у области грађевинарства, основано 1995 године у Бакуу).Обострано је исказано задовољство  радом ове фирме у Србији, на изградњи дела коридора 11, од Љига до Прељине.Посета Министарсву одбране АР

Амбасадора Н.Родића 17.о.месеца примио министар одбране АР генерал -пуковник З.Хасанов. Обострано је указано на традиционално пријатељске односе и опредељеност две земље за даљи развој односа у свим правцима, тиме и билатералне војне сарадње, са акцентом на војно-економску сферу.Прослава Дана државности

Врата Амбасаде Републике Србије у Републици Азербејџан, у Бакуу, била су у недељу, 15, фебруара,широм отворена за све наше грађане који живе и раде у овој пријатељској и лепој земљи. Био је то начин да се заједнички обележи Празник  Дан државности-Сретење, и подсети на почетак Првог Устанка, 1804. године односно на дан 1835. године, када је донет Први Устав модерне Србије.

Велики број наших грађана, са својим породицама, провео је, према сопственомм казивању незабораван дан у дружењу и међусобном упознавању. Део атмосфере видљив је и на фотографијама које су настале том приликом.Посета Експерске групе Амбасади

 

 

Oчување безбедности грађана, један је од апсолутно најважнијих задатака сваке демократске Државе. То је обавеза којој на најнепосреднији и најодговорнији начин поступају и одговорни у службама којима је то примарни и обавезујући задатак.
Приликом посете пријатељској служби у Републици Азербејџан, наши експерти, посетили су и своју амбасаду.
Том приликом, у разговору са амбасадором, информисали су о ангажовању на овим пословима, као би се велика спортска манифестација, “Прве Европске спортске игре Баку 2015“, одвијала у духу спортског надметања и пуног мира и спокоја свих учесника и гостију.Амбсадор Родић примио амбасадора Аустрије

Амбсадор  Републике Србије у Азербејџану, Небојша Родић, примио је у протоколарну поссету амбасадора Аустрје у Азербејџану господина Аксела Веха.Амбсадор Родић, уписао се у књигу жалости у Амбасади Републике Француске

Амбсадор  Републике Србије у Азербејџану, Небојша Родић, уписао се у књигу жалости која је отворена у Амбасади  Републике Француске у Азербејџану , у Бакуу.
Изражено је најдубље саучешће, поводом бруталног терористичког чина, породицама настрадалих новинара, полицајаца и свим грађанима Француске, са којом постоји  искрено дугогодишње   пријатељ ство .
 Борис Тдаић, бивши председник Реублике Србије посетио Републику Азербејџан

Бивши председник Републике Србије Борис Тадић boravio je, од 17. до 21. децембра 2014. године, у посети Републици Азербејџан. Током боравка у Азербејџану, Б. Тадић имао је више активности. Посетио је Центар Низами Генџави и одржао предавање на Универзитету Азербејџанска дипломатска академија за студенте АДА. Предавању су присуствовали и амбасадори Марока, ОЕБС, Молдавије, Палестине, као и више представника дипломатског кора у Азербејџану.
Током боравка,  бивши председник Р. Србије примио је председник Републике Азербејџан Илхам Алијев. Сусрео се министром за ванредне ситуације Кемаладином Хајдаровим и шефом Државног комитета за дијаспору Назимом Ибрахимовим. За време боравка у Бакуу, бивши председник Републике Србије сусрео се са амбасадором Р. Србије у Републици Азербејџан Н. Родићем.
 Амбасадор Небојша Родић посетио Зулфалу Алијева учесника ослобођења Београда

 

Амбасадор Небојша Родић, 19. децембра 2014. године, током посете Сабирабадском реону, посетио је Зулфалу АлијеваХусеин оглу, припадника 223. Београдске (кавкаске) дивизије која је учесзвовала у ослобођењу Београда од немачке окупације у октобру 1944. године. Амбасадор Родић се задржао у дужем и пријатељском разговору са господином Алијевим, у кругу његове породице. Пожелео му и даље крепко здравље и захвалио на његовом учешћу у борби против фашизма и ослобођењу Београда. Сусрету су присуствовали и начелник Сабирабадског реона Назим Исмаилов и саветник М. Бајчета.
Зулфала Алијев евоцирао је успомене на свој ратни пут, од Губе у Азербејџану, где је дивизија формирана, до Братиславе у Словачкој. Посебно емотивно је говорио о боравку дивизије на територији Србије, ослобођењу Београда и пажњи са којом их је, на ратном путу, дочекивао српски народ.
 Амбасадор Небојша Родић посетио Сабирабадски реон

Амбасадор Небојша Родић, 19. dецембра 2014. Године, посетио је Сабирабадски реон у Азербејџану. Током боравка сусрео се са начелником Реона, Исмаилов Назимом Мехди оглу, који га је упознао са економском и социјалном ситуацијом у реону. Посебно је представио развојне планове и могућности за сарадњу, посебно у области пољопривреде. Такође је било речи о могућностима за сарадњу са Републиком Србијом, односно одређеним градом или регионом у Србији. Састанку је присуствовао и саветник у Амбасади Миланко Бајчета.
Aмбасадор Родић је положио цвеће на споменик националном лидеру Хејдару Алијеву. Посетио је Реонски административни центар АСАН који је 16. Децембра отворио председник Р. Азербејџан Илхам Алијев, Центар и музеј „Хејдар Алијев“, дечји вртић и друге објекте у граду Сабирабад, који су изграђени у последњих три године.
 Сарадња Републике Србијe и Републике Азербејџан у области културе

Саветник у Амбасади Р. Србије, Миланко Бајчета, примио је господина Салима Бабулаоглу, председника Центра уметничких превода и књижевних веза Савеза књижевника Азербејџана, главног уредника часописа „Књижевник“. Оцењено је да се, након узајамне размене посета делегација Савеза књижевника и потписивања Меморандума о сарадњи,  сарадња у области књижевности између две земље успешно развија, а исто се односи и на сарадњу са Амбасаде Р. Србије и Савеза. Рзговарано је о будућим плановима за преводе и штампу дела српских писаца у Азербејџану и могућностима финансирања овог вида активности. Планирано је да се у току наредне године штампају три књиге из српске литературе, међу којима и Антологија српске поезије. Превод и штампу две књиге финансирала би азербејџанска страна, а треће, заједнички српска и азербејџанска страна.  Саговорници су разменили мишљење и о Специјалном прилогу о Србији и српској литератури (на 16 страна) у децембарском броју часописа „Књижевник“. Саветник М. Бајчета се посебно захвалио  господину С. Бабулаоглу на популаризацији српске књижњвности и културе у Азербејџану.Привредна сарадња Србија-Црна Гора-Азербејџан

Амбасаду  Републике Србије  У Баку, постио је господин Милан Роћен, главни полтички саветник Председника Владе Црне Горе. Током разговора са амбасадором Небојшом Родићем, још једном је истакнута потреба изналажења  могућности заједничког наступа  на тржишту Азербејџана као и проналажења инвеститора који би били спремни да улажу у комплементарне привредне пројекте Републике Србије и Црне Горе.
Разговору је присуствовао и изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Азербејџан у Републици Србији проф.др Елдар Хасанов.
 Активности Маје Гојковић за време посете Азербејџану

Поред политичких разговора на највишем нивоу, за време боравка у Републици Азербејџан од 10. до 12. децембра 2014. године, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић имала је богат и остали програм боравка.


Председница Парламента Маја Гојковић, са делегацијом, посетила је Амбасаду Републике Србије у Републици Азербејджан.


Маја Гојковић посетила је споменик Николи Тесли у Бакуу, положила цвеће и одала пошту великом српском научнику.


Председница Парламента Р. Србије Маја Гојковић одала је пошту и положила венац у „Алеји заслужних грађана“ на споменик националном лидеру Азербејџана, бившем председнику, Хејдару Алијеву. Одала је пошту и положила цвеће на гроб Зарифе Аијеве, мајке председника Илхама Алијева. Такође је положила венац пред „Вечним пламеном“ на „Алеји палих бораца“.


Председница Парламента Р. Србије посетила је културно-историјски комплекс Стари град (Ичеришехер) и разговарала са директором Самиром Нуријевим.

М. Гоковић посетила је "Трг заставе" и Музеј државних симбола Републике Азербејџан.


Маја Гојковић посетила је Музеј Хејдара Алијева и Етнографски музеј у Центру „Хејдар Алијев“ у Бакуу.


Председница Маја Гојковић, по похладном и ветровитом времену, задржала се у краткој шетњи, обиласку града и променаде поред Каспијског мора.
 Мајa Гојковић председница НС РС у посети Азербејџану

Од 10. до 12. децембра 2014. године, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић посетила је Републику Азербејџан. То је прва посета председника Парламента Републике Србије од успостављања дипломатских односа између две земље.


Делегацију, на челу са председницом М. Гојковић, примио је председник Републике Азербејџан Илхам Алијев. Односе између две земље оценио је пријатељским и изразио задовољство високим нивоом билатералних политичких односа.
Размењена су мишљења о даљем развоју сарадње између две земље, за које постоје добри темељи за развој сарадње у свим областима.
Република Србија је посебно заинтересована за развој економске сарадње и инвестирање у српску привреду, истакла је М. Гојковић. Захвалила се на подршци Р. Азербејџан територијалном интегритету Р. Србије и нашем ставу у ЈПН Косова. Поновила наш став о територијалном интегритету Р. Азербејџан и подршци Р. Србије мирном регулисању азербејџанско-јерменског конфликта.
Председник Алијев је поновио принципијелни став Р. Азербејџан о подршци Р. Србији у односу на статус Косова и захвалио на позицији Р. Србије у вези са нагорно-карабашким конфликтом.


На састанку са председником Мили Меџлиса Октајем Асадовим, председница Народне скупштине М. Гојковић, разговарала је о перспективама сарадње два парламента и укупним билатералним односима две земље. На састанку су размењена мишљења о политичким и економским односима. Истакнут је значај даљег проширења сарадње у свим областима. Размењена су мишљења о конфликтним регионима, посебно о нагорно-карабашком конфликту и ситуацији на Косову, као и улози Р. Србије као председавајућег ОЕБС.


Председница Народне скупштине М. Гојковић срела се са премијером Р. Азербејџан Артуром Раси-задеом. Оцењено је да постоје реални услови за даљи развој билатералних односа у свим областима. Премијер је информисао М. Гојковић о стању и степену економског развоја Р. Азербејџан и азербејџанско-јерменском конфликту.

 Meђународна конференција-семинар о реадмисији

У Бакуу је, од 3. до 6. децембра 2014. године, одржана Међународна конференција-семинар о реадмисији. Конференцију је организовало Представништво Међународне организације за миграције (IOM) уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. На конференцији су присуствовали представници државних структура одговорних за миграциону политику и реадмисију земаља чланица ЕУ и ИЕ. На конференцији с, поред осталих, анализиране теме: Трендови и изазови у управљању миграцијама; Политика реадмисије у ЕУ; Евиденција странаца као инструмент управљања миграцијама и др.
На конференцији су учествовали и представници Р. Србије: Комесар за избеглице Владимир Цуцић и представник МУП РС Стана Ашанин. С. Ашанин је имала запажену презентацију о реадмисији, пракси и искуствима Р. Србије, а В. Цуцић је говорио о искуствима Р. Србије у адаптацији повратника по Споразуму о реадмисији.
Конференцији је присуствовао и саветник Амбасаде Р. Србије у Бакуу Миланко М. Бајчета.
С. Ашанин и В. Цуцић посетили су и Амбасаду Републике Србије у Бакуу.
 Министарски састанак BSEC у Бакуу

У Бакуу је 1. и 2. децембра 2014. године одржан експертски састанак представника земаља чланица BSEC. На експертсом састанку Р. Србију представљали су саветница у Министарству просвете и науке Р. Србије Светлана Богдановић и стални представник Р. Србије у ГС BSEC у Истанбулу амбасадор Братислав Ђорђевић.
На министарстком састанку, 3. децембра, учествовао је амбасадор Небојша Родић и присутне упознао са ставовима Министарства просвете и науке Р. Србије са испуњењем обавеза које произилазе из Лисабонске агенде и Резолиције ЕУ о развоју науке до 2020. године.
С. Богдановић и Б. Ђорђрвић посетили су и Амбасаду републике Србије у Бакуу.
 Meђународна конференција „XXI век индустријализације“

У Бакуу је, од 26. до 27. новембра 2014. године, одржана Међународна конференција „XXI век индустријализације: трендови индустријске политике, савремени приступ и искуства. На конференцији је присуствовало преко 300 учесника из 21 земље, међународних организација, финансијских институција, земље домаћина и дипломатског кора.
На Конференцији су присуствовали амбасадор Небојша Родић и саветник М. Бајчета.
 Скупштина Интернационалне антикорупцијске академије (IACA) у Бакуу

У Бакуу је, 19. и 21. новембра 2014. године, одржано заседање Треће скупштине Интернационалне антикорупцијске академије (IACA) на којој је учествовало преко 130 делегата, представника националних институција за борбу против корупције, из око 50 земаља.
У раду Скупштине IACA учествовбао је и амбасадор Републике Србије у Бакуу, Небојша Родић.
 Универзитет АДА у Бакуу организовао семинар за стране дипломате

На Универзитету АДА у Бакуу, од 19. до 27. новембра 2014. године, одржан је семинар “Caspian Basin Studies”, за стране дипломате из 17 земаља. На семинару је учествовао и представник Министарства спољних послова Републике Србије, први секретар у МСП Ивана Николовска. И. Николовска је посетила Амбасаду Р. Србије у Р. Азербејџан. Информисала је амбасадора Н. Родића о раду семинара  и упознала се са радом Амбасаде.Треће заседање Скупштине IACA у Бакуу

У Бакуу је, од 19. до 21. новембра 2014.,  одржана Трећа Скупштина Међународне антикорупцијске академије (IACA). Учешће у раду Скупштине узело је преко 130 делегата из 43 земље. Иступање учесника Скупштине потврдило је оправданост овакве врсте размене искустава. На крају заседања Скупштине усвојена је Бакинска декларација Трећe Скупштинe Међународне антикорупцијске академије (IACA). У раду Скупштине учествовао је амбасадор Небојша Родић.Амбасадор Родић са министром Ш. Мустафајевим

Амбасадор Небојша Родић састао се 20.11.2014. са министром економије и индустрије Републике Азербејџан Шахином Мустафајевим.  На састанку су, поред осталих, разматрана питања билатералне сарадње Републике Србије и Републике Азербејџан у области економије, индустрије и инвестиција.  Оцењено је да постоје велике могућности и потенцијали за даље унапређење сарадње. Састанку је присуствовао и саветник М. Бајчета.Амбасадор Родић са замеником МИП Р. Азербејџан М. Мамадгулијевим

  Амбасадор Небојша Родић састао се 20.11.2014. са замеником министра спољних послова Републике Азербејџан Махмудом Мамадгулијевим. На састанку су, поред осталог, разматрана питања унапређења билатералне сарадње Републике Србије и Републике Азербејџан, посебно у економској области.  Састанку је присуствовао и саветник М. Бајчета.Међународна конференција о религиозној толерантнцији

Уз подршку Бакинског представништва пројект-координатора ОЕБС, Управе муслимана Кавказа и Националне комисије УНЕСКО Азербејџана, 17-18 новембра 2014., одржана је Међународна конференција посвећена питању јачања религиозне толерантнције у региону ОЕБС и анализи азербејџанског модела религиозне толеранције. На конференцији су учествовали представници влада из 11 земаља, међународних организација, религиозних заједница, НВО, експерти и представници дипломатског кора. Конференцији су присуствовали амбасадор Небојша Родић и саветник М. Бајчета.Амбасада Републике Србије участвовала на IV АДА фестивалу

У Студентском центру Универзитета АДА у Бакуу, 14. новембра 2014., одржан је IV међународни студенстки фестивал. На Фестивалу су учествовале амбасаде из 39 земаља, представници међународних организација, азербејџански и инострани студенти и новинари. Амбасаде, учесници фестивала, приказале су националну кухињу, музику, културу и тиризам својих земаља. На Фестивалу је учествовала и Амбасада Републике Србије. Фестивал је посетио и амбасадор Небојша Родић.ОБАВЕШТЕЊЕ - Промене у визном режиму Републике Србије

Од 8. новембра 2014. године, страни држављани носиоци свих врста путних исправа, осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу, транзитирају и бораве у Републици Србији, ако поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих чланица Европске уније и визу Сједињених Америчких Држава, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.


Од 8. новембра 2014. године, страни држављани носиоци свих врста путних исправа, осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу, транзитирају и бораве у Републици Србији, ако имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније и Сједињеним Америчким Државама, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.Министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић у Азербејџану

Министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић боравио је у радној посети Републици Азербејџан од 27. окобра до 1. новембра 2014. године где је учествовао у раду Првог глобалног форума о младима.
На маргинама Форума имао је више састанака са шефовима длегација које су учествовале у раду Форума.
Током радног боравка у Азербејџану, министар Удовичић .је имао сусрет и разговоре о сарадњи са министром омладине и спорта Р. Азербејџан Азадом Рахимовим.
Разговарао је и са Сајмоном Клејгом, главним оперативцом у Организационом одбору Првих европских олимпијских игара Баку-2015.
Министар Удовичић, са амбасадором Родићем,  посетио је и ОК „Азерјол“ у Бакуу где су ангажоване репрезентативке из Србије Ј. Бракочевић и Ј. Николић.
Министар Удовичић са саветником У. Богдановићем посетио је и Амбасаду Републике Србије у Бакуу.

 Амбасадор Родић примио Снежану Марковић-Самарџић

Дана 29. октобра 2014. године, амбасадор Републике Србије Небојша Родић примио је Снежану Самарџић-Марковић, генералног директора за демократију Савета Европе и амбасадорку Драгану Филиповић, шефа Представништва Савета Европе у Бакуу. Снежана Самарџић-Марковић учествује у раду Првог међународног форума за младе који се одржава у Бакуу од 27. до 31. октобра 2014. године.Амбасадор Родић испратио српске стрелце

У Габали, Азербејџан, одржано је финале светског купа ISSF, на којем је учествовала и стрељачка екипа из Републике Србије. Екипа - тренер Драган Доневић, и такмичари Андреа Арсовић, Зорана Аруновић, Дамир Микeц, Иван Максимовић и Андрија Златић у Београд се враћа са освојеном сребрном медаљом Андрее Арсовић и плановима да на Првој европској олимпијади у Бакуу 2015. године освоје још више трофеја.
Екипу је на аеродрому у Бакуу испратио амбасадор Републике Србије Небојша Родић.
 Сајам грађевинарства “Баку Билд-2014“

Од 22. до 25. октобра 2014. године у Бакуу је одржан 20 сајам грађевинарства „Баку Билд-2014“ на којем је учествовало око 3.200 компанија из 35 земаља.
На сајму је учествовала и компанија „Пештан“ из Републике Србије.
Сајам и штанд компаније „Пештан“ посетио је амбасадаор Небојша Родић, а представници компаније; И. Терзић, М. Радивојевић и Н. Берисавац посетили су Амбасаду Р. Србије у Бакуу.
 Амбасадор Небојша Родић предао акредитивна писма

Дана 23. октобра 2014. године, Председник Републике Азербејџан Илхам Алијев примио је новоименованог амбасадора Републике Србије Небојшу Родића.
Амбасадор Родић обишао је почасну јединицу гарде и Председнику Илхаму Алијеву уручио акредитивна писма.

Након тога, Председник Алијев је разговарао са амбасадором Родићем. Током разговора изражено је задовољство тренутним стањем билатералних односа између Србије и Азербејџана и истакнуто да постоје велики потенцијали за проширење сарадње у свим областима.Амбасадор Небојша Родић предао копије акредитива

Rodic-1Дана 20. октобра 2014. године, министар спољних послова Републике Азербејџан Елмар Мамадјаров, примио је новоименованог амбасадора Републике Србије Небојшу Родића.

Током састанка, амбасадор Небојша Родић, министру Е. Мамадјарову уручио је копије акредитива.

Министар Мамадјаров  је током пријема истакао да се односи између Азербејџана и Србије развијају динамичним током, а амбасадру Родићу пожелео је успех у његовој дипломатској мисији.

Амбасадор Небојша Родић, поред осталог, рекао је да неће штедети напоре у циљу д