| |     ћирилица | english  
Naslovna
17.februar

Rukovodilac Kancelarije-misije Međunarodne organizacije za Migracije  Serhan Aktoprak, posetio je ambasadu Republike Srbije u Bakuu i interesovao se za trenutno stanje prolaska kroz zemlje južne Evrope, posebno R.Srbije, izbeglica koje se kreću ka zapadnoj Evropi. Istakao je da su mu poznati uspesi i organizovanost koju iskazuju državni organi R.Srbije , jer je  o tome slušao na sastancima koje je imao u Evropi. Pohvalio je rad Ministarstva unutrašnjih poslova i istakao intres da se i lično upozna sa efektima rada koji se postižu na terenu. Velika angažovanost koju imaju u Azerbjžan R.  uskazuje se i kroz veliki broj edukativnih seminara namenjenih  državnim službenicima i volonterima, kao i svakodnevnom rešavanjui problema izbeglica koje dolazesa prostora centralne Azije i vrlo često zadržavaju se u Azerbejdžan R.  



14.februar

Obeležavajući Dan Državnosti Domovine, a postupajući po preporuci nadležnih državnih organa R.Srbije, i ove godine  upriličen je tradicionalni skup naših građana koji rade i žive u Azerbejdžan Republici. Ceneči da svi rade na dan Praznika, skup je realizovan u nedelju. I to na način da su vrata ambasade bila otvorena od deset sati pre podne do šest uveče. Ovakva satnica omogućila je da se tog dana nađe oko četrdesetak naših , što malih što odraslih građana. Veselo, ali i edukativno govoreći o Sretenjskom Ustavu iz 1835. godine, uz adekvatnu našu i azerbejdžansku kuhinju, bio je to po njihovom kazivanju najlepši dan u godini.
Veliku zahvalnost da se obeleži Dan Državnosti dugujemo, i iskazujemo Kolektivu Hemofarm AD iz Vršca, članu Štada grupe , koji su pomogli da se skromni troškovi uredno izmire.



Seminar u organizciji Saveta Evrope - 1. februar

U organizaciji kancelarije Saveta Evrope , Delegacija Evropske Unije u Bakuu, i Međunarodne organizacije za migracije, održan je prvog februara seminar kome je kao gost prisustvovao po pozivu i ambasador R.Srbije u Bakuu. Namewen mladim qudima, pre svega iz prostora Južnog Kavkaza i Kaspija, okupio je oko dve stotine slušalaca koji su bili u prilici da čuju najodgovornije predstavnike organizacija koje su ovaj seminar pripremile i finansirale.



Poseta ambasadora Republike Koreje našoj abasadi 6.januar 2016 godine

Ambasador Republike Koreje u Azerbejdzan Republici Kim Šanggiu posetio je ambasadu Republike Srbije u Bakuu i zadržao se u prijateljskom razgovoru sa našim ambasadorom.

Ambasador Republike Koreje Kim Šanggiu stupio je na dužnost u Azerbejdžan R.  u oktobru prošle godine i u okviru obilaska diplomatskog kora istakao je da sa razlogom daje prioritet razgovora u našj ambasadi. Ovo posebno istiće jer je upoznat sa radom novog Predstavništva za ekonomsku saradnju Srbije i Koreje- KOTRA u Beogradu, koje je počelo sa radom krajem prošle godine. Ukazao je da postoji ozbiljan i vrlo definisan intres za investirawe u R. Srbiju kompanija i države Koreje. Investicije iz Korejeu Evropu su najveće u Slovačkoj , ali on smatra da u R. Srbiji mogu biti takođe vrlo.ambicizne.
Ambasador R. Srbije zahvali se na pomoći koju R.Koreja pruža našj Zemlji u pokriću troškova koji nastaju izbeglićkom krizom , i u okviru toga date humanitarne pomoći od jedan milion američkih dolara . Uzdržanost R.Koreje pri glasanju u UNESKU kada se odlučivalo o prijemu  AP Kosova i Metohije u ovu organizaciju je je za uvažavanje , ali sa saspekta međunarodnog prava ona treba ubuduće da bude tako da se u intresu svih Država  pravi poredak ne narušava. Prijatelji R.Srbije treba uvek da uskrate dobijanje bilo kakvog atributa državnosti tzv R.Kosovo članstva u međunarodnim organizacijama i institucijama.



Poseta Vojno istoriskom muzeju R.Azerbejdžana

U sklopu aktivnosti na obeležavanju Dana primirja u prvom svetskom ratu, realizovana je poseta ambasadora Vojnom istoriskom muzeju. Tom prilikom, pored upisivanja u knjigu utisaka posetilaca, istaknut je značaj ovog Dana u istoriji Srpskog naroda. Obraćanje ambasadora pratio je skoro ceo profesionalni sastav Vojno istoriskog muzeja (oko trideset ljudi). Predočene su činjenice koje ukazuju na ogromne žrtve stanovnika Srbije u Prvom svetskom ratu, i nenadoknadiv gubitak stanovništva, prevashodno muške populacije. (18.11.2015.)



Ambasador R.Srbije u ambasadi Francuske, 16.novembar

Ambasador R.Srbije u Azerbejdžan R. Upisao se danas u kwigu žalosti u Ambasadi Francuske u Bakuu, koja je otvorena povodom terorističkih napada, 13 novembra, u Parizu.



Međunarodni sajam knjiga

Delegacija Narodne biblioteke Srbije u sastavu Laslo Blašković, upravnik i Dragan Purešić, načelnik Odeljenja za izdavaštvo i plasman knjige, prisustvovala je svečanom otvaranju IV međunarodnog sajma knjiga u Bakuu, koji se održava od 16. do 18. Septembra, u organizaciji Ministarstva kulture i turizma Republike Azerbejdžana i Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, kao i svim manifestacijama koje su tim povodom organizovane. Svoje knjige na Sajmu predstavilo je oko sto izdavača iz Republike Azerbejdžan i preko trideset iz stranih zemalja.

Štand izdavača iz R.Srbije, bio je pozicioniran na centralnom mestu Baku sportske dvorane i izazvao je primereno  interesovanje brojnih posetilaca.
Pored izdanja na srpskom i engleskom jeziku «Na obali Hazarskog Мora» , autora Jasmine Mihajlović, koja je izložena na štandu poslednjeg dana Sajma.
Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, i Dragan Purešić, načelnik Odeljenja za izdavaštvo i plasman knjige posetila je i ambasadu R.Srbije u Bakuu, i između ostalog upoznala se sa bibliotečkim fondom koji postoji u ambasadi.



Bakuu, 15.septembar 2015

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Letonije (Latvije), Juris Maklakovs, koji je prošle nedelje predao Akreditivna pisma Predsedniku Azerbejdžan Republike, posetio je danas ambasadu Republike Srbije u Bakuu. Odajući na taj način priznanje našoj Državi i ovom diplomatskom predstavništu ambasador Maklakovs zadržao se u prijateljskom i srdačnom razgovru sa našim ambasadorom.



Kvalifikacije „Čukaričkog“

Pred drugi susret fudbalskih klubova „Čukarički” i “Gabala”, 23. jula 2015. godine u Bakuu, a u okviru kvalifikacionog takmičenja za Ligu Evrope, otpravnik poslova a.i. Ambasade R.Srbije u Bakuu Milorad Crevar, posetio je stručni štab “Čukaričkog” u hotelu u kome su odseli i zadržao se u dužem i prijateljskom razgovoru. Igračima i stručnom štabu “Čukaričkog” poželeo je uspeh u kvalifikacijama.



Međunarodni festival tradicionalnih dezerta u Šekiu

U jednom od drevnih gradova Azerbejdžana, 380 km severozapadno od Bakua, – Šeki, 20. o.m.  završen je drugi  medjunarodni festival tradicionalnih dezerta. Prema saopštenju Ministarstva kulture i turizma AR na festivalu su predstavljeni radovi konditera iz 12 zemalja sveta, kao i 21 grada i regiona Azerbejdžana. Festival su zajednički organizovali izvršna vlast Šekia i Asocijacija azerbejdžanskog nacionalnog kulinarstva. Na festivalu su predstavljeni radovi konditera iz Turske, Rusije, Francuske, Grčke, Rumunije, Moldavije, Severnog Kipra, Kazahstana, Kirgistana, Srbije, Koreje i Indonezije. Festival je završen svečanom večerom uz koncertni program. Srbiju su, uz podršku Asocijacije kulinara Srbije, predstavljali Marko Petrović, Danilo Ćurović, iz dijaspore Srbije zaposleni u elitnim kulinarskim ustanovama Bakua, i supruga M.Petrovića Elena Bićkova. U jakoj međunarodnoj konkurenciji konditeri iz dijaspore Srbije osvojili su drugo mesto (dele ga sa Rusijom), što je veliki uspeh.

Štand Srbije, obeležen i našom zastavom, izazvao je veliku pažnju posetilaca festivala i sve izloženo je konzumirano, uz pohvale i čestitanja. Festivalu je prisustvovao i otpravnik poslova a.i. Ambasade Republike Srbije u Bakuu Milorad Crevar sa suprugom Slavicom Crevar.

 

.



Poseta Ambasadora Meksika

Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država u Republici Azerbejdžan gospodin Huan Rodrigo Flores Labardini, pošto je 4.juna, predao svoje akreditive predsedniku Ilhamu Alijevu, posetio je dan nakon toga ambasadu R.Srbije u Bakuu.

U prijateljskom i iskrenom razgovoru ambasador Labardini istakao je tradicionalno prijateljske odnose između naših država i svoju spremnost da i tokom rada u Azerbejdžan Republici pomogne njihovom unapređenju.



22 Međunarodni sajam "Kaspijska nafta i gas"

Ambasador R.Srbije u Azerbejdžanu, prisustvovao je 2.Juna svečanom otvaranju  22. Međunarodnog sajma "Kaspijska nafta i gas" a nakon toga i početku rada dvodnevne Međunarodne konferencije na istu temu. Sajam je otvorio Predsednik Azerbejdžan Republike Ilham Alijev, a na Konferenciji učestvuju predstavnici državnih organa država iz Evrope kao i najvećih naftnih kompanija iz celog sveta.



Predsedavajući OEBS-u Dačić u poseti Azerbejdžanu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, 1 juna 2015, posetio je  u Azerbejdžanu funkciji predsedavajućeg OEBS-U, čime ja započeo trodnevnu posetu misijama OEBS-a na Južnom Kavkazu, tokom koje je 2.juna boravio u Gruziji i 3 juna u Jermeniji. PPV I MSP I.Dačić primio je predsednik Azerbejdžanske Republike I.Alijev i predsednik Parlamenta Azerbejdžanske Republike O.Asadov, a poseban razgovor imao je sa MIP-om Azerbejdžanske Republike E.Mamadjarovom. Razgovarao je isa predstavnicima političkih partija i aerbejdžanskom zajednicom sa Nagorno-Karabaha.

Tokom razgovora u Bakuu PPV i MSP I.Dačić je izjavio da kao predsedavajući OEBS-a želi da napomene da je ovaj region od velikog značaja za stabilnost čitave Evrope, i uobičajeno je da predsedavajući poseti region, odnosno Azerbejdžan, Gruziju i Jermeniju. Ukazao je da želi osim posete i pomogne, a to znači da vidimo kako i na koji način da doprinesemo da se konflikt reši.Mi smo iz svog iskustva, iskustva Srbije, uvereni da je dijalog jedini način za rešavanje problema i da je neophodna politička volja svih strana da bi se do rešenja došlo. Izrazio je dobru volju Srbije, odnosno predsedavajućeg, da pruži dobr usluge, preko rada ličnih i specijalnih predstavnika i preko kopresedavajućih  Minske grupe, kako bi se došlo do rešewa prihvatljivih za sve strane. Pri tome neophodna je posvećenost i drugih, većih država tom pitanju, i važno je da se poštuje sporazum o prekidu vatre, o primirju koje je odavno postignuto, a na žalost ima i žrtava i ranjenih, istakao je PPV i MSP.
Takođe je, obećao je azerbejdžanskom ministru inostranih poslova E.Mamadjarovu da će razgovarati sa jermenskim MIP-om Nalbandijanom o pritanjima koja se tiču uhapšenih i nestalih lica, te inicijativama koje se tiču moguće liberanije koncepcije slobode kretanja u tom regionu.
Izrazio je uverenje , kao predsedavajući OEBS-u, da OEBS treba da bude partner svim zemljam u kojima je prisutan, da pomogne u rešavanju konflikata i podrži reforme, i samim tim bude koristan faktor u svim zemljama gde se nalazi. U Srbiji je OEBS prisutan već 20 godina i mi smo imali različita iskustva na tu temu. Srbija je jedna od zemalja koja je na svojoj koži osetila pitanje dvostrukih standarda i jedna je od zemalja koja je neko vreme čak i bila udaljena iz aktivnosti OEBS-a, a sada je zemlja predsedavajuća. Zato treba tražiti najbolji mogući način kako da se principi OEBS-a,  sadržani u Helsinškoj povelji, primene u praksi na jedan iskren način, bez dvostrukih standarda.
Govoreći o iskustvima Srbije, Dačić je rekao da je ona svakako posebno osetljiva na pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kako je Kosovo bilo primer za mnogo dvojnih standarda.
Posebno je podvukao da je najvažnije da postoji politička volja za rešavanje svih ovih pitanja na svim stranama, a ukoliko ona postojii.Organizacija, kojom trenutno Srbija predsedava, učiniće sve da pomogne u operacionalizaciji svih tih različitih ideja i pokušavaće da izradi jedno trajno rešenje ovog konflikta, koje bi bilo u interesu svih.
Ministar Dačić je u Bakuu istakao da su Srbija i Azerbejdžan prijateljske zemlje koje su strateški partneri, kao i to da postoji obostrana spremnost za razvijanje bileteralnih odnosa, od političkih ekonomskih, sportskih i kulturnih. Naglasio je činjenicu da će Azerbejdžan biti domaćin prvih Evropskih igara, na kojima će Srbija imati 132 učesnika, te da se očekuje dolazak predsednika Nikolića na otvaranje ovih igara.



Poseta Ambasadi Jasmine Mihajlović, pisca i književnog kritičara

Ambasadu u Bakuu posetila je, u subotu 30.maja, Jasmina Mihajlović, poznati srpski pisac i književni kritičar, autorka više knjiga putopisne proze, eseja, romana. Dolazak u Azerbejdžan usledio je nakon posete glavnom gradu Gruzije-Tbilisiju, gde naša književnica otvorila Međunarodni sajam knjiga i bila gost na više književnih skupova, gde je predstavljala svoja dela i dela akademika Milorada Pavića, jer je istovremeno i staratelj Legata ovog poznatog i na desetine svetskih jezika prevođenog pisca.

Književno delo "Na obali Hazarskog mora"-ljubavna priča dva pisca, autorke Mihajlović štampano  je na azerbejdžanskom jeziku početkom ove godine.



Počeo međunarodni sajam prehrambene industrije (21.05.)

Predsednik Azerbejdžana gospodin Ilham Alijev otvorio je danas 21. Međunarodni sajam prehrambene industrije. Pored predstavnika 151 kompanije koje se bave hranom iz skoro celog sveta, posle više godina prisutni su i predstavnici iz Srbije. Privredno društvo "Zlatiborac" iz Mačkata ponovo se pojavljuje na ovom tržištu, sa željom da nastavi svoju ekspanziju i nastavi tamo gde je bila pre par godina. Prisustvo u zemljama okruženja (Kazahstan, Turkmenistan), potvrđuje ispravnost ovakve odluke menadžmenta. U pripremi svog nastupa na Sajmu, Dušan Knežević, generalni direktor i Tanasković Đorđe, direktor izvoza za Jugoistočnu Evropu, posetili su ambasadu i u razgovoru utvrdili potrebu realizacije sastanaka sa nosiocima državnih ovlašćenja u Azerbejdžanu koji su zaduženi za snadbevanje hranom i istaknutim privrednicima. Realizovan je i zajednički obilazak Sajamskih učesnika.



Ministar Ivan Tasovac u poseti Azerbejdžan Republici

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasvac učestvovao je na Trećem svetskom forumu o interkulturnom dijalogu, koji se 18. I 19. Maja održao u Bakuu, u cilju širenja tolerancije, izgradnje poverenja i otklanjanja nesuglasica između različitih civilizacija, kultura i vera.

Forumu je prisustvovala i Mira Nikolić v.d. pomoćnika ministra –za multiletarnu saradnju, Ministarstva  za Spoljne poslove, kao i pomoćnik, za medjunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Ministarstva kulture i informisanja Asja Drača Muntean i Jelena Marinković šef kabineta Ministarstva Kulture i informisanja.
Ministar Tasovac i učesnici foruma iz R.Srbije posetili su ambasadu i tom prilikom zadržali se u dužem i podsticajnom razgovoru.



Dekan Stomatološkog Fakulteta Univerziteta u Beogradu u poseti Azerbejdžanskom Medicinskom univerzitetu

Dekan Stomatološkog Fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor dr Miroslav Vukadinović tokom boravka u Azerbejdžan Republici  posetio je Azerbejdžanski Medicinski univerzitet i tom prilikom razgovarao sa prorektorom za medjunarodnu saradnju i profesorima iz departmana za stomatologiju. Obišao je klinike, opremljene najsavremenijom opremom, i upoznao se sa nastavnim planom i procesom izvodjenja nastave.



Priprema posete predsedavajućeg OEBS

Ambasador Dejan Šahović boravio je 6.maja, u Bakuu, u cilju pripreme posete regionu Južnog Kavkaza Prvog Potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova R. Srbije Ivice Dačića kao predsedavajućeg OEBS.

Ambasador Šahović obavio je razgovor sa pomoćnikom ministra inostranih poslova Araz Azimovim, a primio ga je i ministar inostranih poslova Eljmar Mamadjarov.



Poseta podpredsednika Skupštine Srbije Igora Bečića

Podpredsednik Skupštine Srbije mr Igor Bečić boravio je 5-6 maja u Azerbejdžan Republici, gde je u svojstvu Šefa stalne delegacije Narodne Skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje prusustvovao četrdeset petom sastanku Odbora za pravna i politička pitanja.

Prilikom boravka u Bakuu, Podpredsednik Skupštine Srbije mr Igor Bečić, posetio je i ambasadu Republike Srbije gde se susreo sa ambasadorom i zaposlenima.



Treći Svetski Bakuu forum

U organizaciji Medjunarodnog centra Nizami Gandžavi, u Bakuu, otvoren je danas medjunarodni skup "Vraćanje poverenja u novom svetskom poretku", obraćanjem Predsednika Azerbejdžan Republike Ilhama Alijeva.

Skupu, iz R.Srbije, prisustvuje bivši predsednik Vlade Cvetković Mirko, poslanici Narodne Skupštine Dubravka Filipovski i Marija Obradović, kao i jedan broj stručnjaka i uticajnih pojedinaca, po izboru i pozivu  organizatora skupa.


Ambasadu R.Srbije, posetili su poslanici Narodne Skupštine Dubravka Filipovski i Marija Obradović, Kovačić Jovan predsednik Trilateralne Komisije u Srbiji.



Medjunarodna Konferencija “Islam i moderno doba“

Na dvodnevnoj Medjunarodnoj Konferenciji „Islam i moderno doba“, koja se, od danas 16.aprila, održava u organizaciji Uprave Kavkaskih muslimana i Azerbejdžanske Akademije nauka prisustvovao je i ambasador R.Srbije u R.Azerbejdžan Nebojša Rodić.

Konferenciji prisustvuju naučnici i islamisti iz zemalja okruženja kao i iz Evrope, Afrike i Azije.



Uspostavljanje višeg nivoa saradnje sa Azerbejdžanom

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, 15 априла, da je veoma zadovoljan iskrenim i prijateljskim odnosom sa Azerbejdžanom, i istakao da je poseta toj zemlji otvorila prilike za još bolju saradnju, nove investicije i infrastrukturne projekte.

Vučić je u obraćanju novinarima na kraju dvodnevne posete Bakuu, gde je razgovarao sa državnim vrhom Azerbejdžana i predstavnicima velikih kompanija iz te zemlje, ocenio da je delegacija Srbije ostavila dobar utisak.

On je naglasio da naša zemlja ima veliku priliku da napravi dobar posao i da razvije još bolju saradnju sa tom zemljom, ali i napomenuo da to pre svega zavisi od nas i naše odgovornosti i posvećenosti.

U Bakuu su pokrenuta konkretna pitanja, s obzirom na to da je delegacija Srbije došla sa spiskom kompanija za privatizaciju kako bi ozbiljne azerbejdžanske kompanije pokazale interes za neku od njih, naveo je premijer.

Deo predstavnika Azerbejdžana doputovaće sledeće nedelje u Beograd, najavio je on i istakao da bi za Srbiju bilo od velike važnosti da se bilo koji od projekata o kojima je razgovarano realizuje.

Prema njegovim rečima, rešavanje pitanja hemijskih kombinata pokrenuto je sa mrtve tačke, a razgovarano je i o učešću Azerbejdžana u privatizaciji srpskih poljoprivrednih kombinata.

Vučić je ukazao na to da su firme iz te zemlje veoma uspešne u izgradnji puteva, i istakao da je jedina deonica u Srbiji čija izgradnja ne kasni upravo deonica Ljig–Preljina, koju gradi firma "Azvirt", a koja može biti završena i pre planiranog roka.

Premijer je saopštio da je tokom dvodnevne posete razgovarano i o budućim infrastrukturnim projektima, i izrazio uverenje da će predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev do kraja godine posetiti Beograd, i da će zajedno moći da obiđu završne radove na deonici autoputa Ljig–Čačak.

Srbija ulaganjem u kapitalne investicije podiže bruto domaći proizvod, a rešavanje problema infrastrukture jedan je od preduslova za zdravu ekonomiju, ponovio je on.

Vučić se ranije danas sastao i sa rukovodstvom kompanije "Azvirt", koja u Srbiji radi na izgradnji Koridora 11.
 



Poseta najvećoj kompaniji za proizvodnju metanola srednje Azije

Ambasador Nebojša Rodić posetio je Azerbejdžansko metanološku kompaniju koja je najveći proizvodjač metanola na prostoru Južnog Kavkaza i srednje Azije. Proizvodnja metanola realizuje se korišćenjem najmodernijih tehnoloških procesa koji postoje danas u ovoj oblasti.



Poseta Ambasadi rukovodstva i fudbalera Omladinske reprezentacije

Ambasador N.Rodić primio je u Ambasadi R.Srbije rukovodstvo i fudbalere omladinske reprezentacije R.Srbije, koji su učestvovali u kvalifikacijama za šampionat Evropa 2015. U prijatnom razgovoru ambasador je poželeo rukovodstvu i fudbalerima mnogo uspeha u budućem radu. Rukovodstvo se zahvalilo  na srdačnom prijemu.



Poseta DSAP Ambasadi RS u Bakuu

Delegacija Društva srpsko-azerbejdžanskog prijateljstva posetila je Ambasadu Republike Srbije 18. marta 2015.godine. Delegaciju je primio ambasador N.Rodić i zadržao se sa delegacijom u  dužem razgovoru. Delegacija DSAP je informisala ambasadora N.Rodića o svojim aktivnostima u Bakuu, zahvalila na prijemu i izrazila zadovoljstvo interesom Ambasade za aktivnost DSAP.



Susret ambasadora Nebojše Rodića sa ambasadorom Republike Slovenije (13.03.2015.)

Ambasador Nebojša Rodić sreo se sa ambasadorom, na nerezidencijalnoj osnovi, Republike Slovenije u Republici Azerbejdžan Milanom Jazbecom prilikom održavanja “Gala koncerta“ Slovenačke Filharmonije u sali „Centar Gajdar Alijev u Bakuu.

Koncertu su prisustvovali pored članova Vlade i skoro svi predstavnici diplomatskog Kora.Pre koncerta otvorena je izložba slika akademskog slikara Jože Cijuha I sina.
Ambasadori su istakli značaj održavanja zajedničke sednice Vlade R.Srbije I R. Slovenije, 20 februara, i potvrdili mogućnost I zajedničkog na prostorima Zemalja gde postoji veliki ugled u do sada ostvarenom privrednom delovanju.



Čestitka OLIMPIJSKOM KOMITETU SRBIJE

Gospodin Divac Vlade

Svim sportistima, sportskim društvima, klubovima, sportskim asocijacijama, svim sportistima-rekreativcima, rukovodstvu Olimpiskog Komiteta Srbije, Predsedniku Vladi Divcu, Sekretaru Šoštaru, čestitam 105. godina postojanja i rada.

Ima simbolike u tome da se osnivanje Olimpijskog komiteta Srbije, 23. februara 1910. godine, pod imenom Srpski olimpijski Klub, u hotelu Moskva u Beogradu, neotklonjivo, istorijski, vezuje za inicijativu mladih oficira Kraljevine Srbije školovanih bas u Francuskoj, odakle i počinje buđenje  Olimpijskog pokreta.

Za samo dve godine, Klub je dobio ime koje je i danas prepoznatljivo u celom svetu - Olimpijski komitet Srbije.

Od te, 1912. godine naši sportisti učestvuju u Olimpijskim igrama.

Ove godine, naši sportisti učestovaće i na Prvim Evropskim sportskim Igrama koje će se održati od 12-28 juna u Bakuu, u prijateljskom Azerbejdžanu.

Tu smo da vas sve podžimo,da se tih dana radujemo učešću svakog sportiste u takmičenju i da se neizrecivo radujemo svakoj medalji.

Sretna velika i lepa godišnjica, sretan put za Bakuu.

Čekamo Vas.

Nebojša Rodić
Ambasador



Poseta Ustavnom sudu R.Azerbejdžana

Ambasador Nebojša Rodić posetio je Ustavni sud R.Azerbejdžan i razgovarao sa predsednikom suda dr Faridom Abdullaievim, koji ga je upoznao sa Ustavnim položajem Suda i iskustvom koji su stekli u svom dosadašnjem radu. Istakao je prisutnost Ustavnog suda Azerbejdžana u medjunarodnim asocijacijama ustavnih sudova Evrope i Azije gde već postoji saradnja sa Sudom iz Srbije po pojedinim pitanjima.

Iskazana je želja da se uspostavi saradnja sa Ustavnim sudom u R.Srbiji, koja je i inicirana tokom razgovora sa ambasadorom i u vezi sa tim upućen je poziv da poseti Ustavni sud u R.Srbiji.



Poseta Azerbejdžanskom prevodilačkom Centru

Ambasador Nebojša Rodić, sa savetnikom Miloradom Crevarom, posetio je na poziv direktora Afak Masud, Azerbejdžanski prevodilački Centar, koji radi u okviru Kabineta ministra. Centar je osnovan pre tri godine odlukom predsednika Ilhama Alijeva kao organ izvršne vlasti, sa zadatkom da pruža centralizovane usluge najsručnijih prevoda i širi kulturu učenja  azerbejdžanskog jezika.

Centar je pripremio i ove godine (2015.godine) objavio Srpsko-Azerbejdžanski rečnik sa sedam hiljada reči, čiji je autor Ajnur M.Garajeva a redaktori Jasmina Mihajlović književnica I književni kritičar iz Srbije i akademik Kamal Abdulajev iz Azerbejdžana.
Ove godine Centar je pripremio I objavio delo Jasmine Mihajlović “Na obali Kaspiskog mora”.
Pojavljivanje ovih radova na samom početku godine govori o interesovanju za dela naših autora I učenje azerbejdžanskog jezika.
Rukovodilac Centra sa saradnicima iskazalaje poseban inters za iskustva u vršenju prevodilačkih usluga u Srbiji kao posebne vrste intelektulanih autorskih dela.



Seminar na Univerzitetu ADA Bakuu

Na Univerzitetu ADA odžan je” Okrugli sto” na temu ” Diplomatski odnosi  između Azerbejdžana I Turkmenistana „ na koji su bili pozvani  šefovi  diplomatsko konzularnih predstavništava koji rade u Bakuu. Odazvalo se više od dvadeset akreditovanih ambasadora. Skupu je prisustvovao i Nebojša Rodić ambasador R.Srbije.

Dobri prijateljski odnosi i dobri odnosi Azerbejdžana i Turkmenistana kao suseda jesu zalog za razvoj odnosa i u budućnosti, koji se moraju razvijati još intenzivnije. Važnost koje imaju ove zemlje  u  Kaspijskom regionu obavezuju ih na razvoj multilateralnih odnosa.  Zajednički projekti u oblasti energetike, energetske bezbednosti, saobrćaja, turizma jesu projekti na kojima rade sve institucije ovih država, na čelu sa svojim Predsednicima.



Poseta AZvirt LLC

Ambasador N.Rodić 17 o. meseca razgovarao sa K.Alijevim direktorom AZvirt LLC (azerbejdžansko-nemaćko partnerstvo u oblasti gradjevinarstva, osnovano 1995 godine u Bakuu). Obostrano je iskazano zadovoljstvo radom ove firme u Srbiji, na izgradnji dela koridora 11, od Ljiga do Preljine.



Poseta Ministarstvu odbrane AP

Ambasadora N. Rodića 17.o. meseca primio je ministar odbrane AR general-pukovnik Z. Hasanov. Obostrano je ukazano na tradicionalno prijateljske odnose i opredeljenost dve zemlje za dalji razvoj odnosa u svim pravcima, time i bilateralne vojne saradnje, sa akcentom na vojno-ekonomsku sferu.



Proslava Dana državnosti

Vrata Ambasade Republike Srbije u Republici Azerbejdzan, u Bakuu, bila su u nedelju, 15, februara, širom otvorena za sve naše gradjane koji žive i rade u ovoj prijateljskoj i lepoj zemlji. Bio je to način da se zajednički obeleži Praznik Dan državnosti-Sretenje, i podseti na početak Prvog Ustanka, 1804. godine odnosno na  dan 1835.godine, kada je donet Prvi Ustav moderne Srbije.

Veliki broj naših gradjana, sa svojim porodicama, proveo je, prema sopstvnom kazivanju nezaboravan dan u druženju i medjusobnom upoznavanju. Deo atmosfere vidljiv je i na fotografijama koje su nastale tom prilikom.



Poseta Ekspertske delegacije Ambasadi

 

Očuvanje bezbednosti građana, jedan je od apsolutno najvažnijih zadataka svake demokratske Države. To je obaveza kojoj na najneposredniji I najodgovorniji način pristupaju i odgovorni u službama kojima je to primarni i obavezujući zadatak.
Prilikom posete prijateljskoj službi u Republici Azerbejdžan, naši eksperti, posetili su i svoju ambasadu.
Tom prilikom, u razgovoru sa ambasadorom, informisali su  o angažovanju na ovim poslovima, kao bi se velika sportska  manifestacija , „Prve Evropske igre Baku 2015“, odvijale u duhu sportskog nadmetannja i punog mira i spokoja svih učesnika i gostiju.



Ambasador Rodić primio ambasadora Austrije

Ambasador Republike Srbije u Azerbejdžanu, Nebojša Rodić, primio je u protokolarnu posetu ambasadora Austrije gospodina Aksela Veha.



Ambasador Rodić, upisao se u knjigu žalosti u Ambasadi Republike Francuske

Ambasador Republike Srbije u Azerbejdžanu, Nebojša Rodić, upisao se u knjigu žalosti koja je otvorena u Ambasadi Republike Francuske u Azerbejdžanu, u Bakuu.
Izraženo je najdublje saučešće, povodom brutalnog terorističkog čina, porodicama nastradalih novinara, policajaca i svim građanima Francuske, sa kojom postoji iskreno dugogodišnje prijarteljstvo.
 



Boris Tadić, bivši predsednik Republike Srbije posetio Republiku Azerbejdžan

Bivši predsedni Republike Srbije Boris Tadić boravio je, od 17. do 21. decembra 2014. godine, u poseti Republici Azerbejdžan. Tokom boravka u Azerbejdžnu, B. Tadić imao je više aktivnosti. Posetio je Centar Nizami Gendžavi i održao predavanje na Univerzitetu Azerbejdžanska diplomatska akademija za studente ADA. Predavanju su prisustovali i ambasadori Maroka, OEBS, Moldavije, Palestine, kao i više predstavnika diplomatskog korar u Azerbejdžanu.
Tokom boravka, bivšeg predsednika R. Srbije primio je predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev. Susreo se sa ministrom za vanredne situacije Kemaladinom Hajdarovim I šefom Državnog komiteta za rad sa dijasporom Nazimom Ibrahimovim.Za vreme boravka u Bakuu, bivši predsednik Republike Srbije susreo se sa ambasadorm R. Srbije u Republici Azerbejdžan N. Rodićem.
 



Ambasador Nebojša Rodić posetio Zulfаlu Alijeva učesnika oslobođenja Beograda

Ambasador Nebojša Rodić, 19. decembra 2014. godine, tokom posetie Sabirabadskom reonu psetio je Zulfalu Alijeva Husein oglu, pripadnika 223 Beogradske (kavkaske) divizije koja je učestvovala u oslobođenju Beograda od nemačke okupacije u oktobru 1944. godine. Ambasador Rodić se zadržao u dužem i prijateljskom razgovoru sa gospodinom Alijevim, u krugu njegove porodice. Poželeo mu I dalje krepko zdravlje i zahvalio na njegovom učešću u borbi protiv fašizma i oslobođenju Beograda. Susretu su prisustvovali i načelnik Sabirabadskog reona Nazim Ismailov i savetnik Milanko Bajčeta.
Zulfali Alijev evocirao je uspomene na svoj ratni put, od Gube u Azerbejdžanu, gde je divizija formirana, do Bratislave u Slovačkoj. Posebno emotivno je govorio o boravku divizije na teritoriji Srbije, oslobođenju Beograda i  pažnji sa kojom ih je, na ratnom putu, dočekivao srpski narod.
 



Ambasador Nebojša Rodić posetio Sabirabadski reon

Ambasador Nebojša Rodić, 19. decembra 2014. godine posetio je Sabirabadski reon u Azerbejdžanu. Tokom boravka susreo se sa načelnikom Reona, Ismailov Nazimom Mehdi oglu, koji ga je upoznao sa ekonomskom i socijalnom situacijom u reonu. Posebno je predstavio rayvojne planove i mogućnosti za saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede. Takođe je bilo reči o mogućnostima za saradnju sa Republikom Srbijom, odnosno određenim gradom ili regionom u Srbiji. Sastanku je prisustvovao i savetnik u Ambasadi R. Srbije Milanko Bajčeta.
Ambasador Rodić je položio cveće na spomenik nacionalnom lideru Hejdaru Alijevu. Posetio Reonski administrativni centar ASAN koji je 16. Decembra otvorio prdsednik R. Azerbejdžana Ilham Alijev, Centar i muzej “Hejdar Alijev”, dečji vrtić i druge objekte u gradu Sabirabad, koji su izgradjeni u poslednjih tri godine.
 



Saradnja Republike Srbije i Republike Azerbejxan u oblasti kulture

Savetnik u Ambasadu R. Srbije Milanko Bajčeta primio je gospodina Salima Babulaoglu predsednika Centra umetničkih prevoda i književnih veza Saveza pisaca Azerbejdžana, glavbog urednika časopisa „Književnik“.  Ocenjeno je da se, nakon uzajamne razmene poset delegacja Saveza književnika i potpisa Memoranduma o saradnji,  saradnja u oblasti književnosti između dve zemlje uspešno razvija, a isto se odnosi i na saradnju Ambasade R. Srbije i Saveza. Razgovarano je o budućim planoima za prevode i štampu dela srpskih pisaca u Azerbejdžanu i mogućnostima finansiranja ovog vida aktivnosti. Planirano je da se u toku naredne godine štampaju tri knjige iz srpske literature, među kojima i Antologija srpske poezije. Prevod i štampu dve knjige finansirala bi azerbejdžanska strana, a treće zejdnički srpska i azerbejdžanska strana. Sagovorici su razmenili mišljenje i o specijalnom prilogu o Srbiji i srpskoj literaturi (na 16 strana) u decembarskom broj časopisa „Književnik“. Savetnik М. Bajčeta se posebno zahvalio gospodinu S. Babulaoglu na popularizaciji srpske knjževnosti i kulture u Azerbejdžanu.



Privredna saradnja Crbija-Crna Gora-Azerbejdžan

 

Ambasadu Republike Srbije u Bakuu, posetio je gospodin Milan Roćen, glavni politički savetnik Predsednika Vlade Crne Gore. Tokom razgovora sa ambasadorom Nebojšom Rodićem, još jednom je istaknuta potreba iznalaženja mogućnosti zajedničkog nastupa na tržištu Azerbejdžana kao i pronalaženja investitora koji bi bili spremni da ulažu u komplеmentarne privredne projekte Republike Srbije i Crne Gore.
Razgovoru je prisustvovao i izvanredni i opunomoćeni ambassador Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji, prof. dr. Eldar Hasanov.
 

 



Aktivnosti Maje Gojković za vreme posete Azerbejdžanu

Pored pilitičkih razgovora na najvišem nivou, za vreme boravka u Republici Azerbedžan, od 10. do 12. decembra 2014. godine, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković imala je bogat i ostali program boravka.


Predsednica Parlamenta M. Gojković, sa delegacijom, posetila je Ambasadu Republike Srbije u Republici Azerbejdžan.


M. Gojković posetila je spomenik Nikoli Tesli u Bakuu, položila cveće i odala poštu velikom srpskom naučniku.


Predsednica Parlamenta M. Gojković odala je poštu i položila venac u “Aleji zalužnih građana” na spomenik nacionalnom lideru Azerbejdžana, bivšem predsedniku, Hejdaru Alijevu. Odala je poštu i položila cveće na grob Zarife Alijeve, majke predsednika Ilhama. Alijeva. Takođe je položila venac pred “Večnim plamenom” na “Aleji palih boraca”.


Predsednica Parlamenta R. Srbije posetila je kulturno-istorijski kompleks Stari grad (Ičerišeher) i razgovarala sa direktorom  Starog grada Samirom Nurijevim.

M. Gojković posetila je "Trg zastave" i Muzej državnih simbola Republike Azerbejdžan.

Maja Gojković, posetila je Mizej Hejdara Alijeva i Etnografski muzej u Centru “Hejdar Alijev“u Bakuu i upisala se u "Knjigu utisaka".


Predsednica Maja Gojković, po prohladnom i vetrovitom vremenu, zadržala se u kratkoj šetnji, obilasku grada i promenade pored Kaspijskog mora.
 



Maja Gojković, predsednica NS RS u poseti Azerbedžanu

Od 10. do 12. decembra 2014. godine, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković posetila je Republiku Azerbejdžan. To je prva poseta predsednika Parlamenta Republike Srbije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.


Delegaciju, na čelu sa predsednicom M. Gojković, primio je predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev. Onose između dve zemlje ocenio je prijateljskim i izrazio zadovoljstvo visokim nivoom bilateralnih političkih odnosa.
Razmenjena su mišljenja o daljem razvoju saradnje između dve zemlje, za koju postoje dobri temelji za razvoj saradnje u svim oblastima.
Republika Srbija je posebno zainteresovana za razvoj ekonomske saradnje i investiranje u srpsku privredu, istakla je M. Gojković. Zahvalila se na podršci R. Azerbejdžan teritorijalnom integritetu R. Srbije i našem stavu o JPN Kosova. Ponovila naš stav o teritorijalnom integritetu R. Azerejdžan, i podršci R. Srbije mirnom regulisanju azerbejdžansko-jermenskog konflikta.
Predsednik Alijev je ponovio principijelni stav R. Azerbejdžan o podršci R. Srbiji u odnosu na status Kosova i zahvalio na poziciji R. Srbije u vezi sa nagorno-karabaškim konfliktom.

Na sastanku sa рredsednikom Mili Medžlisa Oktajom Asadovim, рredsednica Narodne skupštine Maja Gojković, razgovarala je o perspektivama saradnje dva parlamenta i o ukupnim bilateralnim odnosima dve zemlje. Na sastanku su razmenjena mišljenja o političkim i ekonomskim odnosima. Istaknut je značaj daljeg proširenja saradnje u svim oblastima. Razmenjena su mišljenja o konfliktnim regionima, posebno o nagorno-karabaškom konfliktu i situaciji na Kosovu, kao i ulozi R. Srbije kao predsedavajućeg OEBS.

Predsednica Narodne skupštine M. Gojković srela se sa premijerom R. Azerbejdžan, Arturom Rasi-zadeom. Ocenjeno je da postoje realni uslovi za dalji razvoj bilateralnh odnosa u svim oblastima. Premijer je inforisao M. Gojkovic o stanju i stepenu ekonomskog razvoja R. Azerbejdžan i azerbejdžansko-jermenskom konfliktu.
 



Međunarodna konferencija-seminar o readmisiji

U Bakuu je, od 3 do 6. decembra 2014. godine, održana Međunarodna konferencija-seminar o readmisiji. Konferenciju je organizovalo Predstavništvo Međunarodne organizacije za migracije (IOM) uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Na konferenciji su prisustvovali predstavnici državnih struktura odgovornih za migracionu politiku i readmisiju iz zemalja članica EU i IE. Na konferenciji su, pored ostalih, analizirane teme: Trendovi i izazovi u upravljanju migracijama; Politika readmisije u EU;  Evidencija stranaca kao instrument upravljanja readmisijom i dr.
Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Republike Srbije: Кomesar za izbeglice Vladimir Cucić i predstavnik MUP Stana Ašanin.  S. Ašanin je imala zapaženu prezentaciju o readmisije, praksi i iskustvima R: Srbije, a V. Cucić je govorio o iskustvima R. Srbije u adaptaciji povratnika po Sporazumu o readmisiji.
Konferenciji je prisustvovao i savetnik Ambasade R. Srbije u Bakuu, Milanko M. Bajčeta.
S. Ašanin i V. Cucić posetili su i Ambasadu Republike Srbije u Bakuu.
 



Ministarski sastanak BSEC u Bakuu

U  Bakuu je 1. i 2. decembra 2014. godine održan ekspertski sastanak predstavnika ministarstava prosvete i nauke zemalja članica BSEC. Na ekspertskom sastanku R: Srbiju predstavljali su savetnica u Ministarstvu prosvete i nauke R. Srbije Svetlana Bogdanović i stalni predstavnik R. Srbije u GS BSEC ambassador Bratislav Djordjević.
Na ministarskom sastanku, 3. decembra, učestvovao je ambassador Nebojša Rodić i prisutne upoznao sa stavovima Ministarstva prosvete i nauke R. Srbije sa ispunjenjem obaveza koje proizilaze iz Lisabonske agende i Rezolucije EU o razvoju nauke do 2020. godine.
S. Bogdanović i B. Đorđević posetili su i Ambasadu Republike Srbije u Bakuu. 
 

 


Međunarodna konferencija “XXI vek industrijalizacije”

U Bakuu je, od 26. do 27. novembra 2014. godine, održana Međunarodna konferencija “XXI vek industrijalizacije: trendovi industrijaske politike, savremeni pristup i iskustva”. Na konferenciji je prisustvovalo preko 300 učesnika iz 21 zemlje, međunarodnih organizacija, finansijskih institucija, zemlje domaćina i diplomatskog kora.
Na Konferenciji su prisustvovali ambassador Nebojša Rodić i savetnik M. Bajčeta.
 



Skupština Internacionalne antikorupcijske akademije (IACA) u Bakuu

U Bakuu je, od 19. do 21. novembra 2014. godine, održano zasedanje Treće skupštine Internacionalne antikorupciske akademije (IACA) na kojoj je učestvovalo preko 130 delegata, predstavnika nacionalnih institucija za borbu protiv korupcije, iz oko 50 zemalja.
U radu Skupštine IACA učestvovao je i ambasador R. Srbije u Bakuu Nebojša Rodić.
 



Univerzitet ADA u Bakuu organizovao seminar za strane diplomate

Na Univerzitetu  ADA u Bakuu, od 19. do 27. novembra 2014. godine, održan je seminar “Caspian Basin Studies”, za strane diplomate iz 17 zemalja. Na seminaru je učestvovao i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, prvi sekretar Ivana Nikolovska. I. Nikolovska je posetila Ambasadu R. Srbije u R. Azerbejdžan. Informisala je ambasadora N. Rodića o seminaru  i upoznala se sa radom Ambasade.



Trteće zasedanje Skupštine IACA u Bakuu

U Bakuu je, od 19. do 21. novembra 2014., održana Treća Skupština Međunarodne antikoruipcijske akademije (IACA). Učešće u radu Skupštine uzelo je preko 130 delegata iz 43 zemlje. Istupanje učesnika Skupštine potvrdilo je opravdanost ovakve vrste razmene iskustava. Na kraju zasedanja Skupštine usvojena je Bakinska deklaracija Treće Skupštine Međunarodne antikoruipcijske akademije (IACA). U radu skupštine učestvovao je ambasador Nebojša Rodić.

 



Ambasador Rodić sa ministrom Š. Mustafajevim

 Ambasador Nebojša Rodić sastao se 20.11.2014. sa ministrom ekonomije i industrije Republike Azerbejdžan Šahinom Mustafajevim. Na sastanku su, pored ostalih, razmatrana pitanja bilateralne saradnje Republike Srbije i Republike Azerbejdžan u oblasti ekonomije, industrije i investicija. Ocenjeno je da postoje velike mogućnosti i potencijali za dalje unapređenje  bilateralne saradnje. Sastanku je prisustvovao i savetnik M. Bajčeta.



 



Ambasador Rodić sa zamenikom MIP RA M. Mamadgulijevim

  Ambasador Nebojša Rodić sastao se 20.11.2014. sa zamenikom ministra spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Mahmudom Mamadgulijevim. Na sastanku su, pored ostalog, razmatrana pitanja unapređenja bilateralne saradnje Republike Srbije i Republike Azerbejdžan, posebno  u ekonomskoj oblasti. Sastanku je prisustvovao i savetnik M. Bajčeta.

 



Međunarodna konferencija o religioznoj toleranciji

Uz podršku Bakinskog predstavništva projekt-koordinatora OEBS, Uprave muslimana Kavkaza i Nacionalne komisije UNESKO Azerbejdžana, 17-18 novembra 2014., održana je Međunarodna konferencija posvećena pitanju jačanja religiozne tolerancije u regionu OEBS i analizi azerbejdžanskog modela religiozne tolerancije. Na konferenciji su učestvovali predstavnici vlada iz 11 zemalja, međunarodnih organizacija, religioznih zajednica, NVO, eksperti i predstavnici diplomatskog kora. Konferenciji su prisustvovali ambasador Nebojša Rodić i savetnik M. Bajčeta.



Ambasada Republike Srbije učestvovala na IV ADA festivalu

U Studentskom centru Univerziteta ADA u Bakuu, 14. novembra 2014., održan je IV međunarodni studentski festival. Na Festivalu su učestvovale ambasade iz 39 zemalja, predstavnici međunarodnih organizacija, azerbejdžanski i inostrani studenti i novinari. Ambasade, učesnici festivala, prikazalе su nacionalnu kuhinju, muziku, kulturu i turizam svojih zemalja.  Na festivalu je učestvovala i Ambasada Republike Srbije. Festival je posetio i ambasador Nebojša Rodić. 



OBAVEŠTENJE - Promene u viznom režimu Republike Srbije

Od 8. novembra 2014. godine, strani državljani nosioci svih vrsta putnih isprava, osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji, ako poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci.

Od 8. novembra 2014. godine, strani državljani nosioci svih vrsta putnih isprava, osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji, ako imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, najduže do 90 dana u periodu od šest mesec.



Ministar omladine i sporta Repoblike Srbije Vanja Udovičić u Azerbejdžanu

Ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić boravio je u radnoj poseti Republici Azerbedžan od 27. oktobra do 1. novembra 2014. godine, gde je učestvovao u radu Prvog globalnog foruma o mladima. Na marginama Foruma imao je više sastanaka sa šefovima delegacija koje su učestvovale u radu Foruma.
Tokom radnog boravka u Azerbejdžanu, ministar Udovičić je imao susret i razgovore o saradwi sa ministrom omladine i sporta R. Azerbejdžan Azadom Rahimovim.
Razgovarao je i sa Sajmonom Krejgom, glavnim operativcom u Organizacionom odboru Prvih evropskih olimpijskih igara Baku-2015.
Ministar Udovičić, sa ambasadorom Rodićem, posetio je OK „Azerjol“ u Bakuu gde su angažovane reprezentativke iz Srbije J. Brakočević i J. Nikolić.
Ministar Udovičić, sa savetnikom U. Bogdanovićem posetio je i Ambasadu Republike Srbije u Bakuu.
 



Ambasador Rodić primio Snežanu Marković-Samardžić

Dana 29. oktobra 2014. godine, аmbasador Republike Srbije Nebojša. Rodić primio je Snežanu Samardžić- Marković, generalnog direktora za demokratiju Saveta Evrope i ambasadorku Draganu Filipović, šefa predstavništva Saveta Evrope u Bakuu.  Snežanа Samardžić- Marković  učestvuje u radu Prvog međunarodnog foruma za mlade koji se održava  u Bakuu od 27. do 31. oktobra 2014. godine.



Ambasador Rodić ispratio srpske strelce

U Gabali, Azerbejdžan, održano je Finale svetskog kupa ISSF, na kojem je učestvovala i ekipa iz Republike Srbije. Srpska streljačka ekipa  - trener D. Donević  i takmičari Andrea Arsović, Zorana Arunović, Damir Mikec, Ivana Maksimović i Andrija Zlatić u Beograd se vraćaju sa  osvojenom srebrnom medaljom Andree Arsović i planovima da na Prvoj evropskoj olimpijadi u Bakuu 2015. godine  osvoje još više trofeja.
Ekupu je na aerodromu u Bakuu ispratio Ambasador Republike Srbije Nebojša Rodić.

 



Sajam građevinarstva „Baku Bild-2014“

Od 22. do 25. oktobra 2014. godine u Bakuu je održan 20 sajam građevinarstva “Baku Bild-2014” na kojem je učestvovalo oko 3.200 kompanija iz 35 zemalja.

Na sajmu je učestvovala i kompanija “Peštan” iz Republike Srbije.

Sajam i štand kompanije “Peštan” posetio je ambasador Nebojša Rodić, a predstavnici kompanije “Peštan”: I. Terzić, M. Radivojević i N. Berisavac posetili su Ambasadu Repuiblike Srbije u Bakuu.

 



Ambasador Nebojša Rodić predao akreditivna pisma

Dana 23. oktobra 2014. godine, Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, primio je novoimenovanog ambasadora Republike Srbije Nebojšu Rodića.

Ambasador Rodić obišao je počasnu jedinicu garde i Predsedniku Ilhamu Alijevu uručio akreditivna pisma.

Nakon toga, Predsednik Alijev je razgovarao sa ambasadorom Rodićem. Tokom razgovora izraženo je zadovoljstvo trenutnim stanjem bilateralnih odnosa između Srbije i Azerbejdžana i istaknuto da postoje veliki potencijali za proširenje saradnje u svim oblastima.
 



Ambasador Nebojša Rodić predao kopije akreditiva

Dana 20. oktobra 2014. godine, ministar spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Elmar Mamadjarov, primio je novoimenovanog ambasadora Republike Srbije Nebojšu Rodića.

Tokom sastanka, ambasador Nebojša Rodić, ministru Mamadjarovu uručio je kopije akreditiva.

Ministar Mamadjarov je tokom prijema istakao da se odnosi između Azerbejdžana i Srbije razvijaju dinamičnim tokom, a ambasadoru Rodiću poželeo je uspeh u njegovoj diplomatskoj misiji.

Ambasador N. Rodić, pored ostalog, rekao je da neće štedeti napore u cilju daljeg razvoja prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana.



Мeđunarodni sajam odbrambene industrije u Bakuu – ADEX 2014

Adex-1Od 11. do 13. septembra 2014. godine, prvi put na Kavkazu, Azerbejdžan je domaćin Međunradnog sajma odbrambene industrije – ADEX 2014. Sajam je organizovan na inicijativu i uz podršku  Ministarstva odbrambene industrije i Ministarstva odbrane  Republike Azerbejdžan.

Na sajmu je učestvovalo oko 200 kompanija iz 34 zemlje (Azerbejdžan, Rusija, Turska, Izrael, Kina, Belorusija, Ukrajina, Poljska, Koreja, SAD, J. Afrika i dr.).

Na sajmu je učestvovala kompanija “Yugoimport SDPR”  JP, sa kompanijama-partnerima iz Republike Srbije. Predstavnici srpskih kompanija posetili su i Ambasadu Republike Srbije u Bakuu.

Sajam su posetili predsednik Ilham Alijev, premijer Artur Rasizade, ministri odbrane i odbrambene industrije Azerbejdžana, kao i brojne visoke državne strane delegacije. Otvaranju sajma prisustvovao je otpravnik poslova a.i. Ambasade R. Srbije u R. Azerbejdžan Milanko Bajčeta.



Ministar Dačić u zvaničnoj poseti Azerbejdzanu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji je bio u zvaničnoj poseti Republici Azerbejdzan, sastao se juče sa najvišim državnim zvaničnicima te zemlje.


Šef srpske diplomatije razgovarao je sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevom, premijerom Arturom Rasizadeom, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Elmarom Mamadjarovom.

U razgovoru sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevom potvrđen je visok nivo saradnje i razumevanja između dve zemlje i podvučen obostrani interes za dalje unapređenje odnosa u svim oblastima.

Tokom susreta sa predsednikom Vlade Azerbejdzana Arturom Rasizadeom ocenjeno je da je privredna saradnja dve zemlje daleko ispod njihovih interesa i potencijala, te da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena jačanju trgovinsko-ekonomskih i energetskih veza dve zemlje.
U sadržajnom razgovoru sa šefom diplomatije Azerbejdzana Elmarom Mamadjarovom razmotrena su najvažnija pitanja iz oblasti bilateralne saradnje, a obe strane ukazale su na potrebu nastavka rada na kompletiranju ugovorno-pravne baze i jačanju ekonomskih veza. Tokom razgovora, posebna pažnja posvećena je najaktuelnijim međunarodnim temama
Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanaka, ministar Dačić istakao je da su Srbija i Azerbejdzan prijateljske zemlje i da, bez obzira na težnju ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija, takođe, želi da izgrađuje dobre odnose sa zemljama koje nisu članice EU
On je ponovio da saradnju dve zemlje treba razvijati u svim segmentima, od političkih, preko ekonomskih, do kulturnih, sportskih i obrazovnih. „Radićemo dalje na implementaciji Deklaracije o Strateškom partnerstvu između Azerbejdzana i Srbije", rekao je Dačić i istakao da ekonomska saradnja dve zemlje još nije na visokom nivou, čemu u narednom periodu treba posvetiti značajnu pažnju.

Ministar je podsetio da azerbejdzanska preduzeća, zajedno sa srpskim, uspešno realizuju izgradnju deonice autoputa u Srbiji. „Takođe, otvoreni smo da razgovaramo o drugim projektima, investicijama, učešću azerbejdzanskih kompanija u privatizacionom procesu u Srbiji ili drugim investicijama", rekao je Dačić i najavio da će uskoro biti održani biznis forum i sednica međudržavnog mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje.
Napominjući da će predsedavanje OEBS sledeće godine biti veliki izazov za Srbiju, imajući u vidu akteulnu političku i bezbednosnu situaciju u Evropi, Dačić je naglasio da će se truditi da maksimalno i konstruktivno doprinese pronalaženju mirnih rešenja za konflikte koji postoje.
„Kao predsedavajući OEBS, želim ozbiljno da se bavim tim temama i doprinesem rešenju svih tih konflikata, a to je velika odgovornost za Srbiju", istakao je šef srpske diplomatije.
„Visoko cenimo stav Azerbejdzana o teritorijalnom integritetu Srbije i stav da se politička pitanja moraju rešavati dijalogom, kao i da se pitanje teritorijalnog integriteta ne može rešavati silom", rekao je Dačić dodajući da Srbija iz svog iskustva zna da je dijalog jedini pravac za rešenje sukoba.



Saradnja sa Azerbejdžanskom diplomatskom akadmijom

Povodom početka akademske 2014/2015 godinе i upisa prve generacije studenata iz Republike Srbije i Crne Gore, Azerbejdžansku diplomatsku akademiju (ADA) posetili su Otpravnik poslova a.i. Ambasade Republike Srbije M. Bajčeta i Рočasni konzul Crne Gore V. Alijev. Tom prilikom imali su susret i razgovore sa vice-rektorom ADA Farizom Ismailzade. Sastanku su prisustvovali i studenti iz Republike Srbije Nina Miholjčić, a iz Crne Gore, Milica Starčević i Andrej Pajović, upisani na postdiplomske studije i Jovana Pavličević upisana na osnovne studije.
Počasni konzul V. Alijev, vlasnik turističke agencije, za studentе je organizovao turističko razgledanje grada Bakua, а student i su posetili Ambasadu Republike Srbije i Počasni konzulat Crne Gore.
 



POLITIKA SRPSKIH INTERESA

BEOGRAD, 15. avgust 2014 (FoNet)

Srbija je ozbiljnom i odgovornom politikom potvrdila svoju nezavisnost i suverenost u odlučivanju, zato svoju poziciju prema Rusiji nećemo menjati i uveren sam da to neće ugroziti naš evropski put, izjavio je za Novosti premijer Srbije Aleksandar Vučić.
"Uvek ćemo poštovati stavove drugih. Ali, narod nas je birao da sprovodimo politiku srpskih interesa, a ne interesa stranih zemalja. To je naš odgovor danas, biće i sutra", izjavio je on, upitan da li Srbija zaista može da ostane po strani u vrtlogu novog hladnog rata.
U Srbiji uvek ima mnogo špekulacija, odgovorio je Vučić povodm špekulacija da Berlin od Beograda traži da ne ometa prisustvo Kosova u UN. Berlin to nikada nije tražio od Srbije. Verujem u reč Angele Merkel i siguran sam da će Srbija otvoriti poglavlja 32 i 35 još u toku ove godine, naglasio je on. 
Na tvrdnje da je predsednik Tomislav Nikolić zastupnik proruske struje u državnom vrhu, a da je on otvoreniji za saradnju sa Zapadom, Vučić je rekao da Nikolić i on dobro sarađuju i zajednički oblikuju našu spoljnu politiku.  "To je politika Srbije, a ne politika bilo koje strane sile", napomenuo je on. 



Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić u poseti Republici Azerbejdžan

 

Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić boravio je 11-13. avgusta 2014. godine u zvaničnoj poseti Republici Azerbejdžan. Tokom posete ministar Gašić sastao se sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim, premijerom Arturom Rasizadeom, ministrom odbrane Zakirom Hasanovim i ministrom odbrambene industrije Javerom Džemailovim. Poseta je protekla u prijateljskoj atmosferi, u skladu sa strateškim partnerstvom dve zemlje.
Ministar Gašić, sa delegacijom, posetio je i Ambasadu R. Srbije u Bakuu.
 



FESTIVAL TURISTIČKOG FILMA

Od 25. do 29. juna u Bakuu je održan Drugi međunrodni festival turističkog filma. U takmičarskom delu programa prikazano je 68 filmova iz 31 zemlje. Filmovi su prikazani u pet kategorija: “Zemlja, regije i gradovi”, “Reklamni filmovi”, “Turističke usluge”, “Ekoturizam i inostrani turizam i “TV produkcija”.

Republika Srbija na festivalu je predstavljena sa tri filma: “Srbija. Jedno putovanje-milion impresija” autora Boška Savkovića, “Beograd iz vazduha” autora Dragana Trifunovića i “Dan posle” autoraGorana Dobrosavljevića.
Film “Bacite kockice” (Roll the Dice), u kategoriji “Zemlja, regije i gradovi”, u konkurenciji kao belgijski film, autora Marije Jaćimović i Benoit Detalle iz Beograda dobio je treću nagradu.



Međunarodni forum mladih naučnika u Bakuu

U Bakuu je od 26-31 maja 2014. godine održan Međunarodni  forum mladiih naučnika, uz učešće predstavnika iz 93 zemlje. Na Forumu su, sa svojim radovima,  učestvovali i predstavnici  iz Republike Srbije: Marko Marinković i Jelena Dragaš sa Građevinskog fakulteta i Sanja Arežina sa Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Forumu je, kao suorganizator, prisustvovao i Slobodan Radičev predsednik Udruženja studenata doktorskih studija i mladih istraživača iz Novog Sada i savetodavni član Upravnog odbora EURODOC u Briselu.
Mladi naučnici, sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, posetili su i Ambasadu Republike Srbije u Bakuu i o utiscima sa konferencije u o Bakuu, razgovarali sa otpravnikom poslova M. Bajčetom.



DANI SLOVENSKE PISMENOSTI

U Bakuu su, od 23-26. maja 2014. godine, organizovane manifestacije povodom „Dana slovenske pismenosti i кulture“, posvećenе tvorcima slovenske pismenosti Ćirilu i Metodiju. U prostorijama Ruskog  informaciono-kulturnog centra održan je „okrugli sto“ na temu „Dijalog kultura i generacija, očuvanje duhovnosti naroda Rusije i Azerbejdžana“, izložba slika i fotografija pod nazivom „Duhovno nasleđe“ i izložba dečjih radova pod nazivom „Zemaljsko i nebesko“. Manifestacijama su prisustvovali ambasadori Ruske Federacje  V. Dorohin i Belorusije N. Packevič, Arhiepiskop Bakinski i Azerbejdžanski Aleksandar, otpravnik poslova Ambasade R. Srbije M. Bajčeta, predstavnici Bakinskog slovenskog univerziteta, religioznih organizacija i sredstava javnog inforimasanja. 



Nabavka humanitarne pomoći u Republici Srbiji

Donatori koji žele da nabave humanitarnu pomoć na tržištu u R. Srbiji, o mogućnostima i načinu nabavke mogu se informisati u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na kontakt telefone: +381 11 3619691; +381 11 3610273; 381 11 3621690 i +381 113620385
Ili kontakt osobe(komunikacija na engleskom i srpskom jeziku):
- Željko Rakić (zeljko.rakic@mtt.gov.rs)
- Vesna Novaković (vesna.novakovic@mtt.gov.rs)



Uplata donacija putem PayPal servisa

Prilozi za otklanjanje posledica i pomoć žrtvama od poplava u Republici Srbiji mogu se uplatiti i putem PayPal  servisa preko linka Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije:  http://gensek.gov.rs



Obaveštenje Crvenog krsta Srbije

U ovom trenutku, za pomoć ugroženom stanovništvu od poplavau Republici Srbiji, Crvenom krstu su najpotrebniji sledeći artikli:
Dušeci, posteljina, kreveti na rasklapanje, pelene za decu i odrasle, čarape, veš, dečja odeća, baterijske lampe i baterije, sredstva za higijenu (sapun, toalet papir, papirni ubrusi, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste...), gumene čizme, asepsol za dezinfekciju, zaštitna odela, rukavice za jednokratnu upotrebu, konzervirana hrana, flaširana voda...
  Kontakt za najavu humanitarne pomoći:
- Crveni krst Srbije – Beograd, Simina 19, tel. +381 11 3281086, +381 11 30302119 (lokal 217), faks +381 11 2622830, Е-mail: indep@redcross.org.rs
Ili kontakt osobe:
- Јelena Anđelić,tel. +381 62 880-1519, (jelena@redcross.org.rs)
- Мarija Čukić, tel. +381 62 880 1520, (marija@redcross.org.rs)
- Ruža Petrović, tel. +381 62 880 1529, (ruza@redcross.org.rs)
- Biljana Cvetković, tel. +381 62 880 152, (bilja@redcross.org.rs)
- Ljubomir Miladinović, tel. +382 62 880 1502 (indep@redcross.org.rs)



POMOZIMO SRBIJI

Poplave u Republici Srbiji, nezapamćene u posledwih 120 godina, izazavale su brojne ljudske žrtve i ogromne materijalne štete. Hiljade ljudi ostalo je bez domova i celokupne imovine. Posledice materijalne štete otklanjaće se godinama.
Ambasada Republike Srbije u Republici Azerbejdžan moli sve građane Republike Srbije, naše prijatelje građane Republike Azerbejdžan i sve ljude dobre volje, da u ovom teškom trenutku za Republiku Srbiju, pruže pomoć narodu Srbije.
Novčana donacija može se uplatiti  u gotovu ili na račun u banci, a sve informacije možete dobiti u Konzularnom odeljenju ili na sajtu Ambasade:: http://www.baku.mfa.gov.rs
Ambasada Republike Srbije u Republici Azerbejdzan izražava zahvalnost svim pojedincima i organizacijama koji su do sada dali ili ponudili pomoć.



Otvaranje knjige žalosti u Ambasadi Srbije u Bakuu

Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Republiku Srbiju više lica izgubilo je život. Povodom trageje, Ambasada obaveštava da je u Republike Srbije proglašena trodnevna žalost.


Knjiga žalosti biće otvorena u Ambasadi Srbije u Bakuu 22. i 23. maja od 11 do 13 časova i od 15 do 17 časova.



INFORMACIJA O PRIKUPLJANJU POMOĆI ZA OTKLANJANJE POSLEDICA OD POPLAVA

Radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva Republike Srbije i saniranja posledica od poplava, Vlada Republike Srbije je otvorila žiro račune na koje se može uplatiti novčana pomoć za postradalo stanovništvo i otklanjanje posledica od poplava:

Dinarski žiro račun – Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti od poplave,
Broj: 840-3546721-89

Devizni žiro računi:

Za transakcije u dolarima
Ministarstvo finansija, Uprava za trezor, 11000 Beograd
SWIFT: BKTRUS33
Broj računa: RS35 9085 0461 9019 3230 80
Svrha doznake: Pomoć poplavljenim područjima

Za transakcije u evrima
Ministarstvo finansija, Uprava za trezor, 11000 Beograd
SWIFT: DEUTDEFF
Broj računa: RS35 9085 0461 9019 3230 80
Svrha doznake: Pomoć poplavljenim područjima

Instrukcija za uplatu:

PAYMENT INSTRUCTIONS - USD

SWIFT MESSAGE FIN 103
FIELD 32A:                 VALUE DATE-CURENCI AMOUT
FIELD 50K:                 ORDERING CUSTOMER
FIELD 56A:                  BKTRUS33
/INTERMEDIARY/
FIELD 57A:                  /04415465
/ACC,WITH BANK/     NBSRRSBG
FIELD 59:                    /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)          MINISTARSTVO FINANSIJA
                                      UPRAVA ZA TREZOR
FIELD 70:                    DETAILS OF PAYMENT    

PAYMENT INSTRUCTIONS - EUR
SWIFT MESSAGE FIN 103
FIELD 32A:                  VALUE DATE-CURENCI AMOUT
FIELD 50K:                  ORDERING CUSTOMER
FIELD 56A:                   DUTDEFF
/INTERMEDIARY/
FIELD 57A:                  /DE20500700100935930800
/ACC,WITH BANK/     NBSRRSBG
FIELD 59:                    /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)          MINISTARSTVO FINANSIJA
                                      UPRAVA ZA TREZOR
FIELD 70:                    DETAILS OF PAYMENT   



Ivica Dačić preuzeo je dužnost prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije

Rođen je 1966. godine u Prizrenu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Bio je član Parlamentarne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Obavljao je funkciju predsednika Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini SRJ. Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 1992. godine. Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2004. godine.

Bio je ministar za informisanje u takozvanoj prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine. Predsednik je Socijalističke partije Srbije od decembra 2006. godine. Bio je predsednik Košarkaškog kluba "Partizan" iz Beograda i potpredsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.

Bio je prvi potpredsednik Vlade-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova od jula 2008. godine do jula 2012. godine. Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine.

27. aprila 2014. preuzeo je dužnost prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

Dobitnik je priznanja "Najevropljanin" za 2009. godinu.



Aleksandar Vučić izabran za Predsednika Vlade Republike Srbije

27. aprila Skupština Srbije izabrala je novu Vladu Srbije na čijem će čelu biti predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i u kojoj će biti 16 resornih ministarstava i dva ministra bez portfelja. Vlada Srbije izabrana je prozivkom poslanika. Za novu vladu glasalo je 198 poslanika, 23 je bilo protiv, šest uzdržano i jedan nije želeo da glasa.
Aleksandar Vučić rođen je 5. marta 1970. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju 1988. godine, a diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1994. godine.
Pristupa Srpskoj radikalnoj stranci 1993. godine. Iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a za generalnog sekretara te stranke 1994. godine. Na toj dužnosti ostaje do 2008. godine. Imenovan je za direktora sportsko-poslovnog centra „Pinki“ u Zemunu 1996. godine. Uspeo je da rekonstruiše ovo zapušteno sportsko zdanje i uspešnim poslovanjem višestruko poveća primanja zaposlenih.
Imenovan je za ministra informisanja u Vladi nacionalnog jedinstva 1998. godine.
Bio je poslanik u Saveznoj skupštini SRJ u tri mandata: u Veću republika od februara 1998. i od maja 2000. godine, a od 24. septembra 2000. godine izabran je za poslanika na saveznim izborima.
Na lokalnim izborima za gradonačelnika Beograda "Vučić za metropolu" osvaja 29 odsto glasova u prvom krugu izbora, odnosno 48 odsto glasova u drugom krugu. Na lokalnim izborima za gradonačelnika Beograda održanim u maju 2008. godine osvaja 34,7 odsto glasova.
Sa Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku naprednu stranku, a na osnivačkoj konvenciji u oktobru 2008. godine izabran je za zamenika predsednika stranke.
Nakon opštih parlamentarnih izbora održanih 2012. godine preuzima funkciju ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.
Posle ostavke Tomislava Nikolića zbog izbora za predsednika Srbije na predsedničkim izborima 2012. godine postaje v.d. lidera Srpske napredne stranke 24. maja 2012. godine. Na Drugom kongresu stranke održanom 29. septembra 2012. godine jednoglasno je izabran za predsednika te stranke.
Obavljao je funkciju ministra odbrane od 27. jula 2012. godine do rekonstrukcije Vlade Republike Srbije 2. septembra 2013. godine.
Od septembra 2013. godine zadržava samo funkciju prvog potpredsednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.
Nakon pobede SNS na izborima održanim 16. marta 2014. godine izabran je za predsednika Vlade Srbije.



Maja Gojković izabrana za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije

Poslanici srpskog Parlamenta 23. aprila su izabrali Maju Gojković, člana Predsedništva Srpske napredne stranke, za predsednika Parlamenta. Izbor je podržalo 194 poslanika, 14 je bilo protiv, dok se 9 uzdržalo od glasanja.
Gojković je rekla da će istrajati u svom radu da omogući jednaka prava i odgovornost svih poslanika, bez obzira da li su iz vladajuće koalicije ili iz opozicije.
U svom prvom obraćanju u svojstvu govornika, Gojkovićje rekla da je velika previlegija biti “prvi među jednakima”, ali da je takoće i velika odgovornost. Gojković je dalje dodala da se njeni ciljevi neće razlikovati od ciljeva njenih prethodnika, a to je pre svega do promoviše demokratiju i duh tolerancije u srpskom Parlamentu. “Koristim ovu priliku da se obavežem da ću istrajati u olakšavanju jednakih prava i obaveza svih poslanika, bez obzira da li oni pripadaju vladajućoj većini ili opoziciji. Slika Parlamenta ne može biti kreirana od strane jedne osobe, već od svih vas koji će raditi sa mnom” rekla je ona.
Maja Gojković je rođena u Novom Sadu 22. maja 1963. godine. diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1987 i položila pravosudni ispit, dve godine kasnije. Gojković je bila aktivna u parlamentarnom životu od 1992.  Bila je poslanik u Skupštini Vojvodine od 1996 do 2000, ministar bez portfelja od 1998 do 1999 i zamenik jugoslovenskog premijera od 1999 do 2000 godine. Na lokalnim izborima 2004., izabrana je za gradonačelnika Novog Sada. Gojković je bila član Srpske radikalne stranke od njenog osnivanja u februaru 1991 do marta 2008, kada je bila isključena iz stranke. U oktobru 2008, osnovala je Narodnu stranku. U maju 2010, Narodna stranka pristupa Ujedinjenim regionima Srbije, iz kojih je isključena 26. juna 2012. Nekoliko meseci kasnije, Narodna stranka pridružila se Srpskoj naprednoj stranci, a Gojković je postala član Predsedništva stranke.



Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan

Dana 9. i 10. aprila 2014. godine u Bakuu su održani pregovori nadležnih organa za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije i Republike Azerbejdžan. Razgovori su protekli u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi.
Dve strane su postigle dogovor o uslovima za obavljanje redovnog avio-prevoza između dve države. Ovlašćeni predstavnici parafirali su Nacrt sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan i potpisale prateći dokumenat sa pregovora.
Zaključivanjem navedenih dokumenata je utvrđen osnov za uspostavljanje direktnog redovnog vazdušnog saobraćaja između dve države, kao i mogućnost da se sklapaju komercijalni aranžmani tipa podele koda, čime se otvaraju široke komercijalne mogućnosti za avio-prevozioce iz Republike Srbije i Republike Azerbejdžan.
Predstavnici dve strane su potvrdili da postignuti dogovor predstavlja veliki korak u unapređenju kako odnosa u oblasti civilnog vazduhoplovstva, tako i opštih odnosa između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan.
Delegacija je posetila i Ambasadu Republike Srbije u Bakuu.



Sajam turizma u Bakuu

Od 3. do 5. aprila o.g. u Bakuu je održan XIII međunarodni sajam turizma (AITF-2014) i VIII kavkaski međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme.
Paralelno sa održavanjem sajmova, održana je i 57. sednica Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije (UNWTO) i seminar na temu „Razvoj efektivnih turističkih klastera“.
U radu Komisije i seminara učestvovala je i Delegacija Republike Srbije - Gordana Radosavljević, pomoćnik ministra, Renata Pindžo, poseban savetnik ministra i Stela Petrović, savetnik u Ministarstvu privrede.
Članovi delegacije i otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije Milanko Bajčeta posetili su sajam.
Delegacija je posetila i Ambasadu RS u Bakuu.



Oproštajni prijem

Dana 18. marta o.g. Аmbasador Republike Srbije u Republici Azerbejdžan Zoran Vajović priredio je oproštajni prijem za predstavnike zemlje domaćina i diplomatskog kora u Bakuu.
Prijem je održan u biznis centru „Kaspijan Kristal“.



10. marta o.g. njegova svetost Vladika Bakinski i Azerbejdzanski Aleksandar u sedistu Bakinsko Prikaspijske Eparhije u Bakuu, organizovao prijem povodom zavrsteka diplomatske misije u Azerbejdzanu Ambasadora Srbije Zorana Vajovica


Vladika je zahvalio Ambasadoru i Ambasadi na saradnji i visoko ocenio njegov doprinos razvoju bliskih odnosa izmedju Srbije i Azerbejdzana, doprinos slavi svete crkve, a posebno je istakao bliske odnose izmedju Eparhije i Ambasade, kao i broj srpskih vernika u Bakuu koji redovno posecuju sluzbu u crkvi Bakinsko Prikaspijske Eparhije ruske pravoslavne crkve.


Uz blagosov njegove svetosti Patrijarha Moskovskog i sve Rusije Kirila, Vladika je, tom prilikom, u sedistu Eparhije, urucio Ambasadoru Zoranu Vajovicu, Zlatnu medalju svetog apostola Vartolomeja, za zasluge u razvoju odnosa i u slavu svete crkve.



Sastanak Ambasadora Zorana Vajovića sa Predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim

Dana 6 marta o.g. Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev je primio Ambasadora Republike Srbije u Bakuu Zorana Vajovića povodom završetka njegove diplomatske misije u Azerbejdžanu. Predsednik Alijev je tom prilikom rekao da su Srbija i Azerbejdžan postigli veliki uspeh u razvoju međusobnih odnosa u raznim oblastima.

Predsednik je istakao značaj zvaničnih poseta za razvoj bilateralnih odnosa. Podvukao je da su naše dve zemlje postale bliske u kratkom vremenskom periodu. Visoko ocenivši doprinos Ambasadora Zorana Vajovića u razvoju bilateralnih odnosa, poželeo mu je uspeha u njegovim daljim aktivnostima.

Ambasador Zoran Vajović, je zahvalivši se na prijemu, istakao snažan razvoj bilateralnih odnosa između dve zemlje za poslednjih nekoliko godina. Opisao je svoju diplomatsku misiju u Bakuu, kao jednu od najupečatljivijih perida u svojoj karijeri.



17. februara 2014. godine Ambasada Srbije u Bakuu priredila svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije

Ambasador Zoran Vajović, obrativši se prisutnima, je ukazao na istorijske činjenice vezano za Dan državnosti i istakao strateško partnerstvo između dve zemlje.

Ministar ekonomije i industrije Šahin Mustafajev, je u ime Predsednika Republike Ilhama Alijeva i Vlade Azerbejdžana, čestitao Ambasadoru i zvanicama Dan državnosti. Ministar je istakao da se bilateralni odnosi između dve zemlje uspešno razvijaju na bazi partnerskih prijateljskih odnosa. Ministar je izrazio uverenje da će se prijateljski odnosi između dve zemlje i ubuduće uspešno razvijati.
Ambasador Zoran Vajović je, kao lični izaslanik Predsednika Srbije uručio orden srpske zastave trećeg stepena Predsedniku TV "Space", poznatom režiseru Vagifu Mustafajevu, kojim ga je odlikovao Predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Prijemu su prisustvovali brojni zvaničnici, narodni poslanici, celokupan diklomatski kor i druge javne ličnosti.



OBAVEŠTENJE O PARLAMENTARNIM IZBORIMA U REPUBLICI SRBIJI ZAKAZANIM ZA 16. MART 2014. GODINE I PRIJAVLJIVANJU BIRAČA U INOSTRANSTVU

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je, 29. januara 2014. godine, potpisao Ukaz o raspuštanju Skupštine Republike Srbije i Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora koji su zakazani za 16. mart 2014. godine (Službeni glasnik RS br. 8 od 29.01.2014.).

U skladu sa zakonom o jedinstvenom biračkom spisku (Službeni glasnik RS br.104/09 99/11) i «Obaveštenjem za upis u birački spisak podataka o tome da će birači glasati u inostranstvu» Ministarstva prvde i državne uprave Republike Srbije

pozivamo sve državljane Republike Srbije koji imaju boravište u Republici Azerbejdžan, da se prijave za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Republici Azerbejdžan i podnesu zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, koji Ambasada prosleđuje opštinskoj odnosno gradskoj upravi u zemlji po mestu njihovog prebivališta.

Napominjemo da birači , moraju podneti Ambasadi Republike Srbije u Republici Azerbejdžan u pisanoj formi zahtev za upis podataka o tome da će glasati u inostranstvu. Ukoliko birač koji ima prebivalište u Republici Azerbejdžan nije upisan u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, mora Ambasadi podneti istovremeno i zahtev za upis u birački spisak i prijavu za glasanje u inostranstvu. Uvid u Jedinstveni birački spisak možete izvršiti elektronskim putem na internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave:
www.mpravde.gov.rs

Sve relevantne informacije za sprovođenje izbora možete naći na sajtu Republičke izborne komisije:
www.rik.parlament.gov.rs
U skladu sa zakonom, minimum 100 birača se mora prijaviti Ambasadi Republike Srbije u Bakuu, kako bi se u Ambasadi otvorilo biračko mesto. Zahtev za upis podataka o tome da ćete glasati u inostranstvu morate podneti Ambasadi najkasnije pet dana pre dana zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, odnosno 22. februara 2014. godine, zaključno.

Pozivamo sve državljane Republike Srbije koji imaju boravište u Republici Azerbejdžan, da podnesu Ambasadi Zahtev za upis u birački spisak i prijavu za glasanje u inostranstvu.



Sastanak ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana

17. februara o.g. ministar odbrane Republike Azerbejdžan general pukovnik Zakir Hasanov, učinio je zvaničnu posetu Republici Srbiji gde se susreo sa svojim kolegom Nebojšom Rodićem. Dva ministra su potpisali Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o saradnji u oblasti odbrane.

Za vreme posete Srbiji Ministar odbrane Azerbejdžana se susreo sa Predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem i Prvim Podpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.



Ambasador Zoran Vajović posetio fakultet za naftnu industriju i petrohemiju

11. februara o.g. Ambasador Zoran Vajović posetio je fakultet za naftnu industriju i petrohemiju u Bakuu, gde ga je Rektor Eljmar Gasimov upoznao sa radom i organizacijom fakulteta, napomenuvši da je ta visokoškolska ustanova osnovana 29. Novembra 2011. Godine dekretom Predsednika Republike i da radi u sklopu državne naftne kompanije SOKAR.

Tokom posete su razmotrene i mogućnosti uspostavljanja saradnje sa sličnim školskim institucijama u Srbiji.

Na kraju obilaska fakulteta, Ambasadoru je Rektor uručio diplomu počasnog gosta fakulteta.



Konferencija za štampu Ambasadora Zorana Vajovića

14. februara 2014. Godine Ambasador Srbije u Bakuu je održao konferenciju za štampu povodom Dana državnosti Republike Srbije. Ambasador je govorio o najvažnijim događajima i aktivostima Ambasade u protekloj godini i predstojećim susretima i planiranim u 2014. Godini.
Biše od 25 predstavnika informativnih agencija, tv ekipa i novinara je prisustvovalo pres konferenciji Ambasadora u prostorijama agencije Interfaks.



Sastanak Ambasadora Zorana Vajovića sa Ministrom zdravlja R. Azerbejdžan Ogtajem Širalijevim

Dana 7. Februara o.g. Ambasador Republike Srbije u Bakuu Zoran Vajović se susreo sa Ministrom zdravlja R. Azerbejdžan Ogtajem Širalijevim.Na sastanku su dvojica zvaničnika razgovarali o razvoju bilateralih odnosa u oblasti zdravlja i medicinskih nauka između dve zemlje i razmeni informacija iskustava i specijalista iz oblasti zdravstvene zaštite i medicinskih nauka.



Ambasador Zoran Vajović na sastanku sa Ministrom odbrane Republike Azerbejdžan Zakirom Hasanovim

Na sastanku Ministra odbrane Republike Azerbejdžan Zakira Hasanova sa Ambasadorom Republike Srbije Zoranom Vajovićem, razgovarano je o daljem razvoju bilatralnih odnosa i saradnji u oblasti odbrane između Srbije i Azerbejdžana, vojno političkoj situaciji u regionu i jermensko-azerbejdžanskom konfliktu oko Nagorno Karabaha.
General pukovnik Zakir Hasanov se zahvalio Ambasadoru na podršci u rešavanju konfikta u skladu sa međunarodnim pravom i odgovarajućim rezolucijama UN.
Ambasador je istakao značaj strateškog partnerstva između dve zemlje i prijateljske odnose napominjući da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Azerbejdžan.



Ambasadoru Srbije Zoranu Vajoviću dodeljena nagrada za 2013. godinu magazina Biznis Tajm, (Bussines Time) “Azeri Bussines award 2013”

Na svečanoj ceremoniji dodeljivanja nagrada u novom luksuznom hotelu Fairmont,14. decembra o.g. pred više od 200 zvanica iz državnog vrha i ministarstava Azerbejdžana, diplomata i biznismena direktor Biznis Tajma, Mamad Hadžijev je, u kategoriji „Ambasador godine“ za 2013. godinu uručio nagradu Ambasadoru Srbije u Azerbejdžanu Zoranu Vajoviću. Nagrada je uručena za doprinos u razvoju poslovnih, ekonomskih i trgovinskih odnosa  Srbije i Azerbejdžana. Žiri je u obrazloženju istakao, da je za dveipo godine od kada je otvorena Ambasada Srbije u Bakuu između dve zemlje ugovoreno poslova, infrastrukturnih projekata i kredita, kao i poslova u oblasti odbrambene industrije za oko 450 miliona evra, a da robna razmena koja je u 2010. godini bila nekoliko miliona evra, u poslednjih dveipo godine premašuje 100 miliona evra uključujući projektovanje i izvođenje građevinslih radova. Održano je nekoliko poslovnih foruma na kojima je prisustvovalo preko 600 poslovnih ljudi, a u Azerbejdžanu je više od 200 biznismena iz Srbije učestvovalo na sajmovima i poslovnim sastancima i ugovaralo poslove sa svojim azerbejdžanskim partnerima.

Za diplomatskim stolom u društvu Ambasadora Vajovića sedeli su Melahet Ibrahimgize, narodni poslanik i šef interparlamentarne grupe prijateljstva između Azerbejdžana i Srbije u Parlamentu Azerbejdžana, dr. Asim Molazade, narodni poslanik i Predsednik demokratsko reformske partije Azerbejdžana, Ambasador Pervin Mirzazade, direktor državnog protokola u MIP Azerbejdžana i Ambasadori Ujedinjenih Arapskih Emirata Salem Kalifa Al Alghani, Maroka dr. Hasan Hami i Moldavije Igor Bodiu.

Magazin Biznis Tajm svake godine dodeljuje nagrade uspešnim pojedincima, kompanijama, inovatorima, javnim ličnostima i Ambasadorima stranih država areditovanim u Azerbejdžanu za razvoj biznisa i poslovnih odnosa između države koju predstavljaju i Azerbejdžana.

Detaljnije http://btime.az/page.html?id_node=375&id_file=4772

http://btime.az/page.html?id_node=390&id_file=4773

 



Ambasador Z. Vajović, gostovao 4. decembra o.g. u popularnoj emisiji „Prijatno“ na Hezer TV

U jednoipočasovnom Tv šou programu, emitovanom uživo, Ambasador Zoran Vajović je govorio o srpskoj kuhinji, tradiciji, običajima i kulturi. “Srpska kuhinja je karakteristična ne samo po specifičnim ukusima iz Srbije, već i po začinima i ukusima iz cele bivše Jugoslavije. Vekovi pod otomanskim carstvom, uticali su da na Balkanu ima snažnog prisustva orijentalne kuhinje, a neka od najpopularnijih srpskih jela imaju korene u turskoj i bliskoistočnoj kuhinji“ objasnio je Ambasador Z.Vajović. Predsednik asocijacije šefova-kuvara Srbije Dragan Lukić, koji je takođe gostovao u emisiji, je pripremio tradicionalna srpska jela ćevapčiće (mleveno meso sazačinima) mućkalicu (nekoliko vrsta mesa sa povrćem i začinima) i punjeni biftek (biftek filovan sirom i povrćem).

Na ovogodišnjem 12-tom otvorenom međunarodnom prvenstvu turizma i ugostiteljstva u Crnoj Gori, gosp. Dragan Lukić je osvojio srebrnu medalju u takmičenju međunarodnih kulinara.

U toku emisije su prikazani kratki filmovi o turizmu Srbije i ugostiteljstvu i kuhinji.

Hezer TV je jeda od najpopularnijih TV kanala u Azerbejdžanu.



U Bakuu otvoren Počasni Konzulat Crne Gore

Ambasador Crne Gore u Turskoj i Azerbejdžanu gospodin Ramo Bralić, Ambasador Mamad Alijev, specijalni izaslanik Ministra Inostranih Poslova R.Azerbejdžan i Počasni konzul Crne Gore u Azerbejdžanu gospodin Vugar Alijev srečano su otvorili 3. Decembra o.g. u Bakuu Počasni Konzulat Crne Gore.
Na svečanom otvaranju su, pored Ambasadora R.Srbije gospodine Zorana Vajovića i kolektiva Ambasade Srbije bili i predstavnici diplomatskog kora, narodni poslanici i drugi istaknuti predstavnici javnog života.



28. i 29. novembra o.g. u Bakuu održana treća međunarodna konferencija «Kulturna politika u funkciji održivog razvoja kao preduslov za socijalnu harmoniju:teorijski i praktični aspekti».

Konferenciju je organizovao centar za naučno metodološke i kulturne studije Ministarstva kulture i turizma R.Azerbejdžan, nacionalna komisija Azerbejdžana za UNESKO i Akademija za nacionalnu ekonomiju i javnu administraciju Predsednika Ruske Federacije.

Republiku Srbiju su na konferenciji predstavljali direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marina Lukić-Cvetić i predstavnik odeljenja za međunarodne projekte i međunarodnu saradnju Narodne biblioteke Republike Srbije Dušan Zlokolica. M.Lukić-Cvetić je na konferenciji podnela referat o kulturnoj politici u funkciji održivog razvoja u Srbiji.

Delegacija je posetila Ambasadu i upoznala Ambasadora Z.Vajovića sa radovima koje su predstavili na konferenciji.



Delegacije kompanija „Zastava oružje“, „Sloboda“ i Koncern Farmakom Livnica Požega u Azerbejdžanu

 

Delegacije su imale sastanke sa svojim azerbejdžanskim partnerima i razmotrile aspekte poslovne saradnje. Posetili su Ambasadu R.Srbije u Bakuu i imali sastanak sa Ambasadorom. Z.Vajovićem i savetnikom M.Bajčetom.



Međunarodna konferencija mladih žena liderki održana u Azerbejdžanu

Dana 21. novembra o.g. u Bakuu je sindikat «Mladih demokratskih reformatora» uz podršku omladinske fondacije Administracije Predsednika Republike i UN-Habitat fonda, održao međunarodnu konferenciju mladih žena liderki, na kojoj su učestvovale predstavnice iz 11 država. Na konferenciji je iz Republike Srbije učestvovala Maša Mišić iz vladine kancelarije za dijaspororu i saradnju s Srbima u regionu.

Svečanom otvaranju konferencije prisustvovao je Ambasador Z. Vajović.



Bivši Predsednik Republike Srbije u Azerbejdžanu

Gospodin Tadić je učestvovao na trećem međunarodnom humanitarnom forumu. Za vreme boravka u Bakuu, gospodin Tadić se susreo sa Predsednikom Azerbejdžana, gospodinom Ilhamom Alijevim i čestitao mu pobedu i reizbor na predsedničkim izborima. Predsednik Alijev i gospodin Tadić su se složili, da se odnosi između Azerbejdžana i Srbije uspešno razvijaju u raznim oblastima i izrazili uverenje ,da će odnosi između dve zemlje nastaviti da se unapređuju. Gospodin Tadić je posetio Ambasadu R.Srbije u Bakuu i susreo se sa Ambasadorom Z.Vajovićem.



Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije učestvovala na trećem međunarodnom humanitarnom forumu

Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije, na čelu sa narodnim poslanikom Aleksandrom Đurović i generalnim sekretarom Janom Ljubičić, doputovali su u Azerbejdžan radi učešća na trećem međunarodnom humanitarnom forumu. Humanitarni forum se održava jednom godišnje i okuplja istaknute pojedince političke, naučne i kulturne elite iz celog sveta, uključujući poznate državnike, dobitnike Nobelove nagrade i šefove uticajnih međunarodnih organizacija.

Delegacija je posetila Ambasadu R.Srbije i susrela se sa Ambasadorom Z.Vajovićem i savetnikom M.Bajčetom.



Delegacija srpsko azerbejdžanskog društva prijateljstva u poseti Azerbejdžanu

Delegacija srpsko azerbejdžanskog društva prijateljstva u sastavu: Zoran Sam, Predsednik, Vladan Škorić, Podpredsednik, Dejan Vukićević, Podpredsednik i dr. Ljiljana Stošić, iz Instituta za balkanološke studije SANU, posetila je Azerbejdžan u periodu od 27. oktobra do 03. novembra o.g. Delegacija je uz podršku Ambasade, imala više sastanaka sa predstavnicima ministarstava, naučnim, kulturnim i sportskim radnicima različitih azerbejdžanskih institucija, organizacija, muzeja i galerija. Delegaciju su u Ambasadi primili Ambasador Z.Vajović i savetnik M.Bajčeta.



Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić čestitao Ilhamu Alijevu na ponovnom izboru za Predsednika Republike Azerbejdžan

Ekselencijo, 

Imam veliko zadovoljstvo da Vam povodom Vašeg ponovnog izbora za predsednika Republike Azerbejdžan, u ime naroda Republike Srbije i u svoje ime, uputim najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i dobrobit njenog naroda.

Uveren sam da ćemo, polazeći od tradicionalno prijatelskih odnosa između naših naroda i dokazane spremnosti da kroz međusobnu podršku i razumevanje unapređuemo ukupne odnose, što je manifestovano i prilikom našeg ovogodišnjeg susreta i razgovora koje smo imali u Bakuu, nastaviti da uspešno i na obostrano zadovolstvo razvijamo svestranu saradnju u svim oblastima.

Koristim ovu priliku, gospodine predsedniče, da Vaš još jednom iskažem izraze svog dubokog poštovanja i poželim uspeh u Vašem daljem radu i ličnom životu.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić



Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije u poseti Azerbejdžanu

Posmatračka delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije doputovala je u Azerbejdžan radi učešća u posmatračkoj misiji predsedničkih izbora koji će se održati 9. oktobra o.g. Delegaciju narodnih poslanika predvodi Irena Vujović, a udelegaciji su i narodni poslanici Katarina Rakić,Stefana Miladinović i Vladimir Ilić. Delegacija je u Ambasadi R.Srbije u Bakuu imala sastanak sa Nj.E.Ambasadorom Z.Vajovićem i Savetnikom u Ambasadi M.Bajčetom.

Za vreme posete planiran je susret delegacije sa parlamentarnom grupom prijateljstva Parlamenta R.Azerbejdžan.



1.oktobra 2013. otvorena izložba narodnog umetnika zerbejdžana Taira Salahova pod nazivom „ Spoj vekova“

Na izložbi su prikazani radovi i tapiserije najpoznatijeg azerbejdžanskog slikara iz raznih perioda, uključujući poznate portrete nacionalnog lidera Hejdara Aljeva, Gara Garajeva, Šostakoviča, Mstislava Rostropoviča, kao i Ajdan, Jutarnji Abšeron, Koroglu, Abšeronski triptih i drugi. Na otvaranju izložbe su pored MIP R.Azerbejdžan E.Mamadjarova, bili i drugi visoki državni zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora.

Ambasador Z.Vajović i savetnik M.Bajčeta prisustvovali su na otvaranju izložbe.



27. septembra o.g. u Bakuu održan međunarodni forum „Pokret za govor bez mržnje“

Međunarodni forum o kampanji za govor bez mržnje, održan je 27. ceptembra o.g. u Bakuu sa ciljem da koordinira i ojača sardnju nacionalnih komiteta i aktivista koji učestvuju u ovoj kampanji. Organizatori foruma su Ministarstvo za sport i omladinu Azerbejdžana, Nacionalna skupština omladinskih organizacija Azerbejdžana i Savet Evrope.

Forum je otvorio Ministar sporta i omladine. Na svečanom otvaranju foruma je učestvovao Ambasador Srbije u Bakuu Z.Vajović.



Od 23. do 25. septembra o.g. u Bakuu je održan treći međunarodni sajam knjiga, posvećen 90-toj godišnjici rođenja H ejdara Alijeva, nacionalnog lidera Azerbejdžana.

Sajam je organizovalo Ministarstvo za kulturu i turizam . Na sajmu je izlagalo 120 lokalnih i 35 međunarodnih predstavnika izdavačkih kuća. Republiku Srbiju je predstavljala koordinator za međunarodne projekte i saradnju narodne bibilioteke Srbije Tamara Butigan-Vučaj. T.Butiga –Vučaj je u Ambasadi Srbije u Bakuu primio Ambasador Z.Vajović. Na sastanku je razgovarano o saradnji nacionalnih biblioteka u okviru bilateralne saradnje između dve zemlje. Ambasador Z.Vajović je poklonio T.Butigan-Vučaj primerke knjige „Ramazanske večeri“ srpskog komediografa i diplomate B. Nušića, koju je izdala Ambasada R.Srbije u Bakuu.



24 i 25 . septembra 2013. Ambasador Republike Srbije NJ.E. Zoran Vajović , boravio u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Nahičevanskoj autonomnoj Republici u sastavu Republike Azerbejdža

Ambasador Z.Vajović se susreo sa predsedavajućim Vrhovne Skupštine Nahičevanske Autonomne Republike Vasifom Talibovim. V.Talibov je upoznao Ambasadora sa situacijom oko dugogodišnje blokade Republike nastalom kao posledica agresije Jermenije protiv Azerbejdžana. Istakao je uspešan razvoj Republike u svim oblastima ekonomije i industrije, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstvene zaštite i kulture. Posebno je istakao značaj posete Ambasadora za dalji razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i Nahičevanske Autonomne Republike u sastavu Republike Azerbejdžan. Ambasador je, istakao dinamičan razvoj Nahičevana i ulogu nacionalnog lidera Azerbejdžana G.Alijeva u proglašenju nezavisnosti Nahičevanske Autonomne Republike. Izrazivši zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa između Srbije i Azerbejdžana, naglasio je da će posebnu pažnju posvetiti razvoju ekonomskih veza Srbije sa Nahičevanskom Аutonomnom Republikom. V.Talibov i Z.Vajović su razmenili mišljenja i o drugim temama od zajedničkog interesa. U toku dvodnevne zvanične posete Ambasador je imao sastanke sa Ambasadorom Askerom Ismailovim, načelnikom uprave u MIP Nahičevana, g.Familom Saidovim, Ministrom ekonomskog razvoja, g.Eljšadom Alijevim, Ministrom poljoprivrede i Rektorom državnog Univerziteta g.Salehom Maharamovim. Ambasador je posetio i značajne istorijske spomenike, muzeje i institucije kulture u gradovima Nahičevan i Ordubad.

U zvaničnoj poseti Nahičevanskoj autonomnoj republici je sa Ambasadorom bio i savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Bakuu g.Milanko Bajčeta.



21. septembra o.g. Ambasador Srbije NJ.E. Zoran Vajović posetio izbegličko naselje Hodžavend u Bejleganskom regionu Republike Azerbejdžan

Ambasadora Z.Vajovića u poseti izbegličkom naslju Hodžavend u Bejleganskom regionu, dočekao i pozdravio Načelnik regiona Ejvaz Huseinov. E.Huseinov je informisao Ambasadora Z.Vajovića o jermensko-azerbejdžanskom konfliktu i ratu oko Nagorno Karabaha, posedicama rata i naporima koji se preduzimaju da se poboljšaju uslovi života izbeglica i prinudno iseljenih lica iz regiona Hodžavend. On je objasnio, da je region Hodžavend okupiran od strane jermenske vojske 1992. godine. U ratu je poginulo 145 žitelja regiona a preko 300 su narušenog zdravlja od posledica rata. Izbegice iz Hodžavenda su raseljeni u 36 regiona. Za posednjih nekoliko godina je u susednom Bejleganskom regonu izgrađeno moderno izbegličko naselje i svakodnevno se unapređuju uslovi života izbeglica i prinudno rasljenih lica. Najveća želja svih izbeglica je da se vrate na svoju zemlju. E.Huseinov je sa žaljenjem, konstatovao, da Jermenija ne poštuje norme međunarodnog prava i implementaciju 4 rezolucije o Nagorno Karabahu koje je izglasao SB UN.

Ambasador Z.Vajović se zahvalio načelniku E.Huseinovu na dobrodošlici i informacijama o konfliktu oko Nagorno Karabaha. Naglasivši da se poseta realizuje uoči godišnjice okupacije Hodžavendskog regiona, ponovio je principijelne stavove Republike Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Azerbejdžan. U toku posete Ambasador je sa domaćinom posetio školu, bolnicu i porodicu palog borca u ratu.



Ambasador Z. Vajović se susreo sa novopostavljenim predstavnikom UNICEF u Republici Srbiji

Novopostavljeni predstavnik UNICEF-a i novi šef UNICEF-ove kancelarije u Beogradu, gospodin Mišel Sant-Lot se 18. septembra o.g. susreo sa Ambasadorom Z.Vajovićem u Ambasadi u Bakuu. Tom prilikom je, gospodin Sant Lot upoznao Ambasadora sa novim projektima UNICEF-a u R.Srbiji i aktivnostima Ambasadora UNICEF-a poznatih tenisera, Ane Ivanović i Novaka Đokovića.



Delegacija studenata iz Republike Srbije u Bakuu

Delegacija studenata iz Republike Srbije, Dušan Dimić, Milica Zlatić, Mihajlo Tošić i Ana Nikolić, posetili su Republiku Azerbejdžan od 10. do 16. septembra o.g. u okviru saradnje između Unije Azerbejdžanskih omladinskih organizacija ATGTI i Studentske konferencije srpskih univerziteta SKONUS. U delegaciji su bili studenti sa Beogradskog i Niškog Univerziteta kao i Univerziteta Singidunum. Ambasador R.Srbije u R.Azerbejdžan Nj.E. Z. Vajović i Savetnik u Ambasadi M.Bajčeta primili su delegaciju u Ambasadi R.Srbije i razgovarali o unapređenju saradnje omladine i studentskih organizacija između dve zemlje Studenti iz Srbije će imati sastanke i u omladinskoj organizaciji pri Predsedniku Republike, Komitetu pri administraciji Predsednika REpublike za državnu podršku NVO, Unijom Azerbejdžanskih omladinskih organizacija i, Ireli pokretom i Nacionalnim većem azerbejdžanskih organizacija.

Delegacija Unije azerbejdžanskih omladinskih oerganizacija je posetila R.Srbiju od 2. do 9. septembra 2013. godine.



BAKU CUP 2013

Na teniskom WTA turniru BAKU CUP 2013, koji je održan u Bakuu, od 22. do 28. jula 2013 godine učastvovale su teniserke Srbije Aleksandra Krunić i Vesna Dolonc, koje su posetile Ambasadu Republike Srbije u starom gradu Ičeri Šeher, istorijskom delu grada pod zaštitom UNESCO. Naše teniserke je primio i pozdravio Ambasador Z.Vajović.



Ambasador Republike Srbije Nj.E. gospodin Zoran Vajović učestvovao na ceremoniji iftara ovodom svetog meseca Ramazana
 
 
Predsednik muslimanske zajednice Kavkaskih muslimana, Šeih ul islam Alahšukur Pašazade organizovao je u svojoj rezidenciji u Bakuu, dana 24. jula o.g. svečanu večeru-iftar povodom svetog meseca Ramazana. 
 
Ceremoniji iftara prisustvovao je Predsednik Republike Azerbejdžan Nj.E. gospodin I.Alijev. Na ceremoniji su govorili i Vladika Bakinsko-Azerbejdžanski ruske pravoslavne crkve Aleksandar, Predsednik Bakinske jevrejske opštine Milih Evdajev i predstavnik Rimsko-Katoličke crkve u Azerbejdžanu ordinarij Vladimir Fekete. 
 
Na ceremoniji iftara učestvovao je Ambasador Republike Srbije Nj.E. gospodin Zoran Vajović.
 


«Ramazanske večeri»

Uz podršku Ambasade Republike Srbije u Bakuu je objavljenjna knjiga na ruskom jeziku «Ramazanske večeri» istaknutog srpskog pisca, dramaturga, komediografa i diplomate Branislava Nušića. Knjigu je prevela na ruski jezik Guljara Agasijeva, naučni saradnik Instituta za književnost azerbejdžanske Akademije nauka, a predgovor je napisao Ambasador Zoran Vajović.

Ambasada je povodom štampanja i objavljivana knjige izdala saopštenje za javnost u kome se ističe, da saradnja u oblasti kulture doprinosi upoznavanju kultura i razumevanju između naroda i da će objavljivanje minijaturne knjige velikog srpskog komediografa približiti azerbejdžanskom čitaocu stvaralaštvo ovog pisca.


 



Vesti
17.februar
14.februar
Seminar u organizciji Saveta Evrope - 1. februar
Poseta ambasadora Republike Koreje našoj abasadi 6.januar 2016 godine
Poseta Vojno istoriskom muzeju R.Azerbejdžana
Ambasador R.Srbije u ambasadi Francuske, 16.novembar
Međunarodni sajam knjiga
Bakuu, 15.septembar 2015
Kvalifikacije „Čukaričkog“
Međunarodni festival tradicionalnih dezerta u Šekiu
Poseta Ambasadora Meksika
22 Međunarodni sajam "Kaspijska nafta i gas"
Predsedavajući OEBS-u Dačić u poseti Azerbejdžanu
Poseta Ambasadi Jasmine Mihajlović, pisca i književnog kritičara
Počeo međunarodni sajam prehrambene industrije (21.05.)
Ministar Ivan Tasovac u poseti Azerbejdžan Republici
Dekan Stomatološkog Fakulteta Univerziteta u Beogradu u poseti Azerbejdžanskom Medicinskom univerzitetu
Priprema posete predsedavajućeg OEBS
Poseta podpredsednika Skupštine Srbije Igora Bečića
Treći Svetski Bakuu forum
Medjunarodna Konferencija “Islam i moderno doba“
Uspostavljanje višeg nivoa saradnje sa Azerbejdžanom
Poseta najvećoj kompaniji za proizvodnju metanola srednje Azije
Poseta Ambasadi rukovodstva i fudbalera Omladinske reprezentacije
Poseta DSAP Ambasadi RS u Bakuu
Susret ambasadora Nebojše Rodića sa ambasadorom Republike Slovenije (13.03.2015.)
Čestitka OLIMPIJSKOM KOMITETU SRBIJE
Poseta Ustavnom sudu R.Azerbejdžana
Poseta Azerbejdžanskom prevodilačkom Centru
Seminar na Univerzitetu ADA Bakuu
Poseta AZvirt LLC
Poseta Ministarstvu odbrane AP
Proslava Dana državnosti
Poseta Ekspertske delegacije Ambasadi
Ambasador Rodić primio ambasadora Austrije
Ambasador Rodić, upisao se u knjigu žalosti u Ambasadi Republike Francuske
Boris Tadić, bivši predsednik Republike Srbije posetio Republiku Azerbejdžan
Ambasador Nebojša Rodić posetio Zulfаlu Alijeva učesnika oslobođenja Beograda
Ambasador Nebojša Rodić posetio Sabirabadski reon
Saradnja Republike Srbije i Republike Azerbejxan u oblasti kulture
Privredna saradnja Crbija-Crna Gora-Azerbejdžan
Aktivnosti Maje Gojković za vreme posete Azerbejdžanu
Maja Gojković, predsednica NS RS u poseti Azerbedžanu
Međunarodna konferencija-seminar o readmisiji
Ministarski sastanak BSEC u Bakuu
Međunarodna konferencija “XXI vek industrijalizacije”
Skupština Internacionalne antikorupcijske akademije (IACA) u Bakuu
Univerzitet ADA u Bakuu organizovao seminar za strane diplomate
Trteće zasedanje Skupštine IACA u Bakuu
Ambasador Rodić sa ministrom Š. Mustafajevim
Ambasador Rodić sa zamenikom MIP RA M. Mamadgulijevim
Međunarodna konferencija o religioznoj toleranciji
Ambasada Republike Srbije učestvovala na IV ADA festivalu
OBAVEŠTENJE - Promene u viznom režimu Republike Srbije
Ministar omladine i sporta Repoblike Srbije Vanja Udovičić u Azerbejdžanu
Ambasador Rodić primio Snežanu Marković-Samardžić
Ambasador Rodić ispratio srpske strelce
Sajam građevinarstva „Baku Bild-2014“
Ambasador Nebojša Rodić predao akreditivna pisma
Ambasador Nebojša Rodić predao kopije akreditiva
Мeđunarodni sajam odbrambene industrije u Bakuu – ADEX 2014
Ministar Dačić u zvaničnoj poseti Azerbejdzanu
Saradnja sa Azerbejdžanskom diplomatskom akadmijom
POLITIKA SRPSKIH INTERESA
Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić u poseti Republici Azerbejdžan
FESTIVAL TURISTIČKOG FILMA
Međunarodni forum mladih naučnika u Bakuu
DANI SLOVENSKE PISMENOSTI
Nabavka humanitarne pomoći u Republici Srbiji
Uplata donacija putem PayPal servisa
Obaveštenje Crvenog krsta Srbije
POMOZIMO SRBIJI
Otvaranje knjige žalosti u Ambasadi Srbije u Bakuu
INFORMACIJA O PRIKUPLJANJU POMOĆI ZA OTKLANJANJE POSLEDICA OD POPLAVA
Ivica Dačić preuzeo je dužnost prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije
Aleksandar Vučić izabran za Predsednika Vlade Republike Srbije
Maja Gojković izabrana za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije
Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan
Sajam turizma u Bakuu
Oproštajni prijem
10. marta o.g. njegova svetost Vladika Bakinski i Azerbejdzanski Aleksandar u sedistu Bakinsko Prikaspijske Eparhije u Bakuu, organizovao prijem povodom zavrsteka diplomatske misije u Azerbejdzanu Ambasadora Srbije Zorana Vajovica
Sastanak Ambasadora Zorana Vajovića sa Predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim
17. februara 2014. godine Ambasada Srbije u Bakuu priredila svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
OBAVEŠTENJE O PARLAMENTARNIM IZBORIMA U REPUBLICI SRBIJI ZAKAZANIM ZA 16. MART 2014. GODINE I PRIJAVLJIVANJU BIRAČA U INOSTRANSTVU
Sastanak ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana
Ambasador Zoran Vajović posetio fakultet za naftnu industriju i petrohemiju
Konferencija za štampu Ambasadora Zorana Vajovića
Sastanak Ambasadora Zorana Vajovića sa Ministrom zdravlja R. Azerbejdžan Ogtajem Širalijevim
Ambasador Zoran Vajović na sastanku sa Ministrom odbrane Republike Azerbejdžan Zakirom Hasanovim
Ambasadoru Srbije Zoranu Vajoviću dodeljena nagrada za 2013. godinu magazina Biznis Tajm, (Bussines Time) “Azeri Bussines award 2013”
Ambasador Z. Vajović, gostovao 4. decembra o.g. u popularnoj emisiji „Prijatno“ na Hezer TV
U Bakuu otvoren Počasni Konzulat Crne Gore
28. i 29. novembra o.g. u Bakuu održana treća međunarodna konferencija «Kulturna politika u funkciji održivog razvoja kao preduslov za socijalnu harmoniju:teorijski i praktični aspekti».
Delegacije kompanija „Zastava oružje“, „Sloboda“ i Koncern Farmakom Livnica Požega u Azerbejdžanu
Međunarodna konferencija mladih žena liderki održana u Azerbejdžanu
Bivši Predsednik Republike Srbije u Azerbejdžanu
Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije učestvovala na trećem međunarodnom humanitarnom forumu
Delegacija srpsko azerbejdžanskog društva prijateljstva u poseti Azerbejdžanu
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić čestitao Ilhamu Alijevu na ponovnom izboru za Predsednika Republike Azerbejdžan
Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije u poseti Azerbejdžanu
1.oktobra 2013. otvorena izložba narodnog umetnika zerbejdžana Taira Salahova pod nazivom „ Spoj vekova“
27. septembra o.g. u Bakuu održan međunarodni forum „Pokret za govor bez mržnje“
Od 23. do 25. septembra o.g. u Bakuu je održan treći međunarodni sajam knjiga, posvećen 90-toj godišnjici rođenja H ejdara Alijeva, nacionalnog lidera Azerbejdžana.
24 i 25 . septembra 2013. Ambasador Republike Srbije NJ.E. Zoran Vajović , boravio u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Nahičevanskoj autonomnoj Republici u sastavu Republike Azerbejdža
21. septembra o.g. Ambasador Srbije NJ.E. Zoran Vajović posetio izbegličko naselje Hodžavend u Bejleganskom regionu Republike Azerbejdžan
Ambasador Z. Vajović se susreo sa novopostavljenim predstavnikom UNICEF u Republici Srbiji
Delegacija studenata iz Republike Srbije u Bakuu
BAKU CUP 2013
Ambasador Republike Srbije Nj.E. gospodin Zoran Vajović učestvovao na ceremoniji iftara ovodom svetog meseca Ramazana
«Ramazanske večeri»
Arhiva vesti