| |     latinica | english  
Насловна
22. септембар 2022. године

Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација


„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

 



Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

 

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 


Верзија за штампу
Вести
02. новембар 2023. године
13. октобар 2023. године
03. фебруар 2023. године
18. новембар 2022. године
18. октобар 2022. године
01. октобар 2022. године
24. септембар 2022. године
22. септембар 2022. године
16. септембар 2022. године
02. септембар 2022. године
23. август 2022. године
21. август 2022. године
20. јул 2022.
17. јун 2022. године
07. јун 2022. године
03. јун 2022. године
31.мај 2022. године
25. мај 2021. године
20. мај 2022. године
20. мај 2022. године
13. мај 2022. године
12. април 2022. године
12. април 2022. године
16. март 2022. године
02. март 2022. године
24. фебруар 2022. године
21. фебруар 2022. године
16. фебруар 2022. године
15. фебруар 2022. године
7. фебруар 2022. године
27. децембар 2021. године
09. децембар 2021. године
05. децембар 2021. године
04. децембар 2021. године
12. новембар 2021. године
2. новембар 2021. године
15. октобар 2021. године
11. октобар 2021. године
11. октобар 2021. године
26. септембар 2021. године
25. септембар 2021. године
25. септембар 2021. године
25. септембар 2021. године
22. септембар 2021. године
16. септембар 2021. године
16. септембар 2021. године
08. септембар 2021. године
03. септембар 2021. године
25. август 2021. године
06. август 2021. године
05. август 2021. године
05. август 2021. године
27. јул 2021. године
27. јул 2021. године
26. јул 2021. године
26. јул 2021. године
26. јул 2021. године
26. јул 2021. године
25. јул 2021. године
22. јул 2021. године
20. јул 2021. године
13. јул 2021. године
18. јун 2021. године
14. јун 2021. године
14. јун 2021. године
13. јун 2021. године
10. јун 2021. године
04. јун 2021. године
26. мај 2021. године
21. мај 2021. године
19. мај 2021. године
03. мај 2021. године
29. април 2021.
27 април 2021.г.
21. април 2021. године
19. април 2021. године
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
25.03.2021.
среда, 17.03.2021. године
среда, 17.03.2021. године
понедељак, 08.03.2021.године
четвртак, 18.02.2021.г.
понедељак, 15.02.2021.г.
петак, 12.02.2021.г.
Вучић - Србија спремна за дијалог о Ким, али неће бити понижавана
петак, 05.02.2021.г.
среда, 27.01.2021. године
среда, 27.01.2021. године
четвртак, 21.01.2021. године
Вучић: Србија по расту прва у Европи
недеља 3.1.2021.године
субота 02.01.2021. година
четвртак 31.12.2020.године
уторак, 29.12.2020. година
петак, 25.12.2020.године
четвртак 24.12.2020.године
четвртак, 10.12.2020.године
уторак 06.10.2020.
среда 02.09.2020.
петак 17.07.2020.
четвртак 09.07.2020.г.
Конзуларни послови, петак, 22.05.2020.
Уторак, 19.05.2020.
понедељак, 11.05.2020.г.
четвртак, 07.05.2020.
петак, 10 април 2020. године
среда, 25. март 2020. године
субота, 21. март 2020. године
уторак, 17. март 2020. године
уторак, 17. март 2020. године
понедељак, 16. март 2020. године
Субота, 14. март 2020. године
Четвртак, 12. март 2020. године
Четвртак, 05. март 2020. године
петак, 07. фебруар 2020. године
уторак, 21. јануар 2020. године
понедељак, 16. децембар 2019. године
субота, 02. новембар 2019. године
Четвртак, 31. октобар 2019. године
Од 23. до 26. октобра 2019. године
Четвртак, 26.септембар 2019.
Среда, 25. септембар 2019. године
Кандидатура РС за реизбор у Извршни савет Унеска
Петак, 21. јун 2019. године
субота, 16. март 2019.године
понедељак, 06. мај 2019. године
четвртак, 18 април 2019. године
петак, 15. mart 2019. godine
Обавештење, 14.02.2019. године
четвртак, 30. јануар 2019. године
петак, 25. јануар 2019. године
петак, 18. јануар 2019. године
понедељак, 24. децембар 2018. године
четвртак, 15. новембар 2018. године
петак, 16. новембар 2018. године
четвртак, 15. новембар 2018.године
Понедељак, 05. новембар 2018. године
среда, 24. октобар 2018. године
Понедељак, 22. октобар 2018. године
среда, 10. октобар 2018. године
уторак, 25. септембар 2018. године
петак, 21. септембар 2018.године
петак, 21. септембар 2018.године
Среда, 30. мај 2018. године
Уторак 22. мај, 2018. године
Среда, 09. мај 2018. године
Уторак 01. мај, 2018. године
Петак, 20. април 2018. године
Четвртак, 19 април 2018. године
Среда, 18. април 2018. године
29. март, 2018. године
Субота, 24. март 2018. године
Петак 23. март 2018. године
Понедељак, 12. март 2018. године
Понедељак, 12. март 2018. године
Субота, 03. март 2018. године
Четвртак, 14. фебруар 2018.године
Носиоци дипломатских и службених пасоша без виза могу да путују у Републику Гватемалу
Петак 05. јануар 2018. године
Петак 15. децембар 2017. године
среда, 30. новембар 2017. године
среда, 01. новембар 2017. године
Понедељак, 16. октобар 2017. године
среда, 11. октобар 2017. године
понедељак,2. октобар 2017. године
недеља,1. октобар 2017 године
субота,30. септембар 2017. године
Среда, 13. септембар 2017. године
Посета Националном архиву
Споразум између Владе Републике Србије и Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша- ступање на снагу
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша- ступање на снагу
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Понедељак, 7. август 2017. године
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
четвртак, 6.јул 2017.године
25. мај 2017. године
Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша
13. април 2017.године
6. април. 2017. Године
6. април. 2017. године
4. април 2017. године
3.април 2017. године
ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНСТКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ
Избори за председника Републике Србије, гласање у иностранству – обавештење о начину пријављивања
ЗАКОН О РЕГУЛИСАЊУ ЈАВНОГ ДУГА Р. СРБИЈЕ ПО ОСНОВУ НЕИСПЛАЋЕНЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ ГРАЂАНА ПОЛОЖЕНЕ КОД БАНАКА ЧИЈЕ ЈЕ СЕДИШТЕ НА ТЕРИТОРИЈИ Р. СРБИЈЕ И ЊИХОВИМ ФИЛИЈАЛАМА НА ТЕРИТОРИЈАМА БИВХИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ
фебруар 20. 2017. године
Фебруар 14. 2017 године
Фебруар 12. 2017.године
Фебруар 11. 2017.године
Фебруар , 10.2017. године
Увођење лица рођених 1999.године у евиденцију војних обавезника и Јавни оглас за пријаву кандидата за служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре
Састанак министра Дачића са амбасадором Азербејџана
Јануар 11.2017.године
Споразум између Владе Републике Србије и Владе народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
децембар 23
Децембар 22.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић у званичној посети Азербејџану
Грађевинска индустрија носилац привредног развоја
Азербејџан се доказао као поуздан партнер Србије
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
11. октобар
октобар 7.
Октобар 6.
септембар 29.
септембар 28.
Септембар 25.
септембар 23.
42 Шаховска Олимпијада
30. А в г у с т
Уторак 21. Јун
Бакуу, 9. јун
ОБАВЕШТЕЊЕ
СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ЛИБАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ,СПЕЦИЈАЛНИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША-СТУПАЊЕ НА СНАГУ-28 МАЈА 2016.
Избори за народне посланике Републике Србије 2016 године
Осми март –Међународни Дан жена
Посета амбасадора Израела -2. март
Сусрет са министром одбране Генерал –пуковником Закиром Хасановим
23. фебруар
17.фебруар
14.фебруар
Семинар у организацији Савета Европе - 1.фебруар
Посета амбасадора Републике Кореје нашој амбасади 6. јануар 2016. године
Посета Војно историском музеју Р.Азербејџана
Амбасадор Р.Србије у амбасади Француске, 16.новембар
Акција прикупљања хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Републику Србију
Бакуу 2-4. октобар
Четврто заседање Међувладине Комисије Р.Србије и Азербејџан Р.
Међународни сајам књига
Бакуу, 15. септембар 2015
Квалификације "Чукаричког"
Међународни фестивал традиционалних дезерта у Шекиу
ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ АЗЕРБЕЈЏАНА
Информација о предности уплате новца преко Јавног предузећа "Пошта Србије"
Посета Амбасадора Мексика
22 Међународни сајам " Каспијска нафта и гас"
Председавајући ОЕБС-у Дачић у посети Азербејџану
Посета Амбасади Јасмине Михајловић, писацa и књижевног критичара
Почео међнародни сајам прехрамбене индустрије (21.05.)
Министар Иван Тасовац у посети Азербејџан Републици
Декан Стоматолошког Факултета у Београду у посети Азербејџанском Медицинском универзитету
Припрема посете председавајућег ОЕБС
Посета подпредседника Скупштине Србије Игора Бечића
Трећи Светски Бакуу форум
Међународна Конференција „ Ислам и модерно доба“
Успостављање вишег нивоа сарадње са Азербејџаном
Посета највећој компанији за производњу метанола средње Азије
Посета Амбасади руководства и фудбалера Омладинске репрезентације
Посета ДСАП Aмбасади РС у Баку
Сусрет амбасадора Небојше Родића са амбасадором Републике Словеније (13.03.2015)
Честитка ОЛИМПИЈСКОМ КОМИТЕТУ СРБИЈЕ
Посета Уставном суду Р.Азербејџана
Посета Азербејџанском преводилачком Центру
Семинар на Универзитету АДА Бакуу
Посета AZvirt LLC
Посета Министарсву одбране АР
Прослава Дана државности
Посета Експерске групе Амбасади
Амбсадор Родић примио амбасадора Аустрије
Амбсадор Родић, уписао се у књигу жалости у Амбасади Републике Француске
Борис Тдаић, бивши председник Реублике Србије посетио Републику Азербејџан
Амбасадор Небојша Родић посетио Зулфалу Алијева учесника ослобођења Београда
Амбасадор Небојша Родић посетио Сабирабадски реон
Сарадња Републике Србијe и Републике Азербејџан у области културе
Привредна сарадња Србија-Црна Гора-Азербејџан
Активности Маје Гојковић за време посете Азербејџану
Мајa Гојковић председница НС РС у посети Азербејџану
Meђународна конференција-семинар о реадмисији
Министарски састанак BSEC у Бакуу
Meђународна конференција „XXI век индустријализације“
Скупштина Интернационалне антикорупцијске академије (IACA) у Бакуу
Универзитет АДА у Бакуу организовао семинар за стране дипломате
Треће заседање Скупштине IACA у Бакуу
Амбасадор Родић са министром Ш. Мустафајевим
Амбасадор Родић са замеником МИП Р. Азербејџан М. Мамадгулијевим
Међународна конференција о религиозној толерантнцији
Амбасада Републике Србије участвовала на IV АДА фестивалу
ОБАВЕШТЕЊЕ - Промене у визном режиму Републике Србије
Министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић у Азербејџану
Амбасадор Родић примио Снежану Марковић-Самарџић
Амбасадор Родић испратио српске стрелце
Сајам грађевинарства “Баку Билд-2014“
Амбасадор Небојша Родић предао акредитивна писма
Амбасадор Небојша Родић предао копије акредитива
Међународни сајам одбрамбене индустрије у Бакуу – ADEX 2014
Министар Дачић у званичној посети Азербејџану
Сарадња са Азербејџанском дипломатском академијом
ПОЛИТИКА СРПСКИХ ИНТЕРЕСА
Министар одбране Републике Србије у посети Републици Азербејџан
ФЕСТИВАЛ ТУРИСТИЧКИХ ФИЛМОВА
Међународни форум младих научника у Бакуу
ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ
Набавка хуманитарне помоћи у Р. Србији
Уплата донације путем PayPal сервиса
Обавештење Црвеног крста Србије
ПОМОЗИМО СРБИЈИ
ИНФОРМАЦИЈА O ПРИКУПЉАЊУ ПОМОЋИ ЗА ОТКЛАЊАЊЕ ПОСЛЕДИЦА ОД ПОПЛАВА
Ивица Дачић преузео је дужност првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије
Александар Вучић изабран за председника Владе Републике Србије
Маја Гојковић изабрана за Председника Народне Скупштине Републике Србије
Споразум о ваздушном саобраћају између Републике Србије и Републике Азербејџан
Cајам туризма у Бакуу
Опроштајни пријем
Састанак Амбасадора Зорана Вајовића са Председником Републике Азербејџан Илхамом Алијевим
17. фебруара 2014. године Амбасада Србије у Бакуу приредила свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПАРЛАМЕНТАРНИМ ИЗБОРИМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗАКАЗАНИМ ЗА 16. МАРТ 2014. ГОДИНЕ И ПРИЈАВЉИВАЊУ БИРАЧА У ИНОСТРАНСТВУ
Састанак министара одбране Србије и Азербејџана
Конференција за штампу Амбасадора Зорана Вајовића
Амбасадор Зоран Вајовић посетио факултет за нафтну индустрију и петрохемију
Састанак Амбасадора Зорана Вајовића са Министром здравља Р. Азербејџан Огтајем Ширалијевим
Амбасадор Зоран Вајовић на састанку са Министром одбране Републике Азербејџан Закиром Хасановим
Амбасадору Србије Зорану Вајовићу додељена награда за 2013. годину магазина Бизнис Тајм, (Bussines Time) “Azeri Bussines award 2013”
Амбасадор З. Вајовић, гостовао 4. децембра о.г. у популарној емисији „Пријатно“ на Хезер ТВ
У Бакуу отворен Почасни Конзулат Црне Горе
28. и 29. новембра о.г. у Бакуу одржана трећа међународна конференција «Културна политика у функцији одрживог развоја као предуслов за социјалну хармонију:теоријски и практични аспекти»
Делегације компанија „Застава оружје“, „Слобода“ и Концерн Фармаком Ливница Пожега у Азербејџану
Међународна конференција младих жена лидерки одржана у Азербејџану
Бивши Председник Републике Србије у Азербејџану
Делегација Народне Скупштине Републике Србије учествовала на трећем међународном хуманитарном форуму
Делегација српско азербејџанског друштва пријатељства у посети Азербејџану
Председник Републике Србије Томислав Николић честитао Илхаму Алијеву на поновном избору за Председника Републике Азербејџан
Делегација Народне Скупштине Републике Србије у посети Азербејџану
1.октобра 2013. отворена изложба народног уметника Aзербејџана Таира Салахова под називом „ Спој векова“.
27. септембра о.г. у Бакуу одржан међународни форум „Покрет за говор без мржње“
Од 23. до 25. септембра о.г. у Бакуу је одржан трећи међународни сајам књига, посвећен 90-тој годишњици рођења Хејдара Алијева, националног лидера Азербејџана.
24 и 25 . септембра 2013. Амбасадор Републике Србије Њ.Е.Зоран Вајовић , боравио у званичној дводневној посети Нахичеванској аутономној Републици у саставу Републике Азербејџан
21. септембра о.г. Амбасадор Србије Њ.Е. Зоран Вајовић посетио избегличко насеље Хоџавенд у Бејлеганском региону Републике Азербејџан
Aмбасадор З.Вајовић се сусрео са новопостављеним представником УНИЦЕФ у Републици Србији
Делегација студената из Србије у Бакуу
BAKU CUP 2013
Амбасадор Републике Србије Њ.Е. господин Зоран Вајовић учествовао на церемонији ифтара поводом светог месеца Рамазана
«Рамазанске вечери»
Архива вести